Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecat la Constanţa de şefa magistraţilor din Dobrogea Dinel Staicu a fost condamnat pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă

ro

10 May, 2014 00:00 2276 Marime text
Fostul proprietar al echipei de fotbal FC Universitatea Craiova, cunoscutul afacerist Dinel Staicu a fost condamnat, ieri, de Adriana Ispas, preşedintele Curţii de Apel Constanţa, la pedeapsa de 3,4 ani de închisoare. Bărbatul a fost găsit vinovat de dare de mită şi de cumpărare de influenţă. Judecată în aceeaşi cauză, Carmen Ioana Popescu, fost director al SC BDJ Craiova, a luat un an şi două luni de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită, 1,4 ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de „cumpărare de influenţă” şi un an pentru participaţie improprie la infracţiunea de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, a primit trei ani de închisoare pentru infracţiunea de „cumpărare de influenţă”, alţi trei ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de „cumpărare de influenţă”, 1,2 ani pentru instigare la participaţie improprie la infracţiunea de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, şi alţi 2,10 ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de „dare de mită”. Avocata Adriana Dascălu a luat 3 ani de închisoare. Tot Adriana Ispas l-a condamnat pe avocatul Giorgel Zgăbei la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de „trafic de influenţă”. Şefa Curţii de Apel Constanţa a dispus confiscarea sumei de 500.000 de euro de la Adriana Dascălu şi o obligă la plata sumei de 10.000 de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii. Dascălu a mai fost obligată la plata sumei de 110.000 lei şi 700 de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii, reprezentând diferenţa din suma de 10.000 de euro „primită prin intermediul investigatorului sub acoperire din fondul special al DNA şi recuperată în parte prin restituirea sumelor de 1.905 lei (echivalentul a 400 de euro), 7.400 de euro (predate de inculpată) şi 1.500 de euro (predată de Răducan Alina)”, conform minutei judecătoreşti. De asemenea, Marian Staicu a fost obligat la plata sumei de 500.000 de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii. Giorgel Zgăbei va trebui să plătească suma de 700 de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii. Instanţa menţine măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de bani consemnate la CEC Bank-Sucursala municipiului Bucureşti precum şi asupra imobilului din Buşteni al inculpatei Dascălu Adriana până la concurenţa sumei de 10.000 de euro, respectiv a măsurilor asigurătorii dispuse faţă de inculpaţii Giorgel Zgăbei - până la concurenţa sumei de 700 de euro asupra imobilului şi Marian Staicu - până la concurenţa sumei de 500.000 de euro asupra bunurilor imobile.

Curtea de Apel îi obligă pe inculpaţii Staicu şi Dascălu la plata sumei de câte 65.000 de lei fiecare, pe inculpata Popescu la plata sumei de 25.000 de lei, iar pe inculpaţii Marian Staicu şi Giorgel Zgăbei la plata sumei de câte 10.000 de lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. După cum menţionam şi în ediţiile trecute, în acest dosar a fost judecată şi Veronica Cîrstoiu, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti, faţă de care s-a disjuns cauza, aceasta aflându-se tot pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Potrivit anchetatorilor, în luna februarie 2012, Veronica Cîrstoiu, „în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală, a primit, prin inculpata Dascălu Adriana, suma de aproximativ 630.000 de euro de la inculpatul Staicu Dinel, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu într-un dosar în care fusese condamnat la 7 ani de închisoare (fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor)”. Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Constanţa după ce, pe data de 25 februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea cazului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii