Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:39 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Isteria timbrului de mediu Avalanşa proceselor pentru înmatriculare la Tribunalul Constanţa

ro

21 Mar, 2013 00:00 3961 Marime text
Stare vecină cu o aşa-numită „isterie“ a proceselor cu Serviciul de Înmatriculări la Tribunalul Constanţa. La doar câteva zile de la introducerea noii taxe auto, redenumită timbru de mediu, zeci de constănţeni au deschis noi acţiuni împotriva statului, solicitând să le fie înmatriculate autoturismele, fără a plăti taxa. Iar asta, în condiţiile în care, de la începutul anului şi până la intrarea în vigoare a noului bir, la instanţa constănţeană figurează un singur proces deschis împotriva taxei de primă înmatriculare. Pe de altă parte, ceea ce ar trebui să ştie proprietarii de maşini care au dat statul în judecată după intrarea în vigoare a timbrului de mediu este că vechea legislaţie nu se mai aplică în cazul lor.
 
Situaţie aproape fără precedent la Tribunalul Constanţa. În primele două zile ale săptămânii, nu mai puţin de 31 de dosare privind înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de primă înmatriculare au fost înregistrate pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei. Iar asta, în condiţiile în care, potrivit Portalului instanţelor de judecată, numărul total al dosarelor de acest gen înregistrate la Tribunalul Constanţa de la începutul anului este de ... 32! Cu alte cuvinte, anul acesta, înainte de intrarea în vigoare a noii taxe auto, un singur constănţean s-a încumetat să mai dea statul în judecată. Iar în acest context trebuie menţionat că practica judiciară a arătat faptul că, de regulă, instanţele le dădeau dreptate proprietarilor de maşini, în litigiile cu statul, pentru înmatricularea maşinii. Adică, cel mai adesea, dat fiind că vechea taxă auto era considerată discriminatorie, proprietarii autoturismelor care fuseseră anterior înmatriculate în alte state membre ale Uniunii Europene şi care solicitau acum înmatricularea în România primeau hotărâri favorabile din partea instanţei de judecată. Şi astfel, Serviciul Înmatriculări Autovehicule era obligat să înmatriculeze maşina fără ca proprietarul să achite taxa auto.
 
„Obligaţia de a face“
 
Revenind la isteria de la instanţele constănţene, situaţia trebuie luată metodic: conform informaţiilor afişate pe Portalul instanţelor de judecată, pe data de 19 martie, pe rolul Secţiei a II-a civile, de Contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului au fost înregistrate în total 31 de dosare cu obiectul reprezentat de „obligaţia de a face“, cu reclamanţii diverşi proprietari de autoturisme şi cu pârâtul, invariabil, Instituţia Prefectului Constanţa – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere, Înmatriculări Autovehicule. Cu alte cuvinte, este vorba despre procese în care proprietarii de autoturisme le-au cerut judecătorilor să oblige Serviciul de Înmatriculări să dispună înmatricularea autovehiculelor fără achitarea taxei de primă înmatriculare. Atâta doar că, până la momentul la care proprietarii s-au decis să dea statul în judecată, între timp a intrat în vigoare timbrul de mediu, taxă care, spre deosebire de vechiul bir auto, nu mai este discriminatorie, pentru că se aplică în egală măsură tuturor autovehiculelor pentru care se solicită înmatricularea în România.
 
Oficial, de la 15 martie
 
Pe de altă parte, este de precizat faptul că proprietarul auto care a deschis procesul împotriva la începutul anului se va judeca tot după legislaţia veche, chiar dacă judecata propriu-zisă nici nu a început încă înainte de intrarea în vigoare a noii taxe, prima înfăţişare în proces fiind fixată abia în luna aprilie. Ceea ce înseamnă că are încă şanse de a câştiga procesul şi de a obţine înmatricularea autoturismului fără achitarea unor costuri suplimentare. Timbrul de mediu a intrat oficial în vigoare pe data de 15 martie, o dată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă nr. 9/2013.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii