Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iobagie in "casa" familiei Cristea

ro

29 Jul, 2003 00:00 1465 Marime text

Dupa neregulile de la Cooperativa de Credit "Victoria", ilegalitatile se muta la "Terasa Tomis" din Mamaia

La "Terasa Tomis" din Mamaia se practica munca la negru * Radu Chiriac s-a inteles cu patroana Gina Cristea la un salariu de 200 de dolari pe luna pentru a fi DJ * El a lucrat 20 de zile fara contract de munca, dupa care a fost dat afara si a primit numai doua milioane * Un control al Inspectoratului Teritorial de Munca i-a dat dreptate lui Chiriac si a amendat SC "Mig 2000" SRL cu 20 de milioane de lei * Gina Cristea este sotia lui Gheorghe Cristea, cel care conduce Cooperativa de Credit "Victoria", despre neregulile careia cotidianul nostru a publicat mai multe anchete

Fenomenul muncii la negru a atins cote incredibile in turism si servicii, pe litoral. Cele mai multe hoteluri, terase, restaurante din statiuni au cel putin cativa oameni care lucreaza fara contract de munca. Cotidianul nostru v-a mai prezentat astfel de cazuri in care patronii isi muncesc "angajatii" fara a le intocmi contract de munca, ii pun sa indeplineasca servicii care nu ar fi trecute intr-o eventuala fisa a postului, ii pun sa munceasca atat cat au nevoie, fara un program concert, iar la sfarsit nici macar nu ii platesc. De aceea, noi am folosit o expresie plastica pentru a denumi fenomenul: "sclavagism". De cele mai multe ori, atunci cand colegii nostri au mers in documentare, sa stea de vorba cu patronii care practica munca la negru, pentru a le afla punctul de vedere, au gasit numai nepasare si aroganta. De regula, acesti patroni se lauda cu tot felul de relatii care i-ar ajuta in orice situatie si nu se tem de controale si amenzi.

Statului nimic, "angajatului" firimituri

"Terasa Tomis" din Mamaia, ce apartine SC "Mig 2000" SRL, este unul dintre locurile in care se practica munca la negru. Acest lucru nu e deloc o surpriza daca luam in considerare faptul ca terasa apartine familiei Cristea. Cotidianul nostru a publicat o serie de anchete care prezentau neregulile de la Cooperativa de Credit "Victoria", condusa de Gheorghe Cristea. Iata ca acum au iesit la iveala nereguli si in "ograda" sotiei sale, Gina Cristea. Am primit la redactie o reclamatie prin care Radu Chiriac afirma ca a lucrat fara forme legale la "Terasa Tomis". Mai mult, patroana terasei a refuzat sa ii plateasca suma de bani pentru care se intelesesera. Patroana Gina Cristea avea nevoie de un DJ pentru discoteca, iar Chiriac voia sa munceasca, asa ca cei doi au batut palma. Ei s-au inteles ca, pentru munca depusa ca DJ, Chiriac sa primeasca 200 de dolari pe luna. Gina Cristea nu s-a mai obosit sa ii faca tanarului contract de munca, caci ce sens avea sa ii plateasca de buna voie darile catre stat?! Prima zi de lucru a lui Chiriac la "Terasa Tomis" a fost 21 iunie. Timp de 20 de zile, el a pus muzica la discoteca si, in plus, a ajutat-o pe patroana Cristea la conceperea unor fluturasi promotionali pentru discoteca, precum si la finisarea unei firme luminoase. Pe data de 11 iulie, Cristea a hotarat ca nu mai are nevoie de serviciile lui Radu Chiriac. Pentru munca prestata timp de 20 de zile patroana i-a dat lui Chiriac numai doua milioane lei, apreciind ca acesti bani sunt suficienti pentru munca prestata.

Perioada de proba de 20 de zile

Am incercat sa stam de vorba cu patroana Gina Cristea. La inceput ea s-a facut ca ploua, parand a nu intelege ce inseamna ziarist, ca apoi sa isi aminteasca imediat, fara prea mare bucurie, de articolele aparute in ZIUA de Constanta despre Casa de Credit "Victoria". In ceea ce priveste cazul lui Chiriac, ea a inceput sa se planga ca sezonul a inceput prost si ca nu a avut clienti la terasa: "De unde sa ii dau bani, caci a plouat si nu prea au fost clienti la discoteca. Daca el nu s-a priceput sa-i atraga!". De parca Chiriac ar fi fost platit pentru racolarea clientilor! Apoi, Cristea a incercat sa ne ia drept aliati, explicandu-ne cat de greu e sa fii patron pe litoral in vremurile actuale, caci nu prea sunt turisti din cauza vremii si terasa nu a putut sa isi scoata banii. Cat despre lipsa contractului de munca pentru Chiriac, Cristea a crezut ca scapa cu scuza: "A stat in probe. Urma sa ii fac contract de munca, dar apoi a plecat". Dorim sa o informam pe aceasta cale ca noul Cod al Muncii prevede pentru necalificati o perioada de proba de maximum cinci zile.

Alte nereguli asteapta controale

Radu Chiriac a depus o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca, in care arata ca muncise fara a i se intocmi contract de munca. In urma acestei reclamatii, inregistrata cu numarul 766 din 23 iulie, inspectorii de munca Ion Bujgoi si Adrian Luca au mers in control la "Terasa Tomis". Din verificarea documentelor societatii si declaratia administratorului a reiesit ca Radu Chiriac a lucrat intr-adevar la "Terasa Tomis", in perioada 21 iunie - 17 iulie, fara a avea intocmit un contract individual de munca in forma scrisa. Pentru aceasta neregula, societatea a fost amendata cu suma de 20 milioane lei. In plus, s-au stabilit masuri obligatorii pentru intocmirea contractului individual de munca si a statelor de plata pentru aceasta perioada, precum si inregistrarea acestora la Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta. Conform declaratiilor lui Chiriac, la terasa condusa de Gina Cristea sunt si alte nereguli: nu exista licenta pentru muzica difuzata in discoteca, la barul de sus nu sunt afisate preturile, iar grupul sanitar lasa mult de dorit. Asteptam ca si alte institutii abilitate sa se autosesizeze si sa efectueze controale la "Terasa Tomis" din statiunea Mamaia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii