Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Instanţele din Constanţa au o istorie fabuloasă! Să o cunoaştem!

ro

20 Dec, 2013 00:00 5018 Marime text
Cu privire la Judecătoria Medgidia, Ministerul Justiţiei arată că aceasta îşi are sediul în municipiul Medgidia, pe strada Independenţei nr. 14, judeţul Constanţa (în zona de nord a oraşului)

Clădirile instanţelor din judeţul Constanţa au o istorie fabuloasă! Şi asta deşi, câteodată, atât în holul principal al Judecătoriei Constanţa, cât şi în cel al Palatului de Justiţie, se simte un miros puternic de canalizare înfundată. Revenind la trecutul instantelor din judeţul nostru, conform Ministerului Justiţiei, Curtea de Apel Constanţa a funcţionat în imobilul situat în strada Mării nr. 1 (în prezent strada Krikor Zambaccian nr. 1), cunoscut ca „Vila Şuţu”. Clădirea actuală a Tribunalului Constanţa a fost edificată în perioada 1904-1906, având destinaţie de reşedinţă de vară pentru familia regală. Clădirea care constituie în prezent sediul Judecătoriei Hârşova a intrat în proprietatea Ministerului Justiţiei în anul 1998, imobilul având iniţial destinaţia de cămin de nefamilişti.

Din cauza lipsei de spaţii, la cererea Curţii de Apel, în luna aprilie 1993 (la 80 de ani de la înfiinţarea primei Curţi de Apel la Constanţa), Consiliul local al Municipiului Constanţa a pus la dispoziţie imobilul situat în strada Mării nr. 1 (în prezent strada Krikor Zambaccian nr.1), cunoscut ca „Vila Şuţu”. „Clădirea a fost edificată pe baza planurilor arhitectului Grigore Cerchez din anul 1898, în numele lui Mihail Şuţu, având o suprafaţă construită şi curte de 421 mp. În anul 1940, după moartea moştenitorilor Lahovary, imobilul trece în domeniul privat al Municipiului Constanţa, iar în prezent Curtea de Apel are calitatea de chiriaş. Clădirea, având elemente arhitecturale în stil maur, este înregistrată ca bun de patrimoniu cultural. Datorită vechimii imobilului, care este într-un stadiu avansat de uzură, a faptului că pe rolul instanţelor există un litigiu având ca obiect revendicarea acestuia de către moştenitorii testamentari ai familiei Şuţu, precum şi a creşterii continue atât a numărului de cauze aflate pe rol, cât şi a personalului instanţei, s-a impus solicitarea la Ministerul Justiţiei a unui nou imobil”, potrivit datelor oficiale. Urmare acestei solicitări, Ministerul Justiţiei a alocat fonduri în acest scop, astfel că, începând cu 1 septembrie 2005, Curtea de Apel Constanţa funcţionează într-un nou sediu, „Palatul de Justiţie”, situat în strada Traian nr. 35C.

Tribunalul Constanţa

Clădirea actuală a Tribunalului Constanţa a fost edificată în perioada 1904 - 1906, având destinaţie de reşedinţă de vară pentru familia regală, după cum atestă documentele de epocă. Cunoscut de-a lungul timpului drept „Palat Regal”, imobilul intră în administrarea Ministerului Justiţiei în anul 1922 şi este inaugurat ca nou sediu al Curţii de Apel Constanţa la 16 septembrie 1923. Gradul avansat de deteriorare a determinat începerea lucrărilor de consolidare şi de reparaţii capitale în luna octombrie 2001, lucrările derulându-se pe o perioadă de doi ani. Pe lângă imperativul restaurării elementelor de arhitectură veche ale clădirii clasificate ca monument istoric, lucrările au vizat totodată creşterea funcţionalităţii şi asigurarea cerinţelor de modernizare necesare unei instanţe de judecată. S-a realizat astfel, cu sprijinul nemijlocit al Ministerului Justiţiei, punerea în valoare a acestui obiectiv, de o inegalabilă valoare istorică, redat în funcţiune la exact 125 de ani de la revenirea Dobrogei în cadrul statului românesc. 

Judecătoria Constanţa

De la 26 martie 2007, Judecătoria Constanta are sediul în Constanţa, pe strada Traian numărul 33. Până la înfiinţarea Judecătoriei de Ocol Constanţa, în anul 1888, atribuţiile sale au fost îndeplinite, între 1886 şi 1888, de Tribunalul Judeţean Constanţa. „Comparativ cu instantele similare din restul ţării, în ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, judecătoriile de ocol beneficiau de o competenţă mai largă. Tendinţa armonizării instituţionale s-a resimţit şi în justiţie, astfel încât din 1894 şi judecătoriile de aici au fost reorganizate asemenea celor din întreaga ţară. În baza Decretului nr. 1207, din 13 aprilie 1925, Judecătoria Urbană Constanţa devine judecătorie mixtă şi îşi va desfăşura activitatea până la 1 aprilie 1928, când primeşte din nou vechea denumire. Tot acum însă lua fiinţă, în oraşul nostru, şi o judecătorie mixtă, de sine stătătoare. Între 1935 şi 1939, Judecătoria Urbană Constanţa şi-a încetat activitatea, atribuţiile fiind preluate de judecătoria mixtă. Reînfiinţată în 1940, va suferi o serie de transformări şi în 1949 devine Judecătoria Populară Urbană Constanţa, pentru ca din iunie 1952 să se transforme în Tribunalul Popular al Oraşului Constanţa, titulatură sub care va funcţiona până în 1968. Din acest an îşi desfăşoară activitatea sub denumirea de Judecătoria Constanţa. 

Judecătoria Mangalia

Judecătoria Mangalia a fost înfiinţată în anul 1995, după o întrerupere de  peste 45 de ani, reluându-şi activitatea de judecată la 15.12.1995. Sediul instanţei se află pe strada Mircea cel Bătrân nr. 4 din municipiul Mangalia, în apropierea portului turistic. Clădirea este construită în anul 1915 şi constituie în prezent sediul Judecătoriei Mangalia şi al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia.

Judecătoria Hârşova

Clădirea care constituie în prezent sediul Judecătoriei Hârşova a intrat în proprietatea Ministerului Justiţiei în anul 1998, imobilul având iniţial destinaţia de cămin de nefamilişti. Construcţia, cu regim P+1, prezenta un grad avansat de degradare, fiind necesare ample lucrări de reparaţii capitale şi amenajări pentru asigurarea funcţionalităţii ei ca sediu de instanţă. „Proiectarea a avut în vedere valorificarea tuturor spaţiilor existente, printr-o compartimentare corespunzătoare şi realizarea unor extinderi necesare adaptării clădirii noilor funcţiuni. Linia arhitectonică modernă a configurat o îmbinare armonioasă între elementele tradiţionale şi cele actuale în acest domeniu, între funcţionalitate şi ambiental. Recepţia lucrărilor de reparaţii capitale şi amenajări a avut loc în martie 2002, construcţia având în final o suprafaţă desfăşurată de 848 mp.

Judecătoria Medgidia

Cu privire la Judecătoria Medgidia, Ministerul Justiţiei arată că aceasta îşi are sediul în municipiul Medgidia, pe strada Independenţei nr. 14, judeţul Constanţa (în zona de nord a oraşului).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii