Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inculpat pentru mită Sindicalistul Crăciun se judecă pentru locul lui

ro

08 Dec, 2010 02:46 1727 Marime text

Craciun_Valentin_Craciun.jpgPrima instanţă a respins ca nefondată contestaţia formulată de Valentin Crăciun împotriva suspendării contractului său de muncă

Cu procesul în care este judecat pentru luare de mită suspendat, Valentin Crăciun, liderul sindicatului TESA - devenit cunoscut în urma episodului „şpagă la spital", din luna august 2009 - se judecă la Curtea de Apel Constanţa cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru recuperarea postului. Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel, după ce Crăciun a pierdut procesul la prima instanţă, respectiv Tribunalul Constanţa.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Secţiei contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel pe data de 28 octombrie, prima înfăţişare fiind stabilită pentru data de ieri. În proces, Valentin Crăciun are calitatea de reclamant, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă fiind pârât. Adresându-se instanţei, liderul sindical acuzat în 2009 că ar fi pretins şi primit şpagă, le-a solicitat judecătorilor să anuleze decizia de suspendare a contractului său de muncă, decizie luată de conducerea SCJU ca urmare a scandalului cu mită în care a fost implicat. Insensibilizaţi de argumentele aduse de reclamant, judecătorii Tribunalului Constanţa i-au respins acţiunea împotriva spitalului, considerând că nu se impune anularea deciziei prin care i-a fost suspendat contractul de muncă. La rândul său nemulţumit de soluţia instanţei, Valentin Crăciun a atacat în recurs sentinţa pronunţată de magistraţi împotriva lui. Ieri, dosarul a fost amânat, fixându-se un termen la începutul anului viitor.

Excepţii de neconstituţionalitate

În ceea ce priveşte procesul penal în care Valentin Crăciun este acuzat de luare de mită, cazul a fost suspendat în luna februarie 2010, după ce apărarea a invocat mai multe excepţii de neconstituţionalitate. Puşi în faţa excepţiilor ridicate, judecătorii Tribunalului Constanţa nu au avut de ales şi au sesizat Curtea Constituţională. Pe cale de consecinţă, procesul penal a fost suspendat până la pronunţarea Curţii Constituţionale. În rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în sarcina lui Valentin Crăciun se reţine comiterea infracţiunii de luare de mită. Potrivit anchetatorilor, acesta, împreună cu Maria Magdalena Necula Popovici, au fost prinşi în flagrant delict, pe 28 august 2009, în timp ce primeau mită.

Lucrări pentru modernizarea locuinţei

Procurorii au ajuns la Necula şi la Crăciun în urma unor denunţuri formulate de reprezentanţii unei firme care desfăşura contracte cu SCJU. Denunţătorii au afirmat că Necula şi Crăciun, „pe parcursul executării unui contract de prestări servicii privind modernizarea centralei termice a spitalului, au pretins şi primit, în mai multe rânduri, suma de 15.000 lei". De altfel, în primăvara anului 2009, Maria Necula „a pretins denunţătorilor şi a beneficiat de lucrări de amenajare în valoare de 17.000 lei, pentru modernizarea locuinţei de serviciu, în scopul avizării devizelor de lucrări". Pe 28 august 2009, Valentin Crăciun a fost prins de procurori împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Constanţa al Direcţiei Generale Anticorupţie, în timp ce primea suma de 5.000 de lei de la una dintre persoanele ce au formulat denunţul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii