Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inconștiență la volan Un minor de 17 ani, trimis în judecată în stare de reținere

ro

11 Sep, 2014 00:00 2025 Marime text
Bogdan M. a fost trimis în judecată în stare de reținere. Decizia a fost luată de procurorul Vasile Abagiu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia.

Tânărul este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. „Cu privire la itinerariul parcurs de către inculpat la volanul autoturismului Dacia fără a poseda permis de conducere, considerăm că acesta a condus pentru aproximativ 25 de kilometri atât pe drumuri exterioare, cât şi interioare ale localităţilor Mihail Kogălniceanu, Cuza Vodă şi Medgidia. Dacă nu ar fi fost depistat, inculpatul ar mai fi condus autoturismul pentru aproximativ un kilometru, până în cartierul Poligonul Viilor din municipiul Medgidia”, a precizat procurorul Vasile Abagiu.

Bogdan M., în vârstă de 17 ani, este neşcolarizat, nu are loc de muncă sau ocupaţie licită şi este cunoscut cu antecedente penale. Mai precis, figurează în fișa de cazier judiciar cu condamnări pentru fapte de furt calificat, violare de domiciliu, distrugere prin incendiere. Minorul a fost eliberat recent din centrul de detenție în ziua de 13 mai 2014, cu rest de pedeapsă 29 de zile.

„Menționăm că infracțiunea prevăzută de art. 335, alin. 1, din Codul Penal este infracțiune de pericol, scopul incriminării fiind protejarea persoanelor implicate în circulația pe drumurile publice. Este irelevant din acest punct de vedere dacă valorile protejate au fost vătămate. În condițiile în care inculpatul a condus fără abilitarea legală de a conduce şi fără a avea aptitudinile necesare, având în habitaclu patru pasageri, dintre care doi copii minori, apreciez că fapta comisă de inculpat prezintă pericol pentru viața și integritatea corporală a participanților la trafic și a bunurilor acestora”, se arată în rechizitoriu.

„Era conştient că săvârşeşte o infracţiune”

Procurorii transmit că lucrătorii Biroului Rutier Medgidia au oprit pentru control marți, 9 septembrie,  la ora 13.30, autoturismul marca Dacia, model 1310, de culoare gri, care se deplasa pe strada Călugăreni, dinspre strada Lupeni către strada Mehmet Nyazi. „La volanul autoturismului a fost identificat Bogdan M., persoană care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule”, susține procurorul Ciprian Bodu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Medgidia.

Totodată, în habitaclul autoturismului au fost identificaţi martorii Burlai Asan și Cadrie Calu, precum şi minorii Rubie A. (de 10 ani) şi Şain A. (de 7 luni). „Având în vedere aceste aspecte, persoanele identificate au fost conduse la sediul  poliţiei pentru continuarea cercetărilor”, explică Ciprian Bodu.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză, a rezultat următoarea situație de fapt: autoturismul marca Dacia, model 1310, este proprietatea martorului Burlai Asan din luna august 2014, când l-a achiziţionat de la o persoană din comuna Mihail Kogălniceanu, fără a întocmi în acest sens documente translative de proprietate. La data de 9 septembrie, autoturismul nu era asigurat obligatoriu cu poliţă R.C.A., fiind însă verificat tehnic în termen.

În aceeași zi, aflându-se în comuna Mihail Kogălniceanu, martorul Burlai Asan l-a solicitat pe inculpat pentru a-i conduce autoturismul până în municipiul Medgidia. Bogdan M. a fost de acord şi a urcat la volanul autoturismului, deşi era conştient că săvârşeşte o infracţiune. Martorul Burlai Asan a ocupat locul dreapta faţa al autoturismului, iar concubina acestuia, martora Calu Cadrie, bancheta din spate, împreună cu cei doi minori.

În continuare, inculpatul a condus autoturismul Dacia pe drumurile interioare din comuna Mihail Kogălniceanu, pe DJ 222, în comuna Cuza Vodă, pe strada Medgidiei, în continuare pe DJ 222, a traversat DN 22C, iar în interiorul municipiului Medgidia, pe strada Silozului, bulevardul Independenţei - podul rutier, strada Lupeni şi strada Călugăreni, unde, la orele 13.00, a fost oprit de poliţişti, întrucât nu avea cuplată centura de siguranţă.

„Inculpatul a declarat că nu are asupra sa documentele personale, motiv pentru care a fost verificat în bazele de date MAI, stabilindu-se că nu are permis de conducere. Având în vedere vârsta inculpatului și faptul că este neșcolarizat, acesta nici nu ar fi avut cum să obțină permis de conducere categoria B”, a precizat Ciprian Bodu.

Burlai Asan, cercetat de autorități

În privința lui Burlai Asan, procurorii rețin că, din declarațiile acestuia, coroborate cu declarațiile inculpatului, rezultă că avea cunoștință de vârsta inculpatului și despre faptul că nu posedă permis de conducere. „Față de acesta, va fi dispusă o soluție de disjungere a cauzei în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de încredințarea cu știință a unui autovehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere”, a menționat procurorul Ciprian Bodu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii