Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încătușat de procurorii Anticorupție pentru trafic de influență Mircea Băsescu va fi dus azi la arestare în dosarul lui Bercea Mondial

ro

20 Jun, 2014 00:00 1517 Marime text
Ieri, procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore a lui Mircea Băsescu, de 61 de ani, din Constanța, fratele președintelului României, Traian Băsescu. Mircea Băsescu este cercetat pentru trafic de influență.

Conform organelor de anchetă, „în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător (n.r. Florin Anghel - susțin jurnaliștii din București), prin intermediar (n.r. Marian Căpățână, conform sursei anterior citate), în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”. În ordonanța de reținere se menționează că, „la începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului (Sandu Anghel, zis și Bercea Mondial) s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea”. Acesta din urmă ar fi trebuit, susțin procurorii DNA, să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză. „Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro intermediarului, în același scop. Intervalul în care denunțătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond). Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunțător”, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.

Dosarul de la Constanța

Ieri, lui Mircea Băsescu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, iar azi va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul București. De menționat că Mircea Băsescu figurează ca denunțător într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, unde Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, este cercetat pentru că l-ar fi şantajat pe fratele lui Traian Băsescu. Marius Constantin este cercetat de procurorii Anticorupţie din Constanţa, alături de Florin Anghel. Constantin este acuzat că, la datele de 26 şi 29 mai, ar fi exercitat constrângeri denunţătorului, „constând în ameninţarea cu darea în vileag, prin intermediul mass-media, a unor fapte compromiţătoare pentru persoana ameninţată şi pentru membrii familiei acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în infracţiuni de corupţie“.

Discuţii telefonice din Penitenciarul Colibaşi

„Ameninţările au fost exercitate de inculpat pentru a determina persoana vătămată să dea suma de 280.000 de euro. La data de 29 mai, inculpatul Constantin Marius a primit, împreună cu celelalte două persoane, suma de 10.000 de euro de la persoana vătămată, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante“, conform DNA. Nu este de trecut cu vederea faptul că Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, este acuzat că, „la data de 31 mai, în cadrul unei discuţii telefonice purtate din Penitenciarul Colibaşi cu persoana vătămată, i-a solicitat acesteia să îşi retragă plângerea formulată şi să dea declaraţii din care să rezulte inexistenţa faptei de şantaj investigată în prezenta cauză, astfel încât inculpatul Constantin Marius să fie pus în libertate, prin admiterea contestaţiei formulate împotriva încheierii de arestare a Tribunalului Constanţa“, conchid procurorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii