Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:51 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înalta Curte dă verdictul azi în dosarul „Bani pentru şefi din CJC”

ro

17 Jun, 2013 00:00 2392 Marime text
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au ajuns la finalul judecăţii în cauza intitulată generic „Bani pentru şefi din CJC”? Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi trimis, iniţial, pe rolul Tribunalul Constanţa. În acest proces au fost deferiţi justiţiei Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti), Realini Lupşa (cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor) şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Casei Româno - Chineze, deputat USL (Colegiul 2 Craiova). Conform portalului instanţelor de judecată, azi, Completul Fond 2 AP al Curţii Supreme de Justiţie este aşteptat să se pronunţe în acest dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au reţinut că, în cursul lunii noiembrie 2011, „inculpaţii Mija Eugeniu, Lupşa Realini şi Vasilescu Nicolae au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 RON, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa”. Banii ar fi fost pretinşi pentru ca inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să le determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 de lei, după cum susţin şi anchetatorii. În acest dosar, denunţătorul este, potrivit unor surse, Radu Birea, de 36 de ani, din Drăgăneşti - Olt, fiul bulibaşei din Drăgăneşti, presupus văr al lui Sandu Anghel, cunoscut ca şi Bercea Mondial. De altfel, Birea a fost judecat şi condamnat, tot la Constanţa, într-o altă cauză penală. După cum arătam şi mai sus, dosarul „Bani pentru şefi din CJC” a fost trimis, iniţial, la Tribunalul Constanţa, cauza primind numărul unic 3092/118/2012. În şedinţa din 24 ianuarie, Tribunalul Constanţa a respins cererile formulate de procurorii DNA Constanţa de disjungere a cauzei privind judecata infracţiunilor reţinute în sarcina lui Nicolae Vasilescu şi a lui Realini Lupşa. În cadrul aceleiaşi şedinţe, magistraţii şi-au declinat competenţa de judecată a cauzei privindu-i pe inculpaţii Eugeniu Mija, Realini Lupşa şi Nicolae Vasilescu, în dosarul penal nr. 3092/118/2012 al Tribunalului Constanţa, în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală. Înalta Curte a avut în atenţie acest dosar de patru ori, inclusiv termenul de azi. Contactat telefonic, Realini Lupşa ne-a declarat că nu ştie asupra cărui aspect al cauzei s-ar putea pronunţa Curtea Supremă.

Spre aducere aminte

Contactat telefonic, în martie 2012, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, şi-a dat cuvântul de onoare că nu-l cunoaşte pe bucureşteanul Mija şi că a auzit de acest dosar din presă. „De doi ani de zile, domnii de la DNA îmi ascultă telefoanele şi mie şi vicepreşedintelui Darie (n.r. Cristian Darie), de când s-a făcut denunţul. Noi nu-i cunoaştem pe aceştia. Nu ştim cine sunt. Nu i-am văzut în viaţa noastră (...) DNA, ca să nu rămână cu buza umflată, l-a luat pe acest Mija, care a recunoscut că nu ne cunoaşte nici pe mine, nici pe nimeni de la Consiliul Judeţean”, a conchis şeful CJC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii