Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:35 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gruparea NATO SNMG-2, la Constanţa Zeci de militari vor planta 1.000 de puieţi în zona Mănăstirii „Sfânta Elena de la Mare“ (galerie foto)

ro

14 Mar, 2015 00:00 1320 Marime text
Contraamiralul dr. Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, a primit, ieri, la sediul Comandamentului Flotei, vizita şefului de stat major al Comandamentului Aliat Întrunit (JFC) de la Napoli, generalul-locotenent Leonardo di Marco. Mai mult decât atât, delegaţia NATO a vizitat portul miliar Constanţa, navele grupării navale NATO Standing Maritime Group -2 (SNMG-2), precum şi Prefectura Constanţa.

„Vizita contribuie la identificarea unor oportunităţi de pregătire în comun cu forţe din subordinea JFC Napoli şi pentru evidenţierea sprijinului acordat de către NATO României, în contextul situaţiei de securitate în bazinul Mării Negre“, conform navy.ro. Ieri, contraamiralul Brad Williamson, comandantul Grupării Navale NATO SNMG-2, a susţinut o conferinţă de presă la bordul crucişătorului USS Vicksburg, unde a afirmat că una dintre navele americane care fac parte din grupare a surprins, în timp ce se îndrepta către Constanţa, avioane ruseşti de vânătoare care survolau apele teritoriale internaţionale ale Mării Negre. Williamson a afirmat că nu a fost nicio problemă şi că ruşii au voie să facă astfel de exerciţii, la fel cum face şi NATO, şi că sunt liberi să decidă asupra investiţiilor pe care le fac în sistemul de apărare, atât timp cât nu încalcă înţelegerile internaţionale.
 
După încheierea activităţii, jurnaliştii au avut ocazia să viziteze nava americană. De menţionat că azi un grup de militari români şi străini, împreună cu voluntarii Gărzii Naţionale de Mediu, vor planta 1.000 de puieţi în zona Mănăstirii „Sfânta Elena de la Mare“ (Costineşti).
 
Marinarii americani, canadieni, germani, italieni, turci şi români îşi vor uni eforturile, implicându-se în acest proiect de voluntariat, pentru protejarea mediului înconjurător şi pentru a atrage atenţia asupra impactului pe care omul îl are asupra naturii. Activităţile grupării navale SNMG-2 vor continua pe mare, începând de luni. De asemenea, sunt programate exerciţii împreună cu fregata Mărăşeşti, două corvete, două nave purtătoare de rachete, precum şi cu aeronave militare româneşti.
 
De menţionat că SNMG-2 este una dintre cele patru grupări navale multinaţionale ale Alianţei Nord-Atlantice şi este condusă de către contraamiralul Brad Williamson (SUA). Gruparea este alcătuită din patru fregate (Canada, Turcia, Italia şi România), un crucişător (SUA, nava comandant) şi o navă auxiliară (Germania). Forţele Navale Române sunt reprezentate în grupare de fregata Regina Maria, cu un elicopter la bord, iar celelalte nave sunt: crucişătorul USS Vicksburg, fregatele HMCS Fredericton, TCG Turgutreis, ITS Aliseo şi nava auxiliară FGS Spessart. Participarea Forţelor Navale Române la acţiunile grupării navale SNMG-2 din Marea Neagră a fost planificată din anul 2014 şi are ca obiectiv principal dezvoltarea interoperabilităţii marinarilor militari români cu militarii din Alianţă. Prin misiunile executate, militarii din Forţele Navale Române contribuie activ la punerea în practică a politicii de securitate a României. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii