Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„„Grav prejudiciu adus fondului cinegetic naţional” Şeful Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Constanţa, trimis în judecată alături de mai mulţi italieni

ro

11 Nov, 2013 00:00 3038 Marime text
Procurorii spun că, în urma unor percheziţii domiciliare, au fost depistaţi 20 de cetăţeni italieni, care se aflau de câteva zile la vânătoare în zona Cernavodă
 
Fostul director al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Constanţa, Dănuţ Vasile Miron, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Alături de Miron, procurorii au mai deferit justiţiei şi alte persoane (cetăţeni români şi italieni), toate cercetate pentru presupusa săvârşire a infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, participaţie improprie la braconaj, complicitate la participaţie improprie la braconaj şi abuz în serviciu în formă calificată.
 
După circa un an de cercetări specifice, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au pus punctul final în dosarul în care mai mulţi cetăţeni italieni au fost „cazaţi” în Arestul IPJ Constanţa pentru că ar fi vânat ilegal pe teritoriul judeţului. Drept urmare, procurorii au decis trimiterea în judecată a următorilor: Luigi Sgobba, Dănuţ Vasile Miron, Daniele Quattrociochi, Giovanni Piantini, Aurelian Pană, Florin Popa, Gheorghe Dobre, Victor Olteanu, Iulian Ţăranu, Patricio Orzani, Camelia Munteanu (fostă Păsărică) şi Mihai Andrei Rizea.

Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 11 decembrie. În urmă cu aproape un an, procurorii au anunţat că pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de cetăţenii italieni „Sgobba Luigi, Quattrociochi Danielle şi Piatinni Giovianni, dar şi faţă de cetăţenii români Miron Dănuţ-Vasile, Pană Aurelian, Popa Florin, Dobre Gheorghe, Olteanu Victor şi Tăranu Iulian, pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, participaţie improprie la braconaj, complicitate la participaţie improprie la braconaj şi abuz în serviciu în formă calificată”. La data de 11 octombrie 2012, a fost începută urmărirea penală faţă de învinuiţii menţionaţi mai sus, iar la data de 11 octombrie 2012 aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
Procurorii spun că în urma unor percheziţii domiciliare efectuate în dosarul cauzei au fost depistaţi 20 de cetăţeni italieni, care se aflau de câteva zile la vânătoare în zona Cernavodă şi care păstrau muniţia şi armele în condiţii de insecuritate totală în camerele de hotel şi în portbagajul maşinilor aflate în parcarea hotelului.

„Astfel, în hotelul D., au fost găsite un număr de 9 arme, 4.311 cartuşe şi un număr de 308 păsări vânate şi ţinute la congelator. Este de menţionat că, în data de 28.09.2012, a fost tranzacţionată ilegal cantitatea de 7.000 de cartuşe de vânătoare, fapt surprins video de lucrătorii de poliţie şi confirmat de depoziţia martorei L. M. - concubina lui Sgobba Luigi, cantitate de muniţie care a avut ca destinaţie finală Hotel Y., pentru distribuţia de facto în teren şi folosinţa acesteia de către grupurile de vânători italieni.
S-au mai descoperit în acest hotel un număr de 1.000 de cartuşe goale, care fuseseră trase anterior, adunate din fondul de vânătoare şi însemnând butoaiele pentru gunoi care urmau a fi arse şi reciclate.
În hotelul Y. din Cernavodă au fost găsite un număr de 21 de arme de vânătoare, 4.600 de cartuşe în camera ocupată de către Sgobba Luigi şi L. M., plus în alte camere ale hotelului, un număr de 798 de păsări vânate şi ţinute, de asemenea, la congelator.

Organele de anchetă mai spun că, „în perioada 8 - 10 octombrie 2012, directorul executiv al AJVPS Constanţa, Miron Dănuţ-Vasile, a distribuit în manieră ilegală, fără a efectua menţiunile în evidenţele obligatorii, un număr de 18.000 de cartuşe”. „Din cercetările desfăşurate până în acest moment au reieşit indicii şi date că inculpaţii, speculând oportunităţile legale şi folosind abil breşele sistemului de control al activităţii de vânătoare, au organizat, cu sprijinul unor persoane din cadrul AJVPS Constanţa, în mod ilegal partide de vânătoare pentru cetăţeni italieni, încălcând prevederile regimului armelor şi al muniţiilor şi aducând un grav prejudiciu fondului cinegetic naţional”, au conchis procurorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii