Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fugeau de traiul din ţara lor 54 de migranţi, depistaţi în Marea Neagră (galerie foto+video)

ro

25 Jul, 2014 00:00 2468 Marime text
O ambarcaţiune cu 54 de migranţi a fost depistată de poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră - SCOMAR. Toate persoanele au fost aduse la sediul Grupului de Nave Constanţa pentru audieri. Din totalul migranţilor, patru sunt sugari.

Miercuri, în jurul orei 12.00, prin sistemul SCOMAR, poliţiştii de frontieră au depistat o ambarcaţiune suspectă, fără pavilion arborat. Garda de Coastă a trimis una dintre navele sale de intervenţie, nava MAI 1105 „Ştefan cel Mare”, care se afla în misiune pa Marea Neagră. După ce a intrat în apele teritoriale, nava a fost identificată şi s-a stabilit că la bordul acesteia se află un număr mare de persoane, care au solicitat sprijinul poliţiştilor de frontieră. Au fost identificaţi 34 de bărbaţi, cinci femei şi 15 minori. Dintre cei 54 de migraţi, 44 sunt afgani, doi georgieni, cinci iranieni şi trei pachistanezi. De asemenea, printre minori se afla şi o fetiţă de doar trei luni. După o verificare iniţială a stării de sănătate, persoanele în cauză au fost conduse la sediul Grupului de Nave Constanţa pentru audieri. Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Coastă, s-a stabilit că acest grup fusese constituit în apropierea oraşului Istanbul. Migranţii au declarat că au plecat din ţara lor din cauza situaţiei conflictuale şi vor să ajungă  într-un stat din spaţiul Schengen. Poliţiştii de frontieră români vor continua cercetările în acest caz.

Ieri, migranţii au cerut azil politic în România

În urma cercetărilor efectuate, asupra a doua persoane s-a constatat că există suspiciunea rezonabilă că au contribuit la călăuzirea migranţilor. Este vorba despre cei doi georgieni, în cazul cărora s-au reţinut două infracţiuni, şi anume: trafic de migranţi şi trecere frauduloasă a frontierei. De asemenea, unul dintre georgieni este acuzat în plus şi de nedeţinerea brevetului pentru conducerea ambarcaţiunii, punând în pericol viaţa tuturor migranţilor care se aflau la bord. Cei doi georgieni au fost conduşi ieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru audieri. Date fiind acuzele ce le sunt aduse, este posibil ca cele două călăuze să fie reţinute pentru 24 de ore.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă, Marius Niculescu, 44 de afgani, 5 iranieni şi trei pachistanezi au solicitat azil în România. Cert este că, indiferent dacă solicită sau nu acordarea azilului în România, migranţii vor intra cu toţii în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând să fie duşi la Centrul de refugiați din Galați. Reprezentanții Gărzii de Coastă din Constanţa au precizat că acesta este cel mai mare caz de migrație înregistrat în ultimul an şi că se constată o creştere a cazurilor din cauza situaţiei conflictuale din Orientul Mijlociu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii