Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul primar din Agigea, trimis la închisoare pentru cinci ani (document)

ro

10 Mar, 2015 00:00 2007 Marime text
Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat definitiv, ieri, pe fostul primar din Agigea, Ion Ioniţă, la cinci ani de închisoare cu executare. Prima instanţă, Tribunalul Constanţa, l-a pedepsit pe Ioniţă la nouă ani de închisoare, cu executare.
 
Revenind la decizia judecătorilor de ieri, Mery Gean Bolat, Ovidiu Perva Molceanu, funcţionari în cadrul Primăriei Agigea, Anca Daniela Istrate, inspector principal de urbanism în cadrul Primăriei comunei Agigea, şi Monica Popescu, casier la Primăria Agigea, au luat, pentru abuz în serviciu, câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Cei mai sus precizaţi au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conform cărora, în cursul anului 2002, Ion Ioniţă, pe atunci primar al comunei Agigea, ar fi dispus „scoaterea din domeniul privat al localităţii a suprafeţei de 31,7944 hectare de teren, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local în acest sens, în vederea soluţionării cererilor formulate de mai multe persoane, prin care se solicita reconstituirea dreptului de proprietate“. DNA mai arată că, în perioada 2000 - 2004, în calitate de primar al localităţii Agigea, „inculpatul Ioniţă Ion, prin încălcarea prevederilor legale, a determinat prejudicierea Consiliului Local al comunei Agigea cu suma de 2.863.029,78 de lei (aproximativ 800.000 de euro)“.
 
Potrivit procurorilor DNA, „în cursul anului 2002, inculpatul Ioniţă Ion, primar al comunei Agigea, judeţul Constanţa, a dispus scoaterea din domeniul privat al localităţii a suprafeţei de 31,7944 hectare teren, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local în acest sens, în vederea soluţionării cererilor formulate de mai multe persoane prin care se solicita reconstituirea dreptului de proprietate. Intenţia reală a primarului a fost însă ca o parte din această suprafaţă să ajungă în posesia inculpatului Sandu Ion, la un preţ derizoriu, în scopul înstrăinării, ulterior, de către acesta din urmă, către SC Selgross Cash & Carry SRL Braşov“.

„Astfel, inculpatul Ioniţă Ion a contactat, personal, sau prin intermediul inculpatei Leţu Eugenia, mai multe persoane, criteriul de selecţie constituindu-l vârsta înaintată a acestora, existenţa unor boli cronice grave, sau lipsa posibilităţilor financiare.

În acest sens, inculpatul a adus la cunoştinţă unui număr de nouă persoane faptul că terenurile pentru care solicitau reconstituirea dreptului de proprietate sunt situate într-o zonă neproductivă, la mari distanţe de localitate, astfel că valoarea lor de tranzacţionare era mică. De asemenea le-a mai spus că, pentru a-i ajuta, le-ar putea găsi o persoană interesată de achiziţionarea terenului, condiţionând însă avizarea favorabilă a cererii de întocmirea unei procuri de reprezentare, pentru a se putea ocupa, personal, de întocmirea tuturor documentelor.

Având încredere în inculpat, raportat şi la poziţia sa în cadrul comunităţii, acele nouă persoane au acceptat şi ulterior au semnat contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor revendicate cu inculpatul Sandu Ion şi cu alte persoane, deşi nu au cunoscut niciodată valoarea lor reală de circulaţie.
Mai mult, la momentul autentificării contractelor de vânzare - cumpărare inculpatul a folosit documente cu conţinut nereal, prin care se atesta îndeplinirea unor proceduri prealabile acestor vânzări. În condiţiile în care îşi dăduse concursul la încheierea acestor contracte, inculpata Leţu Eugenia a solicitat uneia dintre familii (ale cărei posibilităţi financiare sunt la limita subzistenţei) să îi remită suma de 20 milioane lei vechi (din totalul de 100 milioane cât primiseră – deşi terenul valora circa 200.000 de euro) drept comision pentru ajutorul dat la înstrăinarea terenului.

În acest fel, inculpatul Sandu Ion a achiziţionat suprafaţa totală de 11,5 hectare la valoarea de 255 milioane lei vechi (aproximativ 10.000 USD). La câteva luni diferenţă, a vândut către SC SELGROSS CASH & CARRY SRL BRAŞOV suprafaţa de 8 hectare, la valoarea de 400.000 USD.
Pentru aceste motive, Consiliul local Agigea s-a constituit parte civilă cu suma reprezentând contravaloarea întregii suprafeţe de teren de care a dispus, nelegal, inculpatul Ioniţă Ion.

De asemenea SC Selgross Cash & Carry SRL Braşov s-a constituit parte civilă în dosar.

Prin faptele săvârşite de inculpaţi s-a creat un prejudiciu de aproximativ 1.305.000 euro în dauna Consiliului local Agigea şi a persoanelor fizice care solicitaseră reconstituirea dreptului de proprietate“, se mai arată în comunicatul DNA.
 
Comunicatul DNA privind prezenta cauză poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii