Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evanghelia s-a rupt complet în două. Imagini inedite Epava de la Costineşti, aşa cum nu a mai fost văzută vreodată (galerie foto)

ro

09 Dec, 2013 00:00 9569 Marime text
Unul dintre punctele de atracţie ale litoralului românesc, epava de la Costineşti, botezată Evanghelia, este într-o stare deplorabilă. Recent, toată structura de rezistenţă a punţii vasului s-a rupt, aceasta căzând în interior. Acum, peisajul este dezolant! Practic, vasul este rupt complet în două, cele două bucăţi din care a fost făcut corpul cargoului desprinzându-se din cordonul de sudură. Din păcate, lipsa de interes de care au dat dovadă atât autorităţile locale, cât şi cele judeţene au transformat simbolul staţiunii Costineşti şi, după cum arătam mai sus, unul dintre punctele de atracţie ale litoralului românesc, într-un morman de fiare vechi şi, de ce nu, un adevărat pericol public. După cum arătam şi în ediţiile trecute, nava are 131,4 metri lungime, 17,4 metri lăţime şi 10,2 metri înălţime, un deplasament de 7.355 de tone şi a fost un cargobot frigorific. Epava de la Costineşti, botezată Evanghelia, a funcţionat timp de 25 de ani.
Mai trebuie făcută o precizare: este greu de presupus că epava o să mai reziste iarna aceasta unor furtuni puternice de genul acelora care se năpustesc asupra litoralului românesc pe timp de iarnă. Vasul a fost lansat la apă pe 28 mai 1942, fiind construit de Şantierul Naval Harland & Wolff din Belfast, acelaşi şantier care a clădit şi Titanicul. Din datele existente, vasul ar fi eşuat pe 15 octombrie 1968.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristian Zăinescu 30 Mar, 2017 15:53 Nava eșuată în 1968 la nord de Costinești nu s-a numit „Evanghelia”, ci „E. Evangelia”. Cu accentul pe a patra (și ultima) silabă. Este bine de știut, epava devenind o atracție turistică a stațiunii! Cristian Zăinescu