Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluarea activităţii Gărzii de Coastă Principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în 2014

ro

20 Jan, 2015 00:00 1287 Marime text
La sediul Gărzii de Coastă din Constanţa a avut loc, ieri, şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei. Directorul Gărzii de Coastă, comisar-şef de poliţie Laurenţiu Costache, a prezentat principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2014.
 
Din partea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a fost prezent adjunctul inspectorului general, chestor principal de poliţie Dumitru Haralambie.
 
Astfel, în cadrul şedinţei, au fost aduse în discuţie activităţile de combatere a faptelor ilegale constatate la frontieră: migraţie ilegale şi trafic de migranţi, contrabandă, fraudă vamală şi evaziune fiscală, infracţiuni la dreptul proprietăţii intelectuale, trafic internaţional cu autoturisme furate, braconajul piscicol. De asemenea, au fost punctate şi acţiunile de salvare a vieţii omeneşti pe mare şi fluviu, precum şi cele care vizează cooperarea internaţională.
 
Trăgând linie, în anul 2014 au fost constatate 1.204 infracţiuni, au fost aplicate 1.509 contravenţii cu o valoare de 666.845 de lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 80.257.746 de lei. De asemenea, au fost confiscate importante sume de bani (216.769 de lei, 14.571 de euro şi 11.162 de dolari USD).
 
În perioada analizată, au fost înregistrate 50 de cazuri cu 440 de persoane, fiind constatate 83 de infracţiuni şi întocmite 63 de dosare penale. Dintre persoanele depistate, un număr de 316, provenite cu precădere din Orientul Apropiat şi Mijlociu, au fost interceptate la frontiera maritimă unde au fost gestionate cinci cazuri de migraţie ilegală pe Marea Neagră.
 
Tot în perioada analizată au fost constatate 85 de infracţiuni de contrabandă, 13 infracţiuni de evaziune fiscală, fiind întocmite 74 de dosare penale pentru contrabandă, respectiv şapte pentru evaziune fiscală. În ceea ce priveşte traficul ilicit cu ţigări, în perioada analizată a fost confiscată cantitatea de 58.567.981 de ţigarete în valoare de 29.282.656 de lei.
 
În vederea stopării intrării pe piaţă a produselor contrafăcute şi care aduc atingere unor drepturi de proprietate intelectuală, în anul 2014, la nivelul Gărzii de Coastă au fost constatate 141 de infracţiuni, au fost întocmite 140 de dosare penale şi au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, bunuri în valoare de 59,05 milioane de lei.
 
Pe linia braconajului piscicol au fost derulate acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului atât în lacurile litorale, Dunăre, cât şi la Marea Neagră, o zonă de risc în special din cauza incursiunilor pescadoarelor turceşti, care se aventurează atât în zona economică exclusivă, cât şi apele teritoriale. În urma celor 627 de acţiuni desfăşurate, au fost constatate 199 de infracţiuni, au fost aplicate 187 de contravenţii, au fost ridicate în vederea confiscării 16.724 kg de peşte (specii diferite), 52.593 de metri de plase monofilament şi 51 de ambarcaţiuni de pescuit.
 
Acţiunile tip SAR (Search and Rescue - Căutare şi  Salvare) au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în această perioadă fiind salvate 152 de persoane, dintre care 134 pe Marea Neagră şi 18 pe fluviul Dunărea. În toate situaţiile, s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi coordonarea acţiunilor. În anul 2013, au fost salvate 30 de persoane.
 
Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională, ce are ca scop dezvoltarea de mecanisme destinate contracarării fenomenului infracţional şi implicit asigurării unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime. Atât în plan bilateral, cu Republica Bulgaria, Turcia şi Republica Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi prevederile planurilor de cooperare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii