Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eugen Bogatu, Said Baaklini, Preda şi Chebuţiu Cei patru inculpaţi ai Dosarului UCM Reşiţa, „sechestraţi“ în România (document)

ro

20 Jan, 2015 00:00 6461 Marime text
Următorul termen al dosarului a fost stabilit pentru data de 2 februarie
 
Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime“ SA Constanţa, a fost pus sub control judiciar. Vizaţi de această măsură mai sunt Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa (funcţiile fiind precizate într-un comunicat DNA din februarie 2011), dar şi afaceristul Said Baaklini. Măsura controlului judiciar a fost luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Cele patru persoane au fost judecate şi condamnate, în primă instanţă, de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în dosarul cunoscut generic „UCM Reşiţa“.
 
Trimişi în judecată pe data de 15 februarie 2011, Eugen Bogatu, Adrian Chebuţiu, Adrian Coriolan Preda şi Said Baaklini au fost condamnaţi pe data de 4 decembrie 2013. Bogatu s-a ales cu doi ani de închisoare pentru favorizarea infractorului şi cu alţi doi ani şi şase luni de închisoare pentru intermediere de operaţiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuţiilor de serviciu, are sarcina de a supraveghea şi controla un agent economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite. Ulterior contopirii, Bogatu s-a ales cu 2,6 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Said Baaklini a luat patru ani de închisoare pentru tentativă la infracţiunea de stabilire cu rea-credinţa de către contribuabil a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, şi şapte ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 8, alin. 1 din Legea nr. 241/2005. În final, după contopire, afaceristul libanez a primit şapte ani de detenţie. Chebuţiu şi Preda au luat câte cinci ani de închisoare.

Interdicţii

Condamnările Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti nu au fost definitive, ele fiind atacate la Curtea de Apel Bucureşti. Dosarul a fost înregistrat pe rolul ultimei instanţe la data de 15 decembrie 2014, iar zilele trecute s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de cei patru bărbaţi, pe o perioadă de 60 de zile. În timpul controlului judiciar, cei patru trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţa de judecată, atunci când sunt chemaţi, să informeze, de îndată, instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul, să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea instanţei de judecată, să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalţi apelanţi intimaţi inculpaţi, să comunice, lunar, informaţii relevante despre mijloacele de existenţă, să nu deţină, folosească sau să poarte arme. Decizia Curţii de Apel a fost atacată pe Preda şi Chebuţiu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, unde cei doi şi-au retras contestaţiile.

„Valoarea reală, mai mică de circa 50 de ori decât cea din factură“

 În rechizitoriul întocmit, procurorii susţin că, „la data de 31 august 2010, ca rezultat al unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA“. „Factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive pentru cei doi contractanţi. Motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcţionale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii. În aceste condiţii, prin constatare tehnico-ştiinţifică administrată în cauză, a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 214.000 de euro, adică de circa 50 de ori mai mică decât cea consemnată în factură“, conform DNA.

 60 de milioane de euro. „Contracte pur fictive“ 

 „În baza acestei facturi supraevaluate, în cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adăugată (TVA) aferentă acestei tranzacţii, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentul a 60 de milioane de euro. Pentru a realiza stabilirea taxelor (TVA) care ar fi condus la obţinerea, fără drept, a unor sume de bani sub formă de restituiri din bugetul de stat, inculpatul Said Baaklini a fost ajutat de inculpatul Chebuţiu Adrian. Astfel, acesta din urmă, în calitate de director general al SC UCM Reşiţa SA, a încheiat, în numele şi pe seama SC UCM Reşiţa SA, patru contracte, dintre care unul cu SC Libarom Agri SRL, având o valoare supraevaluată, iar cu SC Beta Trading & Investment SRL şi SC Mike Trading & Investment SRL alte trei contracte pur fictive. Prin încheierea ultimelor trei contracte, s-a încercat crearea aparenţei de legalitate asupra executării contractului de vânzare la preţ supraevaluat a celor patru motoare vechi. La rândul său, inculpatul Preda Coriolan Adrian, în calitate de director executiv al SC UCM Reşiţa SA, a întocmit efectiv contractele sus menţionate şi a dispus facturarea sumelor aferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractele respective“, se mai arată în rechizitoriul celor de la Anticorupţie.

 „Baaklini a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogatu“

„Pentru ca restituirea de TVA aferentă tranzacţiei fictive să nu fie verificată şi descoperită de către autorităţile de stat în domeniu, Said Baaklini a făcut demersuri pentru a exporta cele patru motoare către o societate comercială din Republica Guineea, încercând să îndepărteze aceste mărfuri de pe teritoriul României. Având în vedere caracterul urgent al acestei măsuri, Said Baaklini a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogatu Eugen, care, în cursul lunii noiembrie 2010, în calitatea sa de director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, i-a furnizat informaţii şi i-a acordat consultanţă inculpatului Said Baaklini referitor la procedurile vamale şi la modalităţile de a evita controalele autorităţilor legal investite“, au conchis procurorii DNA. În cauză, faţă de Mircea Marius Banias, fostul şef al PDL Constanţa, actual senator al României, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pentru infracţiunea de favorizare a infractorului. Şi asta pentru că, după cum susţin şi procurorii DNA, „din probele administrate în cauză, a rezultat că indiciile care au existat iniţial cu privire la săvârşirea infracţiunii menţionate au fost clarificate pe măsura aprofundării mijloacelor de probă, în sensul că afirmaţiile făcute de învinuit reprezentau de fapt simple opinii ale acestuia şi nu constituiau, în vreun fel, forme de intervenţie în favoarea inculpatului Said Baaklini“. 

Sursa foto epochtimes-romania.com.jpg

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii