Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:43 18 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eliberat condiţionat de Tribunalul Constanţa Decizie definitivă pentru Ion Năbârgeac

ro

10 Nov, 2015 00:00 1041 Marime text


Magistraţii Tribunalului Constanţa au dispus, ieri, liberarea condiţionată a lui ​Ion Năbârgeac, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, condamnat la pedeapsa de cinci ani închisoare pentru fals intelectual, luare de mită şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
 
Judecătorii constănţeni au dispus „liberarea condiţionată a contestatorului condamnat din executarea pedepsei de cinci ani închisoare aplicată prin sentinţa penală a Tribunalului Bucureşti, secţia a II-a penală, în baza căreia s-a emis mandatul de executare a pedepsei“, se arată în minută. Totodată, magistraţii au dispus „punerea de îndată în libertate de sub puterea mandatului de executare a pedepsei al Tribunalului Bucureşti, dacă nu este arestat în altă cauză“.

Decizia este definitivă şi executorie.

Ion Năbârgeac, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bucureşti, pe data de 22 iunie 2009, sub acuzaţia de luare de mită, în formă continuată, de fals intelectual, în formă continuată, precum şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Alte patru persoane în dosar

În aceeaşi cauză au mai fost deferite Justiţiei, tot în iunie 2009, mai multe persoane, printre acestea aflându-se Vasile Zaharia, fost viceprimar al comunei Cernica, judeţul Ilfov, Şerban Jenel, fost prefect al judeţului Călăraşi şi preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor - Instituţia Prefectului - Judeţul Călăraşi, Doru Eduard Clăbescu, fost subprefect al judeţului Călăraşi şi secretar al Comisiei Judeţene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor - Instituţia Prefectului - Judeţul Călăraşi, şi Gelu Apostol, primar al comunei Cernica, judeţul Ilfov.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în vara anului 2006, inculpaţii Ion Năbârgeac, Gheorghe Sadoveanu şi Niculae Constantin ar fi iniţiat constituirea unei asocieri în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni. „Astfel, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi la diferite intervale de timp, în perioada martie - iulie 2007, inculpatul Năbârgeac Ion a primit de la inculpaţii Sadoveanu Gheorghe şi Constantin Niculae suma totală de 47.000 de euro, în diferite tranşe, pentru ca, în calitatea pe care o avea, de director al OCPI Călăraşi, să îşi încalce atribuţiile de serviciu, sprijinindu-i pe cei doi să devină, în mod ilegal, proprietarii unei suprafeţe de teren de 20,1648 de hectare din extravilanul comunei Fundeni, judeţul Călăraşi, teren cu o valoare ridicată, fiind situat în apropierea Autostrăzii A2 (n.r. Bucureşti - Constanţa)“, conform rechizitoriului.

Paguba

„(...) Prin atribuirea terenurilor în suprafaţă totală de 20,1648 de hectare persoanelor neîndreptăţite, a fost cauzată o pagubă patrimoniului comunei Fundeni, judeţul Călăraşi, în sumă de 2.679.557 de lei (RON), reprezentând echivalentul sumei de 803.225 de euro, la data săvârşirii infracţiunilor - 2007. Consiliul Local al comunei Fundeni din judeţul Călăraşi s-a constituit parte civilă în prezenta cauză“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.

Primarul, prefectul şi subprefectul, achitaţi

Prin decizia penală nr. 2.874 din 26 septembrie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât condamnarea lui Năbârgeac la pedeapsa de cinci ani închisoare pentru: fals intelectual, luare de mită şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Tot Curtea Supremă a decis achitarea lui Gelu Apostol, primar al comunei Cernica, pentru infracţiunea de omisiune a sesizării organelor judiciare, achitarea lui Jenel Şerban, fost prefect al judeţului Călăraşi, pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, precum şi achitarea lui Doru Eduard Clăbescu, fost subprefect al judeţului Călăraşi, pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Ti-a placut articolul?

Comentarii