Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul Zvastica, oul fiert al procurorilor constănţeni

ro

07 Mar, 2011 01:26 2381 Marime text
cap_1.jpgEste confirmat: procurorii constănţeni fug de dosarul în care primarul este cercetat pentru portul în public al uniformei naziste şi al zvasticii ca dracul de tămâie. După ce, în cursul săptămânii trecute, procurorii Parchetului Curţii de Apel Constanţa au informat că dosarul a fost transmis celor de la DIICOT, spre competentă soluţionare, iar aceştia au precizat că dosarul a fost declinat în favoarea Parchetului Judecătoriei Constanţa, cazul a fost aruncat iar ca o pisică moartă, în ograda altor anchetatori.

Coincidenţă sau nu, dosarul a fost pasat ca un ou fierbinte a doua zi după ce, printr-o adresă scrisă, solicitam procurorilor Parchetului Judecătoriei Constanţa informaţii despre stadiul în care se aflau cercetările. Totodată, este de remarcat că, întâmplător sau nu, este vorba despre aceeaşi zi în care, printr-un alt articol, prezentam modul în care ancheta fusese pasată de către Parchetul Curţii de Apel către DIICOT, iar de aici către Parchetul Judecătoriei Constanţa. Astfel, potrivit răspunsului dat de prim procurorul Parchetului Judecătoriei Constanţa, Mădălina Hira, „vă comunicăm faptul că dosarul în care se fac cercetări faţă de numitul Mazăre Radu Ştefan (...), la data de 03.03.2011 a fost înaintat spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa". De menţionat că, tot pe 3 martie, aşa cum arătam mai sus, în ZIUA de Constanţa a fost publicat articolul intitulat „Cazul «Zvastica», pasat între Parchete: Mazăre Radu Ştefan şi Mazăre Radu, în «cărţile» procurorilor".

Minorul, circumstanţă agravantă

Mai mult decât atât, potrivit aceleiaşi adrese a Parchetului Judecătoriei Constanţa, în dosar se fac cercetări faţă de Mazăre „sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 317 Cod penal, art. 321 Cp, art. 324 alin. 4 Cp, art. 3, art.4, art.5 din OUG nr. 31/2002, art. 25 Cp raportat la art. 317 Cp, art. 324 alin. 4 Cp, art. 3, art. 4, art. 5 din OUG nr. 31/2002 cu aplicarea art. 75 lit. c Cp". În limbaj comun, este vorba despre infracţiunile de instigare la discriminare - pedepsită potrivit legii cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau cu amendă - , despre ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice - pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani - şi instigarea publică şi apologia infracţiunilor - de la trei luni la trei ani. Este, de asemenea, de menţionat că OUG nr. 31/2002 se referă la interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Nu ar fi de trecut cu vederea nici faptul că se fac cercetări faţă de edil şi pentru instigare la infracţiunile respectiv, tuturor adăugându-li-se, conform adresei Parchetului, circumstanţa agravantă prevăzută de articolul 75 litera c Cod penal, respectiv „săvârşirea infracţiunii de către un infractor major, dacă aceasta a fost comisă împreună cu un minor".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii