Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar cu prejudiciu de circa 18 milioane de euro DIICOT Ploieşti a „zguduit” câteva uşi la Crucea şi Kogălniceanu (video)

ro

16 Oct, 2013 00:00 2251 Marime text
Grâul era procesat la un punct de lucru al unei mori din judeţul Buzău. Surplusul, pentru care nu există întocmite note de recepţie şi evidenţe contabile, era procesat în făină, care era vândută în cantităţi foarte mari la diferite societăţi comerciale de desfacere şi producţie de produse de panificaţie din municipiul Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Constanţa, Vaslui şi Brăila
 
Ieri, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Brăila, Ialomiţa, Vaslui, Covasna şi din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti şi Constanţa au efectuat un număr de 45 de percheziţii domiciliare. Organele de anchetă au „vizitat” mai multe spaţii aparţinând unor persoane fizice şi juridice pe raza judeţelor Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile.
 
Două dintre localităţile constănţene vizate au fost, potrivit unor surse, Crucea şi Mihail Kogălniceanu. Conform DIICOT, prin rezoluţia din data de 12 octombrie, a fost începută urmărirea penală pentru un număr de 42 de învinuiţi. Ulterior, prin ordonanţa din data de 14 octombrie, a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru un număr de 37 de inculpaţi. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii şi inculpaţii, cetăţeni turci şi români, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, începând cu anul 2009 şi până în prezent, au efectuat mai multe operaţiuni vizând achiziţionarea, procesarea şi comercializarea unor importante cantităţi de grâu de la diferiţi producători, persoane fizice şi juridice, din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa şi Arad, urmate de vânzarea produselor obţinute, fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de documente inexacte, cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat al statului român.

În unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali. Sumele de bani obţinute din vânzarea produselor derivate erau însuşite de inculpaţii de origine turcă. În baza unei înţelegeri prealabile, inculpaţii de origine turcă au creat o adevărată reţea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise în Turcia, Germania şi Suedia. Există indicii că în modalităţile arătate s-au expatriat în fiecare an cca. 6 milioane de euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României. Prejudiciul creat prin infracţiunile săvârşite este estimat la cca. 18 milioane de euro”, potrivit DIICOT. De menţionat că, odată cu percheziţiile efectuate, au fost ridicaţi 350.000 de lei, respectiv 150.000 de euro. La rândul lor, oficialii Poliţiei Române spun că la sediul DIICOT trebuiau să ajungă, ieri, pentru audieri, aproximativ 60 de persoane, urmând să se ia măsurile legale care se impun.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii