Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:42 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi turci depistaţi în zona economică exclusivă a României, puşi în libertate

ro

25 Aug, 2016 00:00 830 Marime text


Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au admis contestaţiile formulate de Alen Zaven Huneryan şi Cemil Celikkran, cetăţeni turci. Astfel, judecătorii constănţeni au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de până la 60 de zile faţă de cei doi.
 
Cât se află sub control judiciar, Alen Zaven Huneryan şi Cemil Celikkran vor respecta următoarele obligaţii: „a) să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei din municipiul Constanţa; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor, respectiv Poliţia Municipiului Constanţa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi, d) să nu depăşească limita teritorială a municipiului Constanţa, judeţul Constanţa, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar pe rolul căruia se află cauza, e) să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice, f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme, g) să nu conducă niciun autovehicul“.
 
Decizia este definitivă.

„Alen Zaven Huneryan, ca proprietar, îi încredinţase conducerea navei coinculpatului Cemil Celikkran“

Amintim că cei doi au fost cercetaţi de procurorii constănţeni pentru pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie, pescuit comercial în perioada de prohibiţie, folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comerciale, punerea în navigaţie a unei nave fără echipaj minim de siguranţă, încredinţarea conducerii navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător şi conducerea navei de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător.
 
Procurorii arată că, la data de 17 aprilie 2016, lucrătorii poliţiei de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Grup Nave Constanţa au depistat în zona economică exclusivă a României pescadorul sub pavilion turcesc „Pasam“, la bordul căruia se aflau proprietarul navei, Alen Zaven Huneryan, comandantul de fapt al navei, Cemil Celikkran, precum şi alte şapte pescari, toţi cetăţeni turci.
 
„La momentul depistării, o altă navă a reuşit să se sustragă controlului Gărzii de Coastă şi să fugă în apele internaţionale. Pe pescadorul turcesc au fost descoperite o instalaţie de ridicat plase tip setci, peste 27 de plase de pescuit, lungi de 70 de metri, folosite, alte 40 de plase nefolosite, viscere şi alte piese de peşte (calcan) prelucrate, 120 de saci cu gheaţă, iar din apele mării s-au recuperat 1.200 de metri de plasă întinsă pentru braconaj piscicol.
 
Din relatările membrilor de echipaj, a reieşit că vasul lor avea misiunea de a strânge marfa recoltată din mare de alte nave, aspect ce a explicat cantitatea mare de material de răcire găsit pe pescador. S-a constatat că pescadorul nu avea licenţă sau autorizaţie de pescuit, iar pe de altă parte, potrivit legii române, în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2016, în zona depistării navei respective funcţionează interdicţia de a pescui. Din relatările celor şapte pescari a rezultat că nu aveau cunoştinţă despre inexistenţa licenţei de pescuit şi că fuseseră angajaţi fără forme legale de proprietarul pescadorului, cu promisiunea de a primi 40% din peştele recoltat“, se mai arată în ancheta magistraţilor.
 
Mai mult decât atât, la control s-a mai constatat că „pescadorul nu avea echipaj minim calificat pentru a naviga în condiţii de siguranţă, că inculpatul Alen Zaven Huneryan, ca proprietar, îi încredinţase conducerea navei coinculpatului Cemil Celikkran, care însă nu avea brevet de comandant de navă pentru a putea exercita legal o asemenea funcţie“.
 
Pe de altă parte, s-a mai constatat că „nava nu era dotată cu echipamente de salvare sau de intervenţie în cazul unor evenimente de navigaţie şi că aşa-zişii membrii de echipaj erau de fapt pescari angajaţi fără forme legale de către proprietarul pescadorului“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii