Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi turci, arestaţi preventiv de Tribunalul Constanţa. Detalii din ancheta procurorilor!

ro

22 Apr, 2016 00:00 2025 Marime text


Huneryan Alen Zaven şi Celikkiran Cemil au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Constanţa. Mandatele emise pe numele acestora nu sunt definitive, ele putând fi atacate la Curtea de Apel Constanţa. Cei doi sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care îi acuză de pescuit comercial fără autorizaţie şi în perioadă de prohibiţie, de folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comerciale, de punere în navigaţie a unei nave fără echipaj minim de siguranţă, de încredinţare a conducerii navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător şi de conducere a unei nave de o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător.
 
Potrivit anchetatorilor, Huneryan Alen Zaven ar fi proprietarul pescadorului „Pasam”, în timp ce Celikkiran Cemil ar fi „comandantul de facto”.
 
Oficial, povestea a început la data de 17 aprilie, când poliţiştii de frontieră au descoperit în zona economică exclusivă a României pescadorul sub pavilion turcesc, la bordul căruia se aflau proprietarul şi comandantul, dar şi şapte pescari, cetăţeni turci.
 
La bordul pescadorului „Pasam” s-au găsit „o instalaţie de ridicat plase tip setci, peste 27 de plase de pescuit lungi de 70 de metri, folosite, alte 40 de plase nefolosite, viscere şi alte piese de peşte (calcan) prelucrate, 120 de saci cu gheaţă, iar din apele mării au fost recuperaţi 1.200 metri de plasă întinsă pentru braconaj piscicol”.
 
Membrii echipajului au relatat că vasul ar fi avut misiunea de a strânge marfa recoltată din mare de alte nave, fapt ce ar explica cantitatea mare de material de răcire găsit pe pescador.
 
S-a mai constatat faptul că pescadorul nu ar avea licenţă sau autorizaţie de pescuit, iar  zona în care a fost depistată nava este una în care există interdicţie de pescuit. Pescadorul nu ar fi avut echipaj minim calificat pentru a naviga în condiţii de siguranţă, iar Huneryan Alen Zaven i-ar fi încredinţat lui Celikkiran Cemil, care nu ar fi avut brevet de comandant de navă,  conducerea navei.
 
După depistarea pescadorului, s-a luat măsura sechestrului asigurător al acestuia, dar şi o propunere de arestare preventivă faţă de cei doi inculpaţi, pentru 30 de zile, propunere ce a fost acceptată de Tribunalul Constanţa.
 
Emilia Cezara CREŢU este masterand la  Facultatea de Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe Politice, la Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii