Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobândă modificată fără consimţământul clientului BCR, amendată de Judecătoria Constanţa pentru clauză „abuzivă“

ro

31 Oct, 2015 00:00 2222 Marime text


Judecătoria Constanţa a amendat o unitate bancară cu suma de 1000 de lei, după ce ar fi descoperit existenţa unei clauze aparent abuzive într-un contract de credit pentru persoane fizice.
 
Concret, după un proces care a durat mai bine de un an, instanţa a constatat „existenţa clauzei abuzive în contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. (… ) 2007 la pct. 5, respectiv, «dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR» şi în condiţiile generale de creditare-anexă la contractul de credit bancar nr. (…) 2007 la pct. 2.10.a, respectiv, «pe parcursul derulării creditului, banca poate modifica dobânda, fără consimţământul împrumutatului, în funcţie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobândă aplicându-se de la data modificării acestuia, la soldul creditului existent»“.
 
Mai departe, instanţa a aplicat unităţii bancare o amendă contravenţională în cuantum de 1000 lei şi a obligat-o să modifice clauzele prevăzute la „pct. 5 (contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. (…) 2007, raportat la pct. 2.10.a (condiţiile generale de creditare-anexa la contractul de credit bancar nr. (…) 2007) din contractul de credit nr. (…) 2007, în sensul înlăturării clauzelor respective, si anume: «formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR», «pe parcursul derulării creditului, banca poate modifica dobânda, fără consimţământul împrumutatului, în funcţie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobândă aplicându-se de la data modificării acestuia, la soldul creditului existent»“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă, ea fiind deja atacată la Curtea de Apel Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii