Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:07 17 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA revine în forţă! Foşti consilieri judeţeni, reţinuţi. Detalii

ro

01 Mar, 2017 12:16 1483 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 1 martie 2017, respectiv de 28 februarie 2017, a următorilor inculpați:
 
GRAPĂ SEBASTIAN
, la data faptelor consilier județean și ulterior senator în Parlamentul  României pentru săvârşirea infracţiunilor de
dare de mită în formă continuată,
complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și
complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni) 
MATEI GAVRIL, la data faptelor consilier județean și om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
 
CORNEA CLAUDIU, la data faptelor consilier judeţean  pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.
 
Grapă Sebastian, Matei Gavril și Cornea Claudiu urmează a fi prezentați, la data de 1 martie 2017, la Tribunalul Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Totodată, procurorii au propus Tribunalului Brașov arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Brașov și președinte al filialei județene a unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunilor de
luare de mită în formă continuată (7 infracțiuni),
abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracțiuni) și
abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale - iar în cazul primului menționat și măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile -  față de inculpații:
 
NEAG ADRIAN SABIN, consilier judeţean şi administrator al unei societăți comerciale la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
 
PALTIN CRISTINEL, primar al comunei Șercaia, județul Brașov, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
 
ŞONERIU VALENTIN OLIMPIU, ŞANDRU RĂZVAN OVIDIU, UNGUREANU VASILE și CRĂCIUN DRAGOŞ ROMULUS, consilieri judeţeni pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.
 
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: „în contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei și 15.000 lei pentru a-i pune pe aceștia pe lista de candidați pentru un post de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Brașov.
 
Astfel, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a primit de la următorii inculpați următoarele sume de bani:
 • de la inculpatul Grapă Sebastian a primit suma de 170.000 lei;
 • de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei;
 • de la inculpatul Şoneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei;
 • de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei;
 • de la inculpatul Şandru Răzvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei;
 • de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei;de la inculpatul Crăciun Dragoş Romulus a primit suma de 15.000 lei.
 
Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei șapte inculpați a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcție de locul pe care s-au aflat cei șapte inculpați pe lista de candidați pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv.
 
Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei șapte inculpați, fără ca aceștia să primească documente justificative. Suma de bani menționată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012.
 
Ulterior, toți cei șapte inculpați au fost aleși consilieri județeni în cadrul Consiliului Județean Brașov.
 
În perioada 2012 - 2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Braşov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al C.J. Brașov pentru achiziționarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de inculpatul Grapă Sebastian și mai multe primării din judeţ.
 
Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziție eligibilă pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov în contextul campaniei electorale din anul 2012.
 
În anul 2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Braşov, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Matei Gavril, a aprobat alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezervă al CJ Brașov sub pretextul achiziţiei de sisteme de încălzire de către primăria unei comune din județul Brașov de la o societate controlată în fapt de inculpatul Matei Gavril.

În ceea ce priveşte utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziția Consiliului Județean Brașov, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că banii au fost alocaţi doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreționar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condiţiile reale din localităţi, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziţia sa.
 
În acest context, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a ţinut o evidenţă a utilizării sumelor respective, pentru a căror alocare fiecare persoană se adresa acestuia care aproba direct cererea fără să existe referat de analizare a solicitării, fiind de ajuns ca persoana respectivă să-i spună că banii sunt pentru el. Votul în plen, atunci când a avut loc, a fost formal, consilierii limitându-se să aprobe punctul de pe ordinea de zi iniţiat de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian , fără discuţii sau verificări.
 
În aceeași perioadă, inculpatul Paltin Cristinel, în calitate de primar al Comunei Şercaia, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, a încheiat cu o societate administrată și deținută în fapt de acesta din urmă un contract de servicii, având ca obiect întocmirea şi predarea studiului „Strategie privind prevenirea abandonului școlar, identificarea metodelor de creștere a gradului de instruire a populației comunei Șercaia, jud. Brașov” în valoare de 78.120 lei . 
 
Contractul respectiv a fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităţilor şcolare din care să rezulte abandonul la acest nivel și care să justifice efectuarea acestei achiziţii, fără să fie întocmit un referat de necesitate şi fără să existe un buget rectificat şi fonduri aprobate.
 
În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestaţiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu  a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Şercaia în sumă de 78.120 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian.

În atribuirea contractelor descrise anterior, inculpatul Grapă Sebastian a beneficiat de ajutorul inculpatului Neag Adrian Sabin care a întreprins următoarele activități:
 • a redactat în mod formal documente, studii şi lucrări, sub pretextul îndeplinirii obligaţiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ şi cantitativ, acestea fiind descărcate de pe internet,
 • a pus la dispoziţia primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontării sumelor menţionate în contracte,
 • a completat şi semnat facturi,
 • a redactat contracte,
 • a retras bani din conturile societăţilor şi
 • a păstrat legătura cu primarii comunelor respective. 
Prin aceasta, s-a cauzat un prejudiciu bugetului C.J. Braşov şi primăriilor respective în sumă totală de 1.167.200 lei, sumă ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian”, potrivit DNA.
 
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii