Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:55 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA a făcut notele de plată - aproape 10 milioane de euro Afacerist constănţean judecat pentru evaziune, condamnat în Bucureşti la şase ani de temniţă

ro

27 Jun, 2013 00:00 1935 Marime text
Decizia Tribunalului din capitală nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs

Trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acuzat fiind de evaziune fiscală, afaceristul constănţean Alexandru Ferţu a fost condamnat şi de judecătorii Tribunalului Bucureşti. Iniţial, cauza s-a aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, instanţă care l-a osândit pe Alexandru Ferţu, în şedinţa din 2 aprilie 2012, la şase ani de închisoare. Nemulţumiţi de decizia Judecătoriei, atât Alexandru Ferţu, cât şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au atacat cu recurs condamnarea de la începutul lunii aprilie 2012, motiv pentru care dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti.

Zilele trecute, magistraţii Tribunalului din capitală au admis apelurile formulate atât de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, cât şi de inculpatul Alexandru Ferţu împotriva sentinţei penale nr. 736/02.04.2012 pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Ulterior, Tribunalul a desfiinţat în parte sentinţa penală apelată şi, rejudecând, a schimbat încadrarea juridică a infracţiunilor pentru care afaceristul constănţean a fost trimis în judecată. În final, bărbatul a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Tribunalul a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului detenţia provizorie în prezenta cauză, de la data de 15 septembrie 2010 până la data de 22 septembrie 2010. Decizia Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. La momentul mediatizării dosarului, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au informat că, „în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009, inculpatul Ferţu Alexandru, în calitatea sa de asociat unic şi administrator la SC Miga Trans SRL Valu lui Traian, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli fără existenţa unor documente justificative din care să rezulte realitatea, legalitatea şi modalitatea concretă de determinare a sumelor înscrise de societate, a determinat decontarea, în mod ilegal, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în valoare totală de 19.394.079 lei (aprox. 4.600.000 de euro), ce reprezintă prejudiciu cauzat bugetului de stat”.
Alexandru Ferţu a mai fost trimis în judecată, tot de DNA, într-un alt dosar. Cauza penală se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, următorul termen fiind stabilit pentru data de 4 iulie, ora 08.30. Referitor la acest ultim caz, organele de anchetă spun că, „în perioada 2005 - 2010, inculpatul Ferţu Alexandru, în calitate de asociat şi administrator al SC Total Doryon SRL, SC Tera Toria SRL, SC Agro Diesel SRL şi SC Miga Trans SRL, a înregistrat în contabilitatea acestor firme cheltuieli fără să existe documente justificative sau în baza unor documente care nu îndeplineau condiţiile impuse de lege”. „În această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 21.173.236 lei (echivalentul a 5.006.558 euro, calculat la cursul BNR din 17.06.2011), reprezentând impozit pe profit şi TVA, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal. De asemenea, în perioada 2009 - 2010, inculpatul Ferţu Alexandru a retras din conturile SC Total Doryon SRL şi SC Tera Toria SRL suma totală de 10.192.168 de lei fără a o restitui”, potrivit procurorilor DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii