Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre, James Bond DIICOT lucrează, în continuare, la dosarul Adinei Buzatu

ro

26 Mar, 2015 00:00 2716 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism continuă cercetările specifice în dosarul Adinei Buzatu, suspectată de constituire a unui grup infracţional organizat, de evaziune fiscală, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, săvârşite în concurs de infracţiuni.

La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, Elena Giorgiana Hosu, procurorul-şef adjunct al DIICOT, ne-a comunicat faptul că dosarul mai sus precizat se află în faza urmăririi penale şi că au fost luate măsuri asigurătorii, până la concurenţa sumei reţinute cu titlul de prejudiciu. Unul dintre foştii „clienţi“ ai creatoarei Adina Buzatu este Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, care, în timpul unui show, a purtat un costum asemănător celui promovat de James Bond. Ulterior, edilul-şef a tras în aer două focuri de armă.
 
Aproape de începutul lunii august 2014, DIICOT i-a adus la cunoştinţă Adinei Buzatu punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa. Creatoarea de modă este acuzată, aşa cum precizam şi mai sus, de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, săvârşite în concurs de infracţiuni.

„Societăţi de tip fantomă“

Adina Buzatu este suspectată că, „în perioada 20.02.2012 - prezent, a sprijinit moral şi material un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor proveniţi din infracţiuni, format din, iniţiat şi constituit din mai mulţi inculpaţi“. „În calitate de asociat unic şi administrator al societăţii Tab Men Style, inculpata a sprijinit moral grupul infracţional organizat, acceptând ca membrii grupului să emită pentru firma Tab Men Style facturi în numele a patru societăţi de tip fantomă. Prin aceasta, inculpata le-a creat membrilor grupării convingerea că nu îi va denunţa autorităţilor, creând condiţiile specifice după care funcţionează grupul infracţional organizat, şi anume încrederea între membrii grupului.

Sprijinul material acordat grupării a constat în plata unor comisioane pentru serviciile prestate, sume care au permis grupului să se finanţeze şi să îşi continue funcţionarea. În perioada menţionată şi în aceeaşi calitate, inculpata a înregistrat în contabilitatea SC Tab Men Style SRL facturi fictive emise de patru societăţi comerciale de tip fantomă (care nu funcţionează la sediul social, nu au activitate comercială reală, nu au angajaţi ), cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent operaţiunilor comerciale efectuate şi de a se reduce totodată cuantumul impozitului pe profit şi dividendelor, datorat bugetului consolidat al statului. Prejudiciul cauzat de către SC Tab Men Style SRL bugetului de stat este în sumă totală de 1.596.954 de lei“, conform unui document DIICOT.

„Cu rea credinţă, într-un scop contrar intereselor societăţii“

Procurorii mai arată că, „în perioada 2012 - martie 2014, inculpata a folosit în interes personal, cu rea- credinţă, într-un scop contrar intereselor societăţii, suma de 3.700.000 de lei, care a fost transferată din conturile societăţii administrate, în conturile a patru firme-fantomă“. „Aceşti bani au fost retraşi în plus faţă de contravaloarea facturilor fictive prin care s-a prejudiciat bugetul de stat. În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada menţionată, inculpata a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de cele patru societăţi comerciale de tip fantomă, 101 documente (facturi fiscale + contracte + procese-verbale de predare primire). Înscrisurile justificative au fost înregistrate în contabilitatea SC Tab Men Style SRL şi în baza lor au fost efectuate transferurile de bani în conturile societăţilor de tip fantomă.

În perioada 2012 -10.03.2014, inculpata a dispus transferul din conturile firmei pe care o administra, în conturile celor patru firme-fantomă, al sumei totale de 5.330.814,39 de lei, sumă care apoi a fost fracţionată şi transferată, în scopul ascunderii originii infracţionale, în conturile altor societăţi comerciale de tip fantomă administrate tot de membrii grupului infracţional organizat. Suma a fost ulterior retrasă în numerar, ajungând în posesia inculpatei, aceasta cunoscând că banii provin din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosirea cu rea- credinţă a creditului societăţii“, au conchis procurorii.
 
Aşa cum precizam şi mai sus, la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, procurorul-şef adjunct al DIICOT informează că, în prezenta cauză, au fost luate măsuri asigurătorii, până la concurenţa sumei reţinute cu titlul de prejudiciu. Mai mult decât atât, conducerea direcţiei arată că dosarul se află în faza urmăririi penale şi că sunt vizate mai multe persoane de anchetă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii