Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detinut evadat la Tulcea

ro

15 Sep, 2004 00:00 2411 Marime text

Un alt puscarias a fugit din Penitenciarul Chilia Veche

Un puscarias condamnat la opt ani de inchisoare pentru talharie a reusit sa evadeze, ieri dimineata, de la un punct de lucru apartinand de Penitenciarul Chilia Veche * Ionica Ion Florica se afla la punctul de lucru Tataru, unde lucra la o ferma impreuna cu mai multi colegi * Barbatul de 24 de ani a profitat de paza lejera si, in jurul orei 7.00, a parasit incinta fermei * Autoritatile tulcene au declansat o ampla actiune, instituind baraje in intreg judetul, astfel ca retinerea tanarului este doar o chestiune de ore * Incidentul survine la o luna de la evadarea unui alt detinut al Penitenciarului Chilia Veche, Ciprian Bejenaru, care a fugit de la acelasi punct de lucru * De la inceputul acestui an, pe raza judetului Tulcea s-au inregistrat patru evadari, iar la nivelul intregii tari, numarul incidentelor este de peste 15 * De fiecare data, evadatii au fost prinsi intr-un timp foarte scurt

In ultimele luni, pe teritoriul Romaniei s-au inregistrat peste 15 tentative de evadare a unor detinuti condamnati la pedepse cu inchisoarea pentru savarsirea unor infractiuni de drept comun. Patru dintre cazuri s-au consemnat numai in judetul Tulcea, evadatii fiind barbati care isi ispaseau pedeapsa in cadrul Penitenciarului Chilia Veche. Din pricina conditiilor naturale si a pozitionarii izolate a inchisorii, paza in aceste zone este una destul de lejera. Mai mult, evadarile au fost posibile doar pentru ca detinutii se aflau la puncte de lucru (ferme) apartinand penitenciarului. Din fericire, in toate cele patru situatii si gratie promptitudinii interventiei autoritatilor, evadatii au fost prinsi intr-un timp record.

"La plimbare" prin Ostrovul Tatarului

Ultimul caz de acest gen s-a inregistrat chiar ieri dimineata, la punctul de lucru Tataru, apartinand de Penitenciarul Chilia Veche, judetul Tulcea. In jurul orei 07.00, gardienii au observat ca din grupul de detinuti aflati la munca in ferma lipseste Ionica Ion Florica. In varsta de 24 de ani, tanarul originar din comuna bacauana Corbeasca ispasea o pedeapsa de opt ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie. Profitand de paza lejera existenta la ferma, barbatul a parasit incinta, fugind probabil pe grindurile din apropiere. In acest timp, a fost declansata imediat alarma, iar gardienii din cadrul penitenciarului au declansat o ampla actiune de "recuperare" a detinutului. Nereusindu-se depistarea sa, a fost anuntat Inspectoratul de Politie al Judetului Tulcea, care a preluat conducerea operatiunii. Imediat au fost formate baraje pentru a-l impiedica astfel pe individ sa paraseasca zona sau chiar judetul. Potrivit conducerii IPJ Tulcea, prinderea lui Ionica Ion Florica era, ieri dupa-amiaza, doar o chestiune de ore. Bacauanul nu are pregatirea necesara pentru a rezista mai multe nopti in delta, astfel ca este foarte probabil ca el sa fi ramas in unul dintre satele din zona. Politistii cred ca acesta se ascunde, asteptand ca vigilenta oamenilor legii sa scada la un moment dat, iar el sa dispara din regiunea protejata. Ionica Ion Florica are inaltimea de 1,72 m, par saten, fata ingusta, nas drept si constitutie atletica. Evadarea inregistrata ieri dimineata la Tataru nu este, din nefericire, nici pe departe un caz izolat. Astfel, pe data de 6 august, de la acelasi punct de lucru apartinand Penitenciarului Chilia Veche a evadat, in jurul orei 10.00, detinutul Ciprian Bejenaru, de 23 de ani, din Vaslui, condamnat la cinci ani de inchisoare, pentru talharie. Ulterior, Bejenaru a declarat ca a incercat sa scape si sa mearga acasa pentru a-si vedea familia. Tanarul a reusit sa supravietuiasca unei nopti pe grindurile din delta, dar a fost prins a doua zi, in zona Catamir, la mai putin de 15 kilometri de locul din care fugise. Pana la momentul evadarii, atat Ciprian Bejenaru, cat si Ionica Ion Florica au fost detinuti cu un comportament foarte bun si nu erau considerati un pericol. De altfel, la punctele de lucru ale penitenciarelor sunt trimisi in general detinuti care nu fac probleme si despre care se crede ca nu vor incerca sa evadeze. Din pacate, toate cazurile consemnate anul acesta in tara, si cu precadere in Tulcea, demonstreaza ca paza la aceste ferme trebuie intarita pentru ca astfel de incidente sa nu se mai produca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii