Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detalii tehnice Coridor feroviar între porturile Constanţa şi Gdansk pentru mărfuri şi mobilitate militară

ro

11 Sep, 2018 05:56 2760 Marime text
Preşedinţia României găzduieşte la 17-18 septembrie summitul Iniţiativei celor Trei Mări, la care oficialii vor discuta despre 40 de proiecte guvernamentale regionale care vizează creşterea interconectivităţii în domeniile transportului, energiei şi digital, potrivit Agerpres.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ministrul german de externe, Heiko Maas, şi ministrul american al energiei, Rick Perry, se vor alătura liderilor regionali, între care preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi cel croat, Kolinda Grabar-Kitarovic.

Consilierul prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu a declarat pentru Associated Press că scopul fundamental este reducerea decalajului economic dintre membrii UE din vest şi din est, menţionând că întregul bloc şi SUA "trebuie să fie mai prezente în regiune".

Aurescu, consilier al preşedintelui proamerican Klaus Iohannis, a mai afirmat că, dacă în anii 90 statele est-europene urmăreau să adere la UE şi NATO, de atunci lucrurile au avansat.

"Statele participante ştiu că trebuie să facă mai mult în privinţa interconectivităţii", a spus Aurescu, fost ministru de externe, într-un interviu acordat AP.

Acesta a dezvăluit că un proiect românesc propune crearea unei linii feroviare între portul la Marea Neagră Constanţa şi portul polonez Gdansk, pentru mărfuri şi mobilitate militară. Un alt proiect se referă la un gazoduct regional între Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.


În lungime de 3.663 km, coridorul feroviar dintre cele două orașe, de la Marea Baltică, respectiv Marea Neagră este propunerea României pentru Summitul “Inițiativa celor 3 Mări”, ce va fi organizat la București în perioada 17-18 septembrie.
 
Astfel, coridorul ar stabili o conexiune feroviară între Portul Constanţa şi Portul polonez Gdansk.

„În legatură cu Summitul Iniţiativei celor 3 Mări au fost adoptate trei Memorandumuri, mai multe proiecte pe care le va propune România. După cum ştiţi, Summit-ului Iniţiativei celor 3 Mări va avea loc la Bucureşti în perioada 17-18 septembrie 2018 şi au fost aprobate proiecte din domeniul digital, transporturi şi energie, care vor intra pe lista proiectelor prioritare ale României. 

În acelaşi timp, la Bucureşti se va desfăşura un summit de afaceri, la care vor lua parte oficiali şi responsabili bancari de la Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială.

Iniţiativa reprezintă o cooperare a statelor membre ale Uniunii Europene localizate între mările Adriatică, Baltică şi Neagră. Austria este singurul membru fără trecut comunist. Primul summit s-a desfăşurat în 2016. Preşedintele Donald Trump a participat la al doilea summit, în 2017, la Varşovia, Polonia.

Oficiali guvernamentali din Turcia, Ucraina, Georgia şi Moldova vor participa de asemenea la reuniuni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii