Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:23 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descinderi în forță ale DIICOT într-un dosar de falimentare controlată Insolvența firmei care gestiona Ultra Pro Computers, aprobată de Tribunalul Constanța

ro

18 Sep, 2014 00:00 2467 Marime text
Descinderi în forţă au avut loc, ieri, la domiciliile soţilor Alina şi Cristian Fughină, dar şi la locuinţa lui Ştefan Fughină. De asemenea, au avut loc percheziţii şi la un sediu al Ultra Pro Computers, în Calea Floreasca şi la domiciliile mai multor persoane. Descinderile au avut loc într-un dosar care vizează unul dintre cele mai răsunătoare falimente din România, dispariţia societăţii care controla şi deţinea magazinele Ultra Pro Computers.
 
Fostul patron al firmei care deținea magazinele Ultra Pro Computers, Cristian Fughină, a fost condus ieri la sediul DIICOT pentru audieri. Procurorii DIICOT verifică în acest caz doar modul în care ar fi fost devalizată firma de IT, în cauză nefiind stabilit un prejudiciu. Din câte se pare însă, este vorba de sume de peste 10 milioane de euro care ar fi fost scoși din patrimoniul Ultra Pro Computers și ulerior transferați în conturile a două societăți offshore care aparțineau lui Laszlo Kiss. Numele celui din urmă apare și în dosarul privind delapidarea Petromservice.
 
Cele două societăți, special create, au cerut insolvența firmei de IT pentru presupuse datorii, sumele invocate fiind derizorii. În cauză, soții Fughină, Ștefan Fughină și omul de afaceri Laszlo Kiss s-ar fi folosit de legislația fiscală și de cea privind insolvența companiilor pentru a falimenta controlat societatea Ultra Pro Computers, care, în realitate, nu avea probleme. În acest fel, societatea a acumulat datorii de peste 40 de milioane de euro la stat și la bănci.

Ce datorii avea K Tech Electronics la intrarea în insolvenţă


Tribunalul Constanța a hotărât, în iunie 2010, intrarea în faliment și dizolvarea K Tech Electronics, societatea care gestiona magazinele Ultra Pro Computers.

 
Pe lângă insituțiile bancare care apar drept creditori ai companiei K tech Electronics, apar și producători și distribuitori IT internaționali și locali, instituții de stat și primării.
 
Potrivit datelor publicte de Tribunalul Constanța în 2010, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Economică şi de Finanţe Publice Locale Iaşi, direcţiile generale ale Finanţelor Publice Brăila şi Constanţa, precum şi primăriile din Craiova, Arad şi Sector 6 Bucureşti, se aflau printre cei 114 creditori. Dintre furnizorii de utilităţi, printre creditorii companiei se numărau Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti, CEZ Vânzare, Enel Energie, EON Gaz România, precum şi Electrocentrale Deva. Datoriile acumulate de companie se ridicau atunci la 28 de milioane de euro. Cea mai mare datorie, de 3,5 milioane de euro, era către Banca Românească, în baza unui împrumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.

 Un scurt istoric al K Tech Electronics

 K Tech Electronics a fost înfiinţată în anul 1997 de Alina şi Cristian Fughină.
 
În 2008, afacerile societăţii au crescut cu 1,5%, la 252,84 milioane de lei, iar rezultatul activităţii a fost negativ, pierderi ridicându-se la 12,97 milioane de lei, de la un profit net de 457.751 lei în 2007, potrivit datelor de atunci de la Ministerul Finanţelor.
 
În prima parte a anului 2009, afacerile K Tech Electronics au scăzut puternic, la puţin peste 56 de milioane de lei, în timp ce pierderile au crescut cu peste 40% faţă de decembrie 2009, la peste 18 milioane de lei, potrivit datelor din raportul administratorului judiciar, BDO Conti Insolvency. Cu un capital social de 11,4 milioane de lei, K Tech Electronics era controlată integral de Milena Trading Company Ltd (Statele Unite), administrată de Cristian Fughină. La sfârșitul lunii ianuarie, în 2012, firma a fost radiată.
 
În municipiul Constanța, Ultra Pro Computers a avut punct de lucru pe strada Ștefan cel Mare.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii