Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţiile unor fete obligate să se prostitueze Ar fi fost ameninţate că vor fi vândute sau că le vor incendia casele părinţilor

ro

07 May, 2016 00:00 6120 Marime text
Prin rechizitoriul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor M. Ș., G. A. G., G. F. şi S. M.. Prin actul de inculpare s-a reţinut următoarea situaţie de fapt: începând cu anul 2004, la diverse structuri de poliţie de pe raza judeţului Constanţa, în special Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate, „au început să apară informaţii despre unele persoane de etnie turco-tătară cu legături de rudenie între ele care au avut sau aveau atunci domiciliul în localitatea M. şi se ocupau cu racolarea unor femei tinere, chiar minore, în scopul exploatării lor sexuale în afara României“, potrivit rolii.ro
 

Pe baza acestora s-au constituit dosare penale, într-unul dintre ele fiind cercetaţi şi trimişi în judecată M. Ș., M. R., M. S., G. A. G., N. L. R. şi G. F., reţinându-se în sarcina lor că „în cursul anilor 2003 - 2004 s-au asociat într-un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de foloase materiale prin traficarea şi exploatarea sexuală a unor femei majore şi minore, în Spania şi Olanda“.
 
Astfel, pe parcursul efectuării cercetărilor au fost identificate mai multe femei tinere, dintre care unele minore la data recrutării, care au declarat că au fost traficate, respectiv exploatate de către unii dintre inculpaţi, fiecare dintre acestea relatând ceea ce ştiau despre relaţiile dintre inculpaţi şi despre preocupările lor comune. Țările în care inculpaţii au transportat femeile pentru prostituţie au fost, în ordine cronologică, Spania, Olanda, din nou Spania, Norvegia şi apoi Danemarca.

Unei persoane vătămate i s-a promis un loc de muncă ca ospătăriţă

Persoana vătămată L. G. V. a declarat că „în luna ianuarie 2002, în timp ce se afla în vizită la nişte prieteni din localitatea C., judeţul Constanţa, l-a cunoscut pe M. A. Acesta i-a propus să meargă cu el în Spania, promiţându-i că îi va găsi un loc de muncă ca ospătăriţă. Acesta a întrebat-o ce vârstă are şi a aflat că avea doar 17 ani. Deoarece L. G. V. nu avea bani să-şi obţină paşaportul şi nici pentru a-şi plăti transportul până în Spania, M. A. şi tatăl acestuia, M. R., au ajutat-o“, conform rolii.ro.
 
Până la plecarea efectivă, a purtat mai multe discuţii cu M. A. şi M. R., cei doi asigurând-o de fiecare dată că locul şi natura muncii din Spania sunt cele promise, iar câştigul material va fi suficient pentru a duce o viaţă decentă atât ea, cât şi familia ei.
 
După aceste discuţii, „L. G. V. s-a mutat la locuinţa celor doi, unde l-a cunoscut pe M. Ș., pe doi dintre fiii lui M. R., M. O. şi N. L. R., precum şi pe G. A. G. şi fratele acesteia, G. F., zis N. Tot aici a mai cunoscut încă cinci fete, despre care mai târziu a văzut că se prostituau, trei pentru M. Ș., una pentru N. L. R. şi alta pentru G. F.“.
 
După ce, cu sprijinul lui M. R., i-a fost eliberat paşaportul, M. A. şi M. R. i-au spus persoanei vătămate că ei vor merge în Bulgaria, unde o vor aştepta şi pe ea, stabilind să se întâlnească acolo în ziua următoare. Astfel, după ce a ajuns în Bulgaria, s-a întâlnit cu M. R., care mai era însoţit de G. F., N. L. R. şi de încă trei fete din cele cinci pe care le cunoscuse la locuinţa lui M. R., şi cu toţii s-au deplasat la aeroport pentru a călători cu avionul spre Spania.
 
La controlul de frontieră, L. G. V. a fost oprită de poliţie, deoarece era minoră, dar susţine că, după ce M. R. i-a dat poliţistului bulgar o sumă de bani, a fost lăsată să urce în avion.

I-a spus să se îmbrace mai sumar, pentru că urmează să meargă la muncă

După ce au ajuns în Barcelona, la aeroport au fost aşteptaţi de M. Ș., fratele lui M. R. şi concubinul lui G. A. G. Acesta era însoţit de o fată, F., neidentificată, despre care L. G. V. a aflat ulterior că practica prostituţia în folosul lui M. Ș. şi care ulterior ar fi fost vândută unui cetăţean indian.
 
După ce au ajuns la hotel, M. R. i-a luat paşaportul, iar a doua zi dimineaţa, i-a spus să se îmbrace mai sumar, pentru că urmează să meargă la muncă. L. G. V. a solicitat din nou lămuriri cu privire la locul de muncă, dar i s-a răspuns că o să vadă ea ce trebuie să facă. Conform celor declarate de persoana vătămată, atunci a fost momentul în care a realizat ca s-a profitat de naivitatea vârstei sale şi, sub pretextul de a i se oferi un loc de muncă decent în Spania, a fost transportată şi găzduită în scopul în scopul de a practica prostituţia.
 
Întrucât a fost ameninţată de M. R. că dacă nu se va prostitua, o s-o vândă la albanezi şi va da foc casei părinţilor ei, L. G. V. a început să practice prostituţia la stradă laolaltă cu fetele lui M. Ș., G. F. şi N. L. R..

Victima a rămas însărcinată şi trimisă în România ca să facă avort

 
După o perioadă, s-au mutat într-o casă închiriată de M. Ș., unde a venit şi G. A. G., şi au continuat să se prostitueze de maniera expusă, cu menţiunea că în mai multe rânduri a fost constrânsă de M. R. să întreţină cu acesta relaţii sexuale, rămânând chiar însărcinată.
 
A fost lăsată să se întoarcă singură în România, pentru a face avort, dar a fost atenţionată că va trebui să se ducă acasă la M. R., unde soţia acestuia o va ajuta, după care o va trimite înapoi.
 
La scurt timp după întreruperea de sarcină, a fost trimisă din nou în Spania împreună cu M. A. şi o fată blondă, care urma să se prostitueze pentru acesta. A fost cazată din nou împreună cu M. R., M. A. şi N. L. R., scoasă la stradă pentru a-şi recruta clienţi, unde le-a reîntâlnit pe fetele lui M. Ș. şi G. A. G. De această dată, l-a cunoscut pe un alt fiu al lui M. Ș., despre care a aflat că se numeşte S. M., şi acesta având o fată ce se prostitua în folosul său.
 
La începutul lunii septembrie 2002, L. G. V. s-a reîntors în România împreună cu M. A. şi soţia lui M. R., care între timp venise în Spania, dar tot timpul a fost ţinută închisă la locuinţa lui M. R. La sfârşitul lunii septembrie 2002, a fost dusă din nou în Spania de M. A. împreună cu o altă fată. În Barcelona a fost aşteptată şi cazată de M. R. la aceeaşi locuinţă ca şi ultima dată, iar la scurt timp acolo a venit şi M. O., un alt fiu de-al lui M. R.
 
A continuat să practice prostituţia ca mai înainte, dar, de această dată, poliţia le-a reţinut pe toate fetele, precum şi pe M. O. şi M. A. M. R. a reuşit să fugă, la fel ca şi N. L. R.

I-a propus să meargă la muncă în Spania, la curăţenie sau debarasatoare

 
Din declaraţia persoanei vătămate B. N., rezultă că în anul 2006, în timp ce se afla la domiciliu, în localitatea Techirghiol, prin intermediul unei prietene, a cunoscut-o pe G. A. G., care i-a propus să meargă la muncă în Spania, la curăţenie sau ca debarasatoare într-un restaurant. Aceasta a fost de acord cu propunerea primită, şi, ca urmare a consimţământului exprimat, G. A. G. a şi luat-o la ea acasă, în Constanţa, unde i-a făcut cunoştinţă cu un bărbat, pe care i l-a prezentat a fi soţul ei, M. Ş.
 
B. N. a locuit la cei doi acasă aproximativ o săptămână, timp în care i-a fost eliberat paşaportul. Din discuţiile avute cu cei doi cu privire la locul de muncă din Spania, nu i s-ar fi spus nici măcar o dată că în realitate v-a trebui să practice prostituţia. După aproximativ două zile de când a fost cazată în locuinţa lui G. A. G. şi M. Ș., acolo a mai fost adusă o fată, despre care a aflat că se numeşte B. N. L., despre care G. i-a spus că o să meargă împreună cu ei să muncească în Spania.
 
G. A. G. şi M. Ș. au plecat mai înainte cu avionul în Spania, iar B. N. şi D. N. L. au plecat până la A. şi de acolo în Spania, respectând instrucţiunile date de Ș. şi G.
 
Când cele două au ajuns în Barcelona, erau aşteptate de G. A. G. şi M. Ș., care le-au dus într-un apartament, unde, după aproximativ două zile, a mai fost adusă o altă fată, T. N. După sosirea acesteia, G. A. G. le-a spus tuturor că nu mai sunt locuri în barul unde trebuiau să lucreze şi că nu mai au bani să stea în Spania, iar în consecinţă, toate trei vor trebuie să practice prostituţia până vor strânge banii necesari să se întoarcă în România.
 
Deşi, iniţial, nu a fost de acord cu acest lucru, ulterior, B. N. a acceptat şi a fost învăţată de G. cum să se îmbrace pentru a fi cât mai atrăgătoare, spunându-i-se totodată că este bine să întreţină orice fel de relaţii sexuale pentru a câştiga mai mulţi bani. Tot G. A. Ga învăţat-o pe ea, dar şi pe celelalte fete ce tarife să perceapă pentru anumite tipuri de raporturi sexuale. Au mai fost instruite pentru ca în situaţia în care vor fi întrebate ceva de poliţie, trebuie să spună că sunt pe cont propriu. Apoi, au fost scoase la stradă, iar G. A. G. le supraveghea de peste drum, pentru a şti câţi clienţi au avut. Toţi banii le erau luaţi de aceasta la sfârşitul zilei şi le-a promis că la sfârşit o să le dea fiecăreia partea sa, ceea ce nu s-a mai întâmplat.
 

I s-a spus că urmează să meargă să lucreze într-un club 

Din declaraţia persoanei vătămate C. S. M., reiese că în anul 2007, prin intermediul prietenului său R. Ș. a cunoscut un bărbat din M., cu care a locuit timp de aproximativ două săptămâni, la o căsuţă dintr-o staţiune din sudul litoralului Mării Negre. În această perioadă, bărbatul respectiv i-a spus că urmează să meargă în Danemarca, unde o să lucreze într-un club.
 
Abia după ce a ajuns în Danemarca, C. S. M. a aflat de la o altă fată că acestui bărbat i se spune L. A fost cazată la hotelul Turist, într-o cameră în care se mai afla o cumnată de-a lui L., pe nume A., de la care a aflat numele lui S. M. A doua zi a mers împreună cu A. la stradă şi a început să practice prostituţia în folosul lui L. Acesta o suna periodic pe C. S. M. să o controleze şi să-i transmită că el este în zonă şi vede tot ce face ea.
 
Banii obţinuţi din practicarea prostituţiei de către C. S. M. îi erau luaţi la sfârşitul zilei de L., care îi lăsa doar 100 - 200 de coroane daneze, cât să-i ajungă pentru mâncare. C. S. M. susţine că erau zile în care din practicarea prostituţiei câştiga 5.000 - 7.000 de coroane daneze. A practicat prostituţia timp de doi ani pentru L., fiindu-i frică să fugă, deoarece era într-o ţară străină şi nu cunoştea nicio limbă străină.
 
O mare parte din banii obţinuţi din practicarea prostituţiei de către C. S. M. erau pierduţi la jocuri electronice de S. M., care, dorindu-şi din ce în ce mai mulţi bani, a început să o ameninţe pe C. S. M. să producă mai mult, iar într-una din zile, fiind nemulţumit de suma adusă, a bătut-o cu o ţeavă metalică. Deşi în urma acestor lovituri C. S. M. a avut nevoie de îngrijiri medicale, susţine că nu le-a primit.
 
La data de 21.09.2010 a fost depistată prostituându-se de către poliţia din Copenhaga, sancţionată cu amendă şi reţinută trei zile. După ce a fost eliberată, C. S. M. a intrat în grija unei organizaţii pentru protecţia victimelor traficului de persoane din Copenhaga, unde a povestit ce i s-a întâmplat şi a fost ajutată să revină în România.
 
La sfârşitul verii anului 2011, a fost sunată de mama sa, care i-a dat-o la telefon pe S. S. Aceasta i-a cerut să se întâlnească Constanţa, la Dorally Mall, şi cu toate că, iniţial, nu a vrut să meargă la această întâlnire, în cele din urmă, a acceptat. Acolo a văzut-o pe mama sa, care era însoţită de S. S., şi împreună au stat la o terasă. La scurt timp după ce a ajuns, mama sa a plecat şi imediat a venit S. M., care, împreună cu S. S., a luat-o cu forţa, a băgat-o într-o maşină şi a dus-o la locuinţa lor, unde i-au luat geanta în care avea actele şi telefoanele mobile, spunându-i că trebuie să meargă din nou în Danemarca să practice prostituţia pentru ei, ameninţând-o că, dacă li se va opune, o vor duce pe câmp şi o vor bate până o vor omorî.
 
De frică, C. S. M. a acceptat şi a primit înapoi geanta cu actele şi telefoanele. A reuşit să trimită de pe unul din telefoane un mesaj către un psiholog din cadrul organizaţiei ADPARE, cu textul „m-au prins“. Nu a reuşit să mai transmită şi alte mesaje sau să sune, deoarece a fost observată de fiica cea mare a lui S. M., care i-a spus acestuia.
 
La data de 16.10.2011, a plecat din nou, împreună cu S. S., în Danemarca, tot cu avionul de pe aeroportul Otopeni. A practicat prostituţia timp de cinci zile, după care a fugit cu ajutorul unui client şi s-a întors în România.
 
Poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale i-au depistat şi încarcerat, în octombrie 2014, la Penitenciarul Poarta Albă, pe M. Ş., G. A. G., L. R. N. Primii doi sunt condamnaţi la pedepse de câte şapte ani, iar ultimul, la trei ani şi jumătate de închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane, de către Tribunalul Bucureşti, care a dat sentinţă definitivă şi executorie.
 
Sursa: rolii.ro
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii