Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:34 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanţa îi menţine în arest pe poliţiştii BCCO, Teodorescu şi Zaharia

ro

14 Sep, 2013 00:00 2059 Marime text
Trimişi în judecată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ştefan Zaharia, Dragoş Emil Petcu şi Cristian Dolană (primii doi în stare de arest preventiv), toţi lucrători în cadrul BCCO Constanţa, s-au aflat şi ieri în atenţia Curţii de Apel Constanţa. Pe data de 12 septembrie, judecătorii instanţei mai sus precizate au analizat cauza în care Teodorescu, Petcu şi Zaharia au fost deferiţi justiţiei pentru folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată, iar la finalul şedinţei magistraţii au amânat dosarul pentru data de 10 octombrie.

Ieri, Curtea de Apel Constanţa a avut în atenţie procesul în care Teodorescu,  Zaharia şi Petcu sunt acuzaţi de tortură, lipsire de libertate în mod ilegal, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual. Asta în timp ce Dolană este acuzat de tortură şi complicitate la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal. Instanţa a menţinut măsura arestării preventive faţă de Teodorescu şi Zaharia, acestuia din urmă respingându-i cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. De menţionat că, în urmă cu puţin timp, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au scos de pe rolul instanţei cererea formulată de Teodorescu şi Zaharia privind înlocuirea măsurii preventive, solicitare trimisă spre competentă soluţionare la Curtea de Apel Constanţa. Cu privire la dosarul celor patru poliţişti ai BCCO Constanţa, oficialii Parchetului General al României susţin că, „în noaptea de 02/03 mai 2013, inculpaţii Teodorescu Bogdan Mircea, Zaharia Vlad Ştefan, Petcu Dragoş Emil, Dolană Cristian (toţi lucrători în cadrul BCCO Constanţa) desfăşurau o acţiune pe linia combaterii traficului de droguri în zona unui club din staţiunea Mamaia, timp în care în aceeaşi zonă îşi desfăşura activitatea şi investigatorul sub acoperire T.F.C.”. „În momentul în care investigatorul sub acoperire l-a abordat pe inculpatul Petcu Dragoş Emil, oferindu-i spre vânzare un plic cu substanţă vegetală, de culoare preponderent verde (sub pretextul că ar fi o substanţă stupefiantă), a intervenit şi inculpatul Teodorescu Bogdan Mircea, care i-a luat investigatorului din buzunar portmoneul, iar ceilalţi doi inculpaţi i-au luat telefoanele mobile. Apoi, fără a avea autorizaţie de percheziţie domiciliară, inculpaţii Petcu Dragoş Emil, Teodorescu Bogdan Mircea şi Zaharia Vlad Ştefan l-au condus pe investigatorul sub acoperire în camera sa de hotel, unde au efectuat o percheziţie, context în care au ridicat suma de 2.700 de lei prezentată de acesta din urmă. Ulterior, pe fondul apariţiei suspiciunii că T.F.C. ar putea să fie investigator sub acoperire, inculpaţii Petcu Dragoş Emil, Teodorescu Bogdan Mircea, Zaharia Vlad Ştefan şi Dolană Cristian au declanşat o acţiune susţinută de supunere a acestuia la suferinţe puternice, fizice şi psihice, pentru a obţine de la acesta mărturisirea că este poliţist lucrând sub acoperire, pentru a-l intimida atât pe acesta, cât şi pe persoanele care l-au autorizat, precum şi pentru a-l pedepsi pentru «lipsa de loialitate» constând în îndreptarea unor asemenea acţiuni împotriva unor colegi poliţişti şi pentru îndrăzneala de a le fi testat probitatea profesională”, potrivit procurorilor.

„Lovit în cu pumnii în zona capului pentru a-şi declina calitatea de poliţist”

Organele de anchetă mai susţin că „faptele au fost comise în parcarea unui club din Mamaia, în parte în autoturismul de serviciu şi în parte în vecinătatea acestuia. Investigatorul sub acoperire a fost încătuşat, fără a fi întrunite cerinţele legale pentru luarea acestei măsuri, fiind lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului pentru a-şi declina calitatea de poliţist; a fost complet dezbrăcat în parcarea menţionată (sub pretextul unei percheziţii corporale) şi lovit peste picioare cu o bâtă”. „Inculpaţii au proferat ameninţări atât la adresa investigatorului, cât şi a familiei sau colaboratorilor săi, acesta fiind ameninţat la un moment dat cu arma, pe care i-au pus-o la tâmplă şi în zona abdomenului, simulând apăsarea trăgaciului. Inculpaţii au încetat seria violenţelor fizice şi psihice după circa o oră şi jumătate şi numai după ce T.F.C. a recunoscut că este lucrător de poliţie, după care s-au deplasat la sediul instituţiei la care îşi desfăşurau activitatea, întocmind un proces-verbal de constatare, datat 03.05.2013, înscris ce cuprindea o serie de menţiuni false referitoare la acţiunea lor privind investigatorul sub acoperire”, au conchis oficialii Parchetului General al României.

Ti-a placut articolul?

Comentarii