Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se strânge o mică avere de pe urma puşcăriaşilor Deţinuţi de închiriat la Penitenciarul Poarta Albă

ro

03 Jun, 2013 00:00 1575 Marime text
Deţinuţii din Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Poarta Albă încadraţi în regimurile semideschis şi deschis pot ieşi din închisoare cu bani în buzunar. Şi asta deoarece unitatea de detenţie execută, prin intermediul celor lipsiţi de libertate, diverse lucrări de igienizare, salubrizare, întreţinere spaţii verzi, reciclare, sortare deşeuri, agricultură - legumicultură, zootehnie etc., prestaţii la finele cărora cei închişi sunt plătiţi ca şi cum ar fi în libertate. Un deţinut muncitor este recompensat cu valoarea unui salariu minim pe economie, însă îi revine doar o parte din acesta. 

Oficialii Penitenciarului Poarta Albă susţin că unitatea de detenţie din judeţul Constanţa pune la dispoziţie, „în condiţii avantajoase, forţă de muncă specială, cu persoanele private de libertate, în următoarele domenii: lucrări de terasament - executare de săpături pentru fundaţii clădiri, drumuri, poduri etc., lucrări de construcţii, dezafectare (demolare), suprastructură, infrastructură (fundaţii, instalaţii), lucrări de igienizare şi salubrizare, întreţinere spaţii verzi, lucrări de defrişare, reciclare şi sortare deşeuri, agricultură - legumicultură, horticultură, zootehnie, precum şi orice alte tipuri de lucrări cu materiale puse la dispoziţie de beneficiar”. Reprezentanţii penitenciarului Poarta Albă spun că, în cazul solicitării deţinuţilor, beneficiarii se bucură de mai multe avantaje: selecţia personalului este făcută de către unitatea de detenţie, nu se plătesc contribuţii salariale la bugetul de stat nici pentru angajaţi nici pentru angajator, în cauză fiind achitată o prestare de serviciu pe baza unui contract încheiat cu instituţia, contribuţiile rămânând în sarcina penitenciarului.

Nu se pune problema absentării sau părăsirii locului de muncă

„Beneficiaţi de deducerea TVA-ulu înscris pe factură. Beneficiaţi de o forţă de munca disciplinată, constantă, stabilă, cu un grad ridicat de productivitate, obişnuită să respecte regulile. Nu se pune problema absentării din cele mai diverse motive sau părăsirii locului de muncă înainte de terminarea programului. Nu trebuie să asiguraţi bonuri de masă, de hrană ne ocupăm noi. Activitatea se poate desfăşura şi la sediul Penitenciarului Poarta Albă sau la Secţia exterioară Valu lui Traian. Beneficiaţi de reducerea cheltuielilor cu utilităţile. Preţurile sunt negociabile, în funcţie de durata contractului, complexitatea lucrărilor şi numărul persoanelor private de libertate solicitate”, mai arată reprezentanţii penitenciarului. De menţionat că, în ultima perioadă, deţinuţii de la Poarta Albă au executat lucrări la centura ocolitoare a oraşului Constanta (A4), la calea de legătură dintre Poarta 1 şi Poarta 2 a Portului Constanţa, la amenajarea mai multor oboare din judeţ, etc. Un deţinut care iese la muncă primeşte un salariu minim pe economie. Din totalul acestuia, 60% pleacă în vistieria statului, iar restul de 40 %, rămâne la deţinut. Din cei 40%, 90% sunt acordaţi persoanei lipsite de libertate pentru a-şi achiziţiona diverse bunuri de la magazinul penitenciarului, iar restul de 10% sunt depuşi într-un cont bancar la care deţinutul va avea acces abia când va fi pus în libertate. În prezent, circa 300 de persoane din Penitenciarul Poarta Albă muncesc aproape în fiecare zi.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii