Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cooperare Penitenciarul Poarta Albă - Serviciul de Probaţiune Programul Reducerea Riscului de Recidivă, aplicat cu succes

ro

18 May, 2012 00:00 1526 Marime text
Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă au finalizat în data de 17 mai 2012 cea de-a doua aplicare a programului „Reducerea Riscului de Recidivă după închisoare (RRR)".

Programul RRR a fost implementat pentru prima dată în judeţul Constanţa, în perioada ianuarie - aprilie 2011, iar colaborarea dintre penitenciar şi probaţiune a fost una reuşită în contextul în care în derularea acestui program s-au implicat şi alte instituţii din comunitate, semnatare ale protocolului de colaborare interinstituţională.

Programul RRR este un program care se aplică în comun de către serviciul de probaţiune şi penitenciar, având ca grup ţintă persoanele private de libertate care urmează să fie liberate condiţionat. Prima etapă a acestui program se desfăşoară în penitenciar şi are drept scop pregătirea pentru liberare a deţinuţilor care urmează să se reîntoarcă în comunitate. Ulterior liberării, în etapa de asistenţă post-penală, programul este continuat de serviciul de probaţiune.

Cea de-a doua aplicare a acestui program s-a încheiat prin sesiunea „Piaţa", care reprezintă atât punctul final al pregătirii pentru liberare al deţinuţilor, realizată în penitenciar, cât şi punctul de pornire al etapei de asistenţă post-penală ce se acordă de către serviciul de probaţiune, după ieşirea din penitenciar. Sesiunea Piaţa are rol foarte important în atingerea scopului programului, întrucât facilitează contactul persoanei private de libertate cu instituţiile care pot fi o potenţială sursă de ajutor la care fostul deţinut poate apela ulterior liberării.

La sesiunea finală a programului au participat zece persoane private de libertate din 13 selectate iniţial, alături de care au fost prezenţi reprezentanţi ai agenţiilor şi instituţiilor de incluziune socială: Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, Prefectura Constanţa, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, Direcţia Publică Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Constanţa.

În cei peste zece ani de activitate, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa a traversat mai multe etape de dezvoltare, gestionând în prezent arii de activitate destul de variate.

Serviciul de Probaţiune are ca atribuţii principale:

punerea în executare a măsurilor educative şi a pedepselor neprivative de libertate, a căror executare a fost suspendată sub supravegherea serviciului de probaţiune,

întocmirea referatelor de evaluare solicitate de organele de urmărire penală în faza de urmărire penală şi de instanţe în faza de judecată,

acordarea de asistenţă în soluţionarea unor nevoi sociale, precum şi derularea de programe specializate de consiliere individuală şi de grup cu persoanele condamnate menţinute în stare de libertate ori aflate în penitenciar

consilierea psihologică a victimelor unor infracţiuni.

„Dezvoltarea serviciului de probaţiune a fost şi este posibilă numai prin colaborarea cu toate instituţiile din comunitate, fie că vorbim de instanţele de judecată, organele de urmărire penală, penitenciare, dar şi de celelalte instituţii publice sau organizaţii nonguvernamentale care s-au mobilizat în scopul comun de a preveni săvârşirea de infracţiuni", au precizat reprezentanţii Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii