Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțenii au sărbătorit Ziua Armatei Române (galerie foto)

ro

26 Oct, 2014 00:00 2037 Marime text
Ziua Forţelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima dată la 2 octombrie 1951, iar din anul 1959, a fost stabilită ca zi aniversară data de 25 octombrie. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, ziua de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost în slujba ei.
 
Cu această ocazie, ieri, în Constanța, a fost arborat drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, s-a ridicat marele pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi s-au organizat ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele.
Pasul de paradă al militarilor de la Unitatea 01783 Murfatlar, îmbrăcaţi în uniforme, şi marşurile intonate de muzică militară au atras atenţia curioşilor care au venit să îi vadă, în ciuda vremii aspre de afară. Peste 100 de militari au adus onoruri la Monumentul Eroilor din Murfatlar. S-a intonat imnul, preoții au ținut o slujbă religioasă, s-au depus coroane şi jerbe de flori și s-a făcut o paradă militară. Pe lângă comandanți ai unităților militare din Garnizoana Murfatlar, la eveniment au mai participat primarul orașului Murfatlar, Valentin Saghiu, și reprezentanţi ai Administrației Publice Locale Murfatlar.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a ținut să trimită în scris câteva cuvinte pentru Garnizoana din Murfatlar: „Ziua de 25 octombrie a reprezentat și continuă să fie un moment cu valoare de simbol, nu doar pentru cei care îmbracă haina militară, ci și pentru întreg poporul român. Sunt îndreptățit să privesc cu optimism viitorul Armatei Române!”.
Alți militari au luat cu asalt un centru comercial din Constanţa, fie pentru a-şi demonstra îndemânarea în mânuirea armelor, fie pentru a-i încânta pe cei prezenţi cu muzică militară sau pentru a le prezenta tehnica din dotare.
Momentul care a stârnit surpriza şi admiraţia privitorilor a fost spectacolul muzical oferit de fanfara militară. Evenimentul a inclus, de asemenea, prezentarea armelor, a mașinilor blindate şi a TAB-urilor.

Cei prezenţi au avut ocazia să facă poze cu echipamentul militar, să pună întrebări, să se urce în TAB și multe alte lucruri care i-au făcut, pentru o zi, să simtă că pot face parte din apărarea României.
Comandantul Comandamentului Flotei, comandorul Tiberiu Liviu Chodan, a ținut un discurs în care a menționat faptele petrecute cu 70 de ani în urmă, punctând și motivele pentru care această zi este atât de importantă pentru România, dar în mod special pentru Constanța. „Sărbătorim astăzi sacrificiul înaintașilor, ziua tuturor celor care și-au dat viața. În 1944, contraamiralul Horia Macellariu a reușit să îl convingă pe amiralul german Brinkmann să își retragă trupele fără lupte din Constanța. Au fost salvate portul şi oraşul Constanţa”, a declarat comandorul Tiberiu Liviu Chodan.
Forţele Armate Române sunt formate din trei categorii de arme: Forţele Terestre, Forţele Aeriene, Forţele Navale, aflate sub comanda Statului Major General, direct subordonat Ministerului Apărării Naţionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii