Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţean, ridicat de procurorii DIICOT Suceava în urma percheziţiilor naţionale

ro

26 Sep, 2013 00:00 2504 Marime text
Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de sprijinul Secret Service al Ambasadei SUA la Bucureşti, al SRI şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din IGPR

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava au efectuat trei percheziţii domiciliare în Constanţa. La finele acestora, organele de anchetă au dus la audieri o persoană, urmând ca la finele cercetărilor să se dispună măsuri în consecinţă. Ieri, procurorii au anunţat că percheziţiile s-au derulat în Suceava (1), Botoşani (4), Bacău (22), Constanţa (3), Dolj (3), Sibiu (2), Dâmboviţa (1) şi Galaţi (1). Cu această ocazie, s-a urmărit şi punerea în aplicare a 35 de mandate de aducere.

În fapt, începând cu anul 2012, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat investigaţii, sub coordonarea DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava, faţă de 36 de suspecţi cu vârste cuprinse între 19 şi 43 de ani, cetăţeni români, în cadrul unui dosar penal, dar şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, deţinere, fără drept, a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice şi distribuire sau punere la dispoziţie sub orice formă, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.
În urma activităţilor operative complexe desfăşurate în cauză, s-a stabilit faptul că, pe raza judeţelor Suceava, Botoşani, Bacău, Constanţa, Sibiu, Dâmboviţa, Galaţi şi Dolj, s-a constituit un grup infracţional organizat, compus din 36 de membri, care au acţionat împreună şi în mod coordonat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice.

Suspecţii ar fi fraudat în special clienţii unei bănci italiene, prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora, prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul unui sistem internaţional de transfer de bani, pentru obţinerea de beneficii financiare substanţiale.
Activitatea infracţională a grupului era structurată pe trei paliere principale, respectiv obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate.
O parte din membri grupului acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi pentru realizarea transferurilor frauduloase către alţi membrii ai grupării, care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice aceste sume de bani din diferite agenţii de pe teritoriul României.

Prejudiciul estimat până în acest moment este de aproximativ 500.000 de euro.
Pentru documentarea activităţii infracţionale a grupării, pe parcursul cercetărilor au fost promovate două comisii rogatorii internaţionale către autorităţile din Italia, precum şi trei mesaje poliţieneşti prin intermediul Punctului Naţional Focal - CCPI - IGPR. Procurorii au audiat 38 de persoane, fiind dispusă reţinerea a 14 suspecţi, precum şi măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă de 9 suspecţi. Cei reţinuţi urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă instanţei competente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii