Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa, „urecheată“ în Raportul Departamentului de Stat American privind situaţia respectării drepturilor omului în România, în 2014 (document)

ro

29 Jun, 2015 00:00 1271 Marime text
​Mai precis, în respectivul document se arată, în dreptul secţiunii „Tortură şi alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante“, că astfel de practici sunt interzise în ţara noastră. „Totuşi, ONG-uri şi mass-media au semnalat cazuri de maltratare şi abuzuri asupra deţinuţilor, persoanelor cercetate în stare de arest, romilor şi altor cetăţeni, în primul rând prin uz excesiv de forţă, inclusiv bătăi aplicate de poliţie. Presa a semnalat astfel de cazuri în Galaţi, Constanţa, Târgu Jiu, Craiova, Piatra Neamţ, Reşiţa, satul Turburea şi alte localităţi. În cele mai multe cazuri, ofiţerii de poliţie implicaţi au fost exoneraţi“, potrivit raportului internaţional privind situaţia respectării drepturilor omului în România în 2014.

La capitolul „Minorităţi naţionale/rasiale/etnice“ este amintit un caz privind evacuarea a zece familii (aproximativ 50 de persoane) dintr-o şcoală abandonată din judeţul Constanţa, unde fuseseră mutate după o evacuare din septembrie 2013. „Trei dintre familii (inclusiv 14 copii) nu au primit nicio locuinţă, restul au fost cazate în locuinţe de tip container. ONG-urile şi presa au relatat că discriminarea elevilor romi de către personalul didactic şi de către alţi elevi i-a descurajat pe aceştia să-şi continue studiile. În ciuda ordinului Ministerului Educaţiei, care interzice segregarea elevilor romi, au fost semnalate cazuri în care copiii romi au fost aşezaţi în spatele clasei, au fost ignoraţi de profesori sau au fost brutalizaţi de alţi elevi. În unele comunităţi, autorităţile i-au plasat pe elevii romi în clase sau chiar în şcoli separate“, potrivit raportului.
În secţiunea „HIV şi SIDA şi stigmatizarea socială“, este prezentat cazul unui „tânăr seropozitiv căruia nu i s-a acordat tratament stomatologic în judeţul Suceava, fiind nevoit să meargă în judeţul Constanţa, unde a găsit o fundaţie care a acceptat să îl trateze“.

„Observatorii au semnalat incapacitatea autorităţilor de a-i proteja pe copii cu HIV/SIDA de discriminare, abuz şi neglijare. S-au semnalat cazuri în care doctorii au refuzat să trateze copiii şi tinerii bolnavi de HIV/SIDA. Personalul medical, autorităţile şcolare şi angajaţii guvernamentali nu au păstrat întotdeauna confidenţialitatea informaţiilor referitoare la minorii infectaţi. Accesul adolescenţilor infectaţi cu HIV la unităţile de sănătate a reproducerii şi de prevenire a transmiterii HIV şi a bolilor cu transmitere sexuală a fost adeseori limitat. Guvernul oferă acces la terapie antiretrovirală, cu toate acestea, stigmatizarea şi discriminarea persoanelor infectate cu HIV/SIDA le-a împiedicat, adeseori, accesul la educaţie, îngrijire medicală, servicii guvernamentale şi angajare. Multe persoane infectate au renunţat la şcoală din cauza stigmatizării sau a bolii“, se mai arată în Raportul internaţional privind situaţia respectării drepturilor omului în România în 2014.

Raportul Departamentului de Stat American pe anul 2014 la care facem referire poate fi citit în secţiunea „documente“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii