Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:34 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnat pentru moartea scafandrilor Zarafu şi Ispas Jorj Unciuleanu, audiat de judecătorii Deliorga şi Jigău (rechizitoriu)

ro

27 Nov, 2015 00:00 1383 Marime text
Jorj Unciuleanu, condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în dosarul scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, a fost audiat, ieri, la Curtea de Apel Constanţa. Unciuleanu le-a spus judecătorilor Cristian Deliorga şi Cătălin Jigău, învestiţi cu soluţionarea definitivă a cazului, că este nevinovat. Ba chiar mai mult, Jorj Unciuleanu a precizat responsabilitatea i-ar fi aparţinut lui Dumitru Cristian Zarafu, care ar fi fost scafandru-şef.
 
Unciuleanu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, la data de 13 august 2013. El a fost acuzat că, în calitate de director salvări, persoană ce coordona activitatea de scafandrerie în cadrul SC Hunter’s Company SRL, nu ar fi luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă cu privire la activitatea de scufundare desfăşurată la data de 9 septembrie de către cele două victime.
 
„Astfel, acesta (n.r. Unciuleanu) nu a asigurat planificarea şi organizarea corespunzătoare a activităţii de scufundare, a dispus ca victimele (n.r. Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“) să intre în interiorul epavei scufundate a navei Medy şi în sala motoare, nu a asigurat scafandru de securitate şi medic sau asistent medical, nu a asigurat şi stabilit un şef de scufundare pentru activitatea desfăşurată şi nu a verificat dacă scafandrii folosiţi în activitatea de scufundare erau atestaţi şi aveau controlul medical anual“, conform procurorilor.
 
Procurorii mai susţin că, „prin neluarea acestor măsuri, a rezultat decesul victimelor Z.C.D şi I.C.V (n.r. Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas), care, la data de 9.09.2010, au intrat în interiorul navei scufundate ca urmare a dispoziţiilor date de inculpat (n.r. Jorj Unciuleanu) şi nu au mai putut ieşi la suprafaţă“.
 
Aproape de jumătatea lunii februarie, judecătorul Marius Nastasia, din Judecătoria Constanţa, l-a condamnat pe Unciuleanu la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru ucidere din culpă şi la un an şi şase luni de închisoare pentru neluare a vreuneia dintre măsurile legale de sănătate şi securitate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă.
 
Jorj Unciuleanu a fost pus să achite, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Hunters Company SRL Constanţa, către părţile civile Andreea Georgiana Ispas şi Veronica Georgiana Gruia, câte 70.000 de euro, echivalentul în lei la data plăţii, cu titlu de daune morale.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Jorj Unciuleanu (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii