Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandanti de nave, deferiti instantei

ro

19 Jun, 2010 03:11 1528 Marime text
Comandanţii a două pescadoare turceşti au fost daţi pe mâna justiţiei, fiind trimişi în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Kadir Dikmen, de 42 de ani, din Fener, şi Hassan Canakci, de 62 de ani, din Akcaabat, au fost deferiţi instanţei în stare de libertate, însă cu vasele reţinute. Potrivit anchetatorilor, la începutul lunii aprilie, în zile diferite, cei doi au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră constănţeni pescuind în zona economică exclusiv română din Marea Neagră.

În plus, anchetatorii spun că, în timp ce Dikmen a arborat fără drept pavilionul românesc, Canakci avea arborat un pavilion ucrainean şi s-a justificat spunând că nu ştia unde se află cu nava, de la bord lipsindu-i aparatura care l-ar fi ajutat să-şi determine coordonatele exacte. Culmea, Canakci a susţinut, pe parcursul anchetei, că era convins că se află în Ucraina, motiv pentru care a şi arborat pavilionul ucrainean. În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru a opri pescadoarele turceşti. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa îl acuză pe Dikmen de nedeţinere a licenţei autorizaţiei de pescuit pentru nave şi ambarcaţiuni, deţinere şi folosire la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial şi pescuit cu unele sau scule neautorizate. Totodată, comandantului turc i se reţine în sarcină şi săvârşirea infracţiunii de arborare fără drept a pavilionului românesc.

Prinşi cu focuri de armă

Procurorii spun că, pe 1 aprilie 2010, Dikmen, în calitate de comandant al pescadorului turcesc Karaca 2, şi-ar fi determinat echipajul format din 13 persoane să pornească în marş din Fener, Turcia, spre apele maritime româneşti. Ulterior, s-a stabilit că turcii aveau asupra lor mai multe unelte de pescuit, intenţionând să pescuiască în zona economică exclusiv română din Marea Neagră. Ei au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră pe 2 aprilie 2010, la 42 de mile marine de Gura Portiţei, având arborat pavilionul românesc. După ce poliţiştii au tras mai multe focuri de armă şi au reuşit astfel să oprească ambarcaţiunea, la bordul vasului au fost găsite mai multe plase de pescuit calcan. La rândul său, Hassan Canakci este acuzat de pescuit fără autorizaţie pe perioadă de prohibiţie, nedeţinere de licenţă pentru pescuit pentru nave şi ambarcaţiuni şi deţinere şi folosire a uneltelor de pescuit neautorizate. În calitate de comandant al pescadorului turcesc Canakcilar, Hassan Canakci a fost prins pe 3 aprilie 2010 de poliţiştii de frontieră constănţeni în zona economică exclusiv a României, la aproximativ 52 de mile marine de Gura Portiţei. Pescadorul avea arborat pavilionul ucrainean, fapt ce a atras atenţia autorităţilor române. Poliţiştii au încercat să efectueze un control la bordul navei şi şi-au anunţat intenţia în acest sens, însă pescadorul turcesc nu s-a supus somaţiilor. După mai multe focuri de avertizare trase în plan vertical, autorităţile au tras un foc în pupa ambarcaţiunii, însă chiar şi atunci turcii au continuat manevrele pentru a scăpa de poliţişti. La bord au fost descoperiţi zeci de saci de rafie plini cu gheaţă, 32 kg de calcan, 40 kg de vulpe de mare şi 34 kg de rechin. Luat la întrebări, comandantul navei a recunoscut că a dat dispoziţie echipajului să lanseze plasele la apă, dar a susţinut că nu ştia unde se află cu nava, pentru că nu avea la bord tehnica necesară pentru a-şi stabili coordonatele. În plasele turceşti, oamenii legii au descoperit şi doi delfini, morţi. Dosarele celor doi comandanţi turci au fost trimise pe rolul Judecătoriei Constanţa, navele fiind reţinute în ţară până la pronunţarea unei sentinţe definitive. De menţionat că procurorii au cerut instanţei confiscarea ambelor ambarcaţiuni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii