Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Colegi“ de judecători cu fostul premier Năstase Curtea Supremă a reluat judecata în dosarul ofiţerilor de la ISU Dobrogea

ro

04 Jun, 2013 00:00 3035 Marime text
Printre cei nemulţumiţi de verdictul iniţial se numără, potrivit site-ului oficial al Înaltei Curţi, toţi cei acuzaţi şi ulterior condamnaţi, procurorii anticorupţie, dar şi Cornel Acsinte, Roxana Banciu, Radu Dragoş Filip, Daniel Mihai Muraru şi Camelia Gabriela Prala,  părţi civile în dosar.

La aproape patru ani de la izbucnirea scandalului ISU Dobrogea în presă, procesul militarilor din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea revine în atenţie. Cazul s-a aflat, ieri, pe masa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, alături de un alt dosar intens mediatizat - cel al fostului premier Adrian Năstase şi al soţiei sale. Potrivit informaţiilor oficiale, completul de judecată care ar fi trebuit să aibă ieri în vedere ambele cazuri este format din magistraţii Rodica Aida Popa, Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminiţa Zglimbea şi Cristina Rotaru, cu menţiunea că, în funcţie de incompatibilităţile din diferite cazuri, componenţa completului se poate modifica.

În ceea ce priveşte cazul ISU Dobrogea, este de spus că primul verdict a fost dat în luna mai 2012, la circa trei ani de când suspecţii fuseseră trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie. La momentul sentinţei, instanţa a hotărât să-i condamne pe ofiţerii în rezervă Petre Trandafir şi Neculai Coman la câte trei ani şi jumătate de detenţie, pedeapsă pe care au primit-o şi ofiţerii Andrei Gabriel Niculae şi Gabriel Alexandrescu. Au mai fost condamnaţi şi ofiţerii Viorel Costache - trei ani de închisoare, Costel Datcu, Marius Sorin Bugnar şi Liviu Deoşlea - câte doi ani şi jumătate cu suspendare sub supraveghere şi Sorin Marius Creţu, Florin Niculae şi Adrian Mihai Bugnar - câte doi ani cu suspendare sub supraveghere.

Pe cine a afectat hotărârea

Prin aceeaşi sentinţă, contraamiralul de flotilă Mircea Rusmănică, fostul comandant al Comandamentului Flotei, a fost achitat de faptele de corupţie de care îl acuzaseră procurorii DNA. Revenind la ofiţerii condamnaţi de Înalta Curte, este de menţionat că Eugen Romanescu a fost singurul care a primit opt luni cu suspendare condiţionată, Dumitru Ţîncă a luat doi ani cu suspendare sub supraveghere, iar Viorel Alecu, Dănuţ Mihail Gaicu, Laurenţiu George Dumitrescu, Nicuşor Ciprian Cioroiu şi Mihai Tănase au luat câte un an şi jumătate, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În sentinţă se mai arăta că, „în baza art. 191 alin. 1 şi alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe inculpaţii Trandafir Petre, Coman Neculai, Costache Viorel, Niculae Andrei Gabriel, Alexandrescu Gabriel, Datcu Costel, Bugnar Marius Sorin, Creţu Sorin Marius, Deoşlea Liviu, Niculae Florin, Bugnar Adrian Mihai, Romanescu Eugen, Alecu Viorel, Gaicu Dănuţ Mihail, Dumitrescu Laurenţiu George, Ciororiu Nicuşor Ciprian şi Tănase Mihai la plata sumei de câte 5.600 de lei fiecare, cheltuieli judiciare către stat“.

Complet de 5 judecători

Mai trebuie spus că, la momentul trimiterii în judecată, adică iulie 2009, DNA anunţa că aproape 20 de ofiţeri din conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au fost deferiţi justiţiei, sub acuzaţiile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, dar şi fals intelectual, faptele fiind comise, în ochii anchetatorilor, în legătură cu concursurile organizate la ISU Dobrogea în anul 2007. Sentinţa pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a fost definitivă, aşa încât părţile din dosar au atacat-o la Completul de 5 judecători. Printre cei nemulţumiţi de verdictul iniţial se numără, potrivit site-ului oficial al Înaltei Curţi, toţi cei acuzaţi şi ulterior condamnaţi, procurorii anticorupţie, dar şi Cornel Acsinte, Roxana Banciu, Radu Dragoş Filip, Daniel Mihai Muraru şi Camelia Gabriela Prala, părţi civile în dosar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii