Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonie militară în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, Constanța. Ambasadorul MArii Britanii la București, prezent la eveniment. Cine a mai participat (video)

ro

27 Apr, 2018 15:26 3488 Marime text
Secretarul de stat Mircea Dușa și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au luat parte vineri, 27 aprilie, în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, la Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, care va executa misiuni de poliție aeriană întărită în flancul estic al NATO, informează MApN. 

„Parteneriatul strategic dintre România și Marea Britanie este unul deosebit, mai ales în domeniul militar. Militarii britanici sunt, din nou, prezenți în România și ne bucură acest lucru. Apreciem foarte mult contribuția britanică, le doresc misiune ușoară și să fie la fel de prompți ca în misiunea trecută”, a spus Mircea Dușa.

Secretarul de stat a precizat că, încă de la Summit-ul NATO din Țara Galilor, au fost luate primele măsuri de asigurare pe flancul estic, cu principiul de bază al prezenței permanente a trupelor NATO, prin rotație. „Acestea au fost completate de măsurile de reasigurare, adoptate la Summit-ul de la Varșovia. Prezența militarilor armatelor NATO în România a fost una permanentă și a confirmat angajamentul extrem de important pe care și l-a asumat Alianța”, a concluzionat secretarul de stat Dușa.

            
Ceremonia de astăzi a avut loc în prezența ambasadorului Marii Britanii în România și a reprezentanților Alianței Nord-Atlantice și Forțelor Regale ale Marii Britanii.

Detașamentul britanic, format din aproximativ 160 de militari (piloți și personal tehnic), va executa misiuni de poliție aeriană întărită cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, în perioada 1 mai-31 august 2018, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române. Cele patru aeronave de luptă britanice au sosit luni, 23 aprilie, în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu.
 
* * *
Poliția aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru asigurarea integrității spațiului aerian al Alianței.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii dintre forțele aeriene române și britanice.

Dislocarea avioanelor Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii în România este parte a implementării Planului de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud, și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate. Este a doua oară când un detașament britanic este dislocat în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană împreună cu FAR, primul fiind dislocat în perioada 1 mai – 31 august 2017.

Sursa foto-Video: Facebook/MApN
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii