Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce paşi au fost făcuţi în dosarul în care conducerea Spitalului Judeţean Constanţa este trimisă în judecată

ro

05 Oct, 2015 00:00 2266 Marime text


Procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au „zguduit“, în noiembrie 2014, cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea! Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a fost trimis în judecată, el fiind acuzat de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave.
 
Pe lângă şeful spitalului, DNA l-a deferit Justiţiei şi pe Mihai Corneliu Stănculescu, directorul Serviciului Achiziţii din cadrul unităţii sanitare. Mai departe, lista inculpaţilor este continuată de Renato Cristea Micu, fost director administrativ al spitalului, de Violeta Androne, director financiar-contabil, de Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic, şi închisă de Marioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Termenele din dosar

La aproape un an de când au fost trimişi în judecată, ZIUA de Constanţa prezintă paşii din acest dosar.
 
Pe 20 ianuarie, a fost primul termen, în cadrul căruia s-a stabilit un alt termen, 10 februarie, pentru pregătirea apărării de către apărătorul inculpatei Marioara Furnică. La termenul din 10 februarie s-a amânat pronunţarea pentru 11 februarie, când s-a amânat, din nou, pentru 13 februarie. La termenul din 13 februarie, magistraţii au amânat pronunţarea pentru data de 19 februarie.
 
La termenul din 19 februarie, s-a dispus începerea judecăţii inculpaţilor Dănuţ Căpăţînă, Mihai Corneliu Stănculescu, Renato Cristea Micu, Violeta Androne, Gheorghe Antohi, Camelia Endora Gherghina şi Marioara Furnică.
 
A urmat un alt termen, pe 24 martie, unde s-a amânat cauza pentru data de 5 mai, întrucât a lipsit apărarea inculpatei Marioara Furnică, în condiţiile în care asistenţa judiciară era obligatorie.
 
La termenul din data de 5 mai s-a amânat cauza pentru 12 iunie, în vederea continuării cercetării judecătoreşti şi audierii inculpaţilor. În data de 12 iunie, s-a amânat cauza pentru 8 septembrie, în vederea continuării cercetării judecătoreşti.
 
Termenul din 8 septembrie s-a preschimbat pentru data de 16 octombrie şi s-a dispus încunoştinţarea părţilor.

Ce spun procurorii DNA

Conform rechizitoriului, procurorii Serviciului Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reţinut că, „în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpățînă Dănuț, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice“.

„A încălcat dispoziţiile legale“

„În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul spitalului, în aceleaşi împrejurări, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe şi Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor. La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării, la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la şedinţa de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor“, potrivit DNA.
 
Citeşte şi
DNA „zguduie“ cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea - Conducerea Spitalului Judeţean Constanţa, trimisă în judecată (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii