Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce nu s-a spus din dosarul vameşului arestat pentru mită Discuţii „murdare" în holul Vămii de Agigea şi şpagă în repetate rânduri

ro

07 Apr, 2012 01:58 2750 Marime text

05_vames_-_containere.jpgPotrivit unor surse apropiate anchetei, iţele dosarului vameşului arestat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită sunt mai complicate decât s-a crezut.

În cercetarea lor, ofiţerii Serviciului Judeţean Constanţa al Direcţiei Generale Anticorupţie, dar şi procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descoperit că discuţiile referitoare la presupusa mită au avut loc chiar în holul Biroul Vamal Constanţa Sud - Agigea. Mai mult decât atât, cei implicaţi în dosar spun că, de-a lungul anilor, de către anumiţi cesionari vamali au fost percepute diverse sume de bani, care ar fi trebuit să ajungă în buzunarele angajaţilor vamali din Vama Agigea.

Potrivit surselor noastre, Mircea Boncătă, director de exporturi în cadrul SC Middle East Trading SRL, a declarat că, în perioada 2010 -2012, societatea mai sus precizată a derulat activităţi de import mobilier din Egipt. Cei apropiaţi anchetei mai arată că, pentru derularea cu celeritate a formalităţilor vamale, Daniela Rotariu i-ar fi solicitat diverse sume de bani, cuprinse între 200 şi 500 de dolari USD. Din câte se pare, banii ar fi trebuit să ajungă la mai mulţi comisionari vamali, angajaţi vamali ai Vămii Agigea. Anchetatorii mai spun că Lucian Roberto Bojin, finul fostului adjunct al şefului Biroului Vamal Port Constanta, Mihai Mihăiţă, ambii condamnaţi pentru fapte de corupţie, cu suspendare condiţionată, s-a deplasat la sediul Vămii Agigea. Ajuns pe holul instituţiei, învinuitul a discutat, potrivit organelor de anchetă, cu Sandu Nelu Valentin, lucrătorul vamal din Biroul Vamal Constanţa Sud - Agigea. Din câte se pare, Bojin l-ar fi rugat pe Sandu Nelu Valentin să deruleze operaţiunile necesare în vederea obţinerii liberului la vamă pentru importul de mobilă efectuat de SC Middle East Trading SRL „fără a se mai solicita" importatorului o serie de înscrisuri, după cum au stabilit şi ofiţerii de la Anticorupţie. Ulterior refuzului, Bojin i-ar fi spus Danielei Rotariu că, în opinia sa, vameşul doreşte o sumă de bani de la importator pentru a facilita întocmirea formalităţilor de import. La scurt timp, Bojin, Rotariu şi administratorul SC Middle East Trading SRL, George Karam, ar fi decis să-l „fericească" pe vameş cu suma de 350 de dolari USD. Interesant este faptul că Bojin le-ar fi spus oamenilor legii că, iniţial, Sandu Nelu Valentin a refuzat cei 350 de dolari USD, pe motiv că sunt prea puţini, însă 700 de dolari USD ar fi fost suficienţi. Zis şi făcut! Cei doi ar fi căzut la înţelegere, spun ofiţerii de la Anticorupţie, iar pe data de 23 martie, Bojin a mers în Portul Agigea unde i-a banii inculpatului. În aceeaşi zi, containerul importat de SC Middle East Trading SRL a ieşit din Portul Agigea, obţinând liberul la vamă, deşi nu fuseseră prezentate documente suplimentare cerute în original. În prezent, Sandu Nelu Valentin este cercetat, în stare de arest, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii