Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce „cadou“ i-a făcut procurorul Bodean lui Radu Mazăre, proaspăt demisionat din fruntea PSD Constanţa (rechizitorii+document)

ro

21 Mar, 2015 00:00 3169 Marime text
Primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, proaspăt demisionat din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD, a mers, ieri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

Aici, edilul-şef s-a întâlnit cu procurorul Andrei Bodean, care i-a adus la cunoştinţă punerea în mişcare a urmării penale în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000. În cauză, fostul şef al PSD Constanţa este cercetat pentru că nu ar fi dispus suspendarea din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa a patru persoane judecate alături de el în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. Cei patru sunt Constantin Racu (fost director al Direcţiei Administraţie Publică), Ramona Daniela Dospinescu (directorul Direcţiei Patrimoniu), Ion Marica (directorul Direcţiei Tehnic Investiţii) şi Nora Alina Chircă (consilier juridic). Potrivit unor surse, procurorul Andrei Bodean s-ar pregăti să-l trimită în judecată pe Radu Mazăre în prezenta cauză.
 
„Procurorul m-a încunoştinţat că a pus în mişcare urmărirea penală pentru terenul de la Castel, vândut în 2004, pentru terenul de la Cazino, ăla din 2007 pentru care sunt anchetat, adică sunt în proces la Bucureşti pentru că nu am dat afară funcţionarii publici în 2008 şi pentru că primăria nu a executat o hotărâre de instanţă unde noi şi cei din subordinea mea spunem că nu putea fi executată. (...) Sunt patru bucăţi de abuz în serviciu. Nu este un nou dosar, este dosarul vechi. Este ultima fază înainte de a fi trimis în instanţă. (n.r. - înainte de trimiterea în judecată) (...) Au fost trimise documente, DNA a făcut o expertiză cu un expert din Piatra Neamţ care spune că, spre exemplu, la terenul care este în jurul Castelului, el a fost subevaluat, pentru că acolo, dacă s-ar fi construit un ansamblu rezidenţial, terenul n-ar fi costat 24 de euro, şi ar fi fost 94 de euro. Sigur că acolo nu era PUZ, sigur că este monument istoric, sigur că este iarbă cum o vedeţi şi acum. Preţul atunci l-a stabilit evaluatorul angajat de primărie pe bază de licitaţie, care evaluator, între timp, din 2004 şi până acum, a devenit preşedintele evaluatorilor din România. (...) Pentru tot ce se întâmplă eu sunt vinovat. Nu se ştie asta? Cu politica nu mă întrebaţi. Am terminat cu politica!“, a declarat primarul Constanţei, la ieşirea din sediul DNA.

Deputatul Radu Babuş, cercetat alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu

În cauză, Andrei Bodean îl mai cercetează pe Radu Babuş, fost director general al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000. Tot aici, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, este acuzată de spălare a banilor.

Ordonanţa de extindere a urmăririi penale

DNA arată, în ordonanţa de extindere a urmăririi penale, că „există indicii care conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la data de 28.02.2007, în calitate de primar al municipiului Constanţa, suspectul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală pentru o suprafaţă de 11.890 mp, teren situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia“.

„Terenul a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL“

„Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de suspecta Hortolomei-Moscu Sorina-Gina. În aceeaşi ordonanţă se arată că suspectul Babuş Radu, în calitate de director general al RAEDPP Constanţa, la data de 31.05.2007, a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală pentru o suprafaţă totală de teren de 502,81 mp, situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a mai multor parcele de teren. Terenurile respective au fost cumpărate de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de suspecta Hortolomei-Moscu Sorina-Gina, iar ulterior au fost dobândite, succesiv, de societăţile comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) și SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentate de aceeaşi suspectă. Tranzacţiile terenurilor totalizând 502,81 mp s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri“, conform celor de la Anticorupţie.
 
Andrei Bodean l-a trimis în judecată pe şeful suspendat al CJC pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal, dar şi în dosarul celor 19 inculpaţi (persoane fizice şi juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român. Mai mult decât atât, Constantinescu este cercetat de Bodean în arest la domiciliu pentru abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (două infracţiuni), conflict de interese (zece infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată) şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.
 
În secţiunea „Documente“, pot fi consultate rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor din Constanţa şi informările DNA privind cauza instrumentată de Bodean.

Citeşte şi

Radu Babuş şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu
Radu Mazăre şi apropiaţii, chemaţi la DNA de procurorul care l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu (DOCUMENT + RECHIZITORII)

 
Ponta despre demisia lui Mazăre
Sincer îmi pare rău

 
Averile şi interesele, la control!
Ei sunt judecătorii care vor decide soarta echipei Mazăre - Constantinescu - Strutinsky (rechizitorii+documente)

 
Cererea de recuzare, respinsă
Şefii PSD Constanţa rămân cu procurorul Bodean pe cap (rechizitorii+documente)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)

 
Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii