Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Caracatita" de la Stupina

ro

27 May, 2002 00:00 2328 Marime text

Prejudiciu de 15 miliarde de lei

Mai multe persoane din fostul IAS Stupina din judetul Constanta sunt cercetate de politistii Serviciului Economico-Financiar * Totodata, in afacere sunt implicati si cativa administratori de firme private * Contractele erau incheiate fara aprobarea Consiliului de Administratie si in baza unor facturi fiscale false * Totodata, acestea nu fusesera evidentiate in contabilitatea firmei

Politistii Serviciului Economico-Financiar din cadrul IPJ Constanta au inceput urmarirea penala a mai multor persoane din fostul IAS Stupina. Acestea au prejudiciat statul cu aproximativ 15 miliarde de lei, fiind cercetate pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Totodata, in "afacere" sunt implicati si cativa administratori de firme private. Politistii detin dovezi despre abuzurile savarsite de fostii directori ai SC Stupina, Petrica Titel Cretu si Elena Nicolae, despre fostul presedinte al consiliului de administratie, Dragos Augustin, precum si despre Ina Ardeleanu, fost contabil sef a acestei societati. De asemenea, administratorul SC Metel Com Star SRL, George Bosanceanu, si administratorul aceleiasi firme care are filiala la Fetesti, Titi Manea, sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual, uz de fals, evaziune fiscala si inselaciune. Din probele adunate pana acum la dosar a reiesit ca cei din conducerea SC Stupina au incheiat un contract in luna octombrie a anului 1998 prin care achizitionau peste 50 de tone de produse agricole; in speta, seminte si cereale, in valoare de peste 500 de milioane de lei, de la SC Metel Com SRL Fetesti. De mentionat ca aceste contracte au fost incheiate fara aprobarea Consiliului de Administratie. Din cercetarile intreprinse de politisti s-a descoperit ca produsele fusesera livrate inaintea incheierii contractului, in baza unor facturi fiscale false si care nu fusesera evidentiate in contabilitatea societatii Metel Com SRL din Fetesti. Firma din Fetesti a primit de la SC Stupina doua bilete la ordin pentru garantarea marfii. In acestea s-a mentionat ca suma neachitata la data scadenta este purtatoare de dobanda de 1% pe zi. Cu timpul, datorita neintelegerilor dintre cele doua societati, a urmat un proces in urma caruia societatea din Stupina avea de platit cateva datorii catre SC Metel Com SRL. Deoarece nu si-a onorat platile, instanta de judecata a dispus ca societatea Stupina sa fie executata. In acest sens, s-a luat masura ca livada pomicola de la Topalu si cladirile aferente sa fie predate societatii Metel Com din Fetesti. Toate acestea au fost evaluate la valoarea de 1,8 miliarde de lei. In alta ordine de idei, Cretu si Augustin au formulat o cerere la Tribunalul din Constanta prin care solicitau retragerea recursului fara sa existe o justificare in acest sens. Anchetatorii sustin ca, in acest fel, societatea Stupina a pierdut dreptul de proprietate asupra livezii din Topalu care, in anul 1998, era evaluata la 15 miliarde de lei.

Fraude de miliarde de lei

Mai tarziu, Bosanceanu a preluat livada Topalu, precum si activele acesteia. Desi timp un an de zile livada a fost exploatata de catre Bosanceanu, acesta nu a inregistrat veniturile realizate, in valoare de trei miliarde de lei. La putin timp, el a vandut-o cu o suma foarte mica, respectiv 400 de milioane de lei firmei SC Rom Caisa Bos SRL din Constanta. Conform rezolutiei procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice contabile. Bosanceanu este un vechi client al politistilor si procurorilor constanteni, el fiind condamnat inca de anul trecut la o pedeapsa de trei ani si jumatate pentru aceleasi fapte. El mai este cunoscut si luat in evidenta IPJ Constanta, fiind cunoscut ca recuperator si proxenet. De asemenea, sotia acestuia, Mariana Bosanceanu este cercetata penal pentru fals intelectual si evaziune fiscala. In decurs de numai un an de zile, aceasta, in calitate de director al hotelului "Histria" din statiunea Mamaia, impreuna cu Mihai Maru, administrator la societatea Domip Turism SRL, au prejudiciat SC Mamaia SA cu suma de 2,5 miliarde de lei. Pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit, cei doi au inregistrat cheltuieli in valoare de 3,2 miliarde de lei, fara sa aiba documente justificative.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii