Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Caracatiţa“ contractelor de la CFR Călători Descinderi DNA la Bucureşti, Constanţa şi în alte 11 judeţe

ro

11 Dec, 2014 00:00 4528 Marime text
Nouă depouri ale CFR Călători ar fi încheiat în mod fraudulos contracte de furnizare de produse, în valoare totală de peste 170.000 de lei, cu firma Ecomet West SRL, controlată de un apropiat al președintelui Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin.
 
Contractele, cu valori de până la 25.000 de lei, au fost încheiate în vara anului 2014 între depourile din București, Arad, Timișoara, Brașov, Sibiu, Galați, Cluj, Iași, Suceava și Ploiești și societatea comercială controlată de George Didilă.
 
Cel care i-ar fi determinat pe șefii depourilor să-și încalce atribuțiile de serviciu și să atribuie contractele ilegal, prin fraudarea procedurilor de achiziție, este Teodor Alexandru Gavriș, director în cadrul CFR Călători. El este suspectat și de faptul că a făcut demersuri pentru alocarea către subunitățile din teritoriu a fondurilor necesare achitării contractelor, deși cunoștea faptul că prețurile erau supraevaluate.
 
Societatea Ecomet West SRL ar fi beneficiat și de mai multe contracte de achiziții publice încheiate cu primării și alte instituții publice din județul Timiș, în urma presiunilor exercitate de președintele CJ Timiș, Titu Bojin.
 
Procurorii Anticorupție au efectuat, ieri, percheziții la 48 de adrese din București și județele Timiș, Cluj, Brașov, Sibiu, Argeș, Prahova, Arad, Suceava, Galați, Iași și Constanța, dintre care 20 sunt la instituții publice.
 
Printre cele 20 de instituţii publice unde au descins procurorii se mai numără Consiliul Judeţean Timiş, Direcţia Prestări Servicii din CJ Timiş, Asociaţia Dezvoltare Intercomunitară Apă - Canal Timiş (care funcţionează în sediul CJ) şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului Bucureşti.

Vicepreşedintele Daewoo Mangalia, Paul Ilicenco, ridicat de procurori

Vicepreşedintele Şantierului Daewoo Mangalia, Paul Ilicenco, a fost ridicat ieri, în acest dosar, de procurorii DNA, conform unor surse judiciare citate de Evenimentul Zilei.

Două microbuze cu mascaţi şi un autoturism au descins la sediul conducerii Şantierului Naval Mangalia. Percheziţiile l-au vizat doar pe vicepreşedintele Paul Ilicenco, iar din biroul acestuia a fost ridicat şi calculatorul. Vicepreşedintele DMHI Mangalia a fost luat de mascaţi şi urcat în dubă pentru a fi transportat, pentru audieri, la DNA Bucureşti. El ar fi încheiat, în numele şantierului naval, un contract la preţuri supraevaluate, cu SC Ecomet West SRL, aparţinând omului de afaceri George Didilă, cunoscut ca beneficiar al unor contracte din bani publici. Surse din şantier susţin însă că oferta afaceristului nu s-a concretizat. Paul Ilicencu a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al DMHI Mangalia în februarie 2013, susţinut de PNL. Este inginer navalist şi lucrează de 33 de ani în şantierul din Mangalia, conform evz.ro.

CFR Călători, „vacă“ bună de muls

Numai în ultimele două luni, CFR Călători a încheiat o serie de contracte consistente pentru diverse servicii, pentru care a plătit sume pe măsură. În ceea ce priveşte Constanţa, spre exemplu, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR“ SA a atribuit, pe 2 decembrie, un contract în valoare de aproape 140.000 de lei societăţii Termo-Energetica Banatul SRL din Timişoara. Contractul prevede lucrări de service şi reparaţii la centrale termice cu puteri sub 70 KW şi instalaţiile termice aferente aflate pe raza Sucursalei RCF Constanţa.
 
Citește și:
O firmă din Timişoara repară centralele termice ale Regionalei CFR Constanţa (document)
 
Pe 19 noiembrie, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR“ - SA, prin sucursala RCF Constanţa, a organizat o licitaţie de atribuire a unui contract de înlocuire a tâmplăriei cu PVC sau aluminiu şi geam termopan la clădiri pe raza Sucursalei Regionale CF Constanţa. Agentul economic căruia i-a fost atribuit contractul este Stone Construct SRL, din municipiul Medgidia. Valoarea totală finală a contractului este de 168.413,29 de lei.
 
Citește și:
CFR îşi schimbă faţa, dar colaboratorii ba
Compania Naţională de Căi Ferate, contract de sute de mii de lei cu o firmă din Medgidia (document)

 
SNTFC „CFR Călători“ SA a încheiat, pe 16 octombrie, un contract de achiziţii publice, prin licitaţie deschisă, cu valoarea de 62.500 de lei. Obiectul contractului „Proiectare sistematizare cap Y staţia Constanţa Oraş, cu eliminare TDJ şi bretele“ implică prestarea de: „servicii de arhitectură; servicii de inginerie şi servicii integrate de inginerie; servicii de amenajare urbană şi servicii de arhitectură peisagistică; servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică; servicii de testare şi analiză tehnică“. Preţul cel mai scăzut a fost oferit de societatea Baicons Impex SRL, care şi-a atribuit contractul pentru un preţ aproape înjumătăţit faţă de cât era dispus CFR-ul să plătească.
 
Citește și:
Peste 60.000 de lei de la CFR Călători, pentru servicii de proiectare - sistematizare la staţia Constanţa Oraş

Cine conduce CFR Călători

 Vasile Secară este preşedintele Directoratului CFR Călători, iar Ioan Bălănean şi Iosif Szentes sunt membri. Carmen Popescu este director de achiziţii, iar Elena Miu, director economic. Sucursala CFR Călători Constanţa este condusă de Gabriel Ţăranu. Gavriş Teodor, unul dintre principalii suspecţi în dosar, este director de Tracţiune în cadrul CFR Călători. Conform ultimei declaraţii de avere disponibile pe site-ul declaratii.integritate.eu şi datată 2010, el deţine, împreună cu soţia, un teren de peste 700 de metri pătraţi în comuna Chiajna şi un apartament de 66 de metri pătraţi în Bucureşti. Directorul de tracţiune al CFR Călători deţine şi o motocicletă Harley Davidson, cumpărată în anul 2008, şi a împrumutat, acum patru ani, 120.000 de euro de la membri ai familiei! În anul 2009, a câştigat peste 50.000 de lei ca salariat al CFR.
 
Preşedintele Directoratului CFR Călători, Vasile Secară, deţine, împreună cu soţia, nu mai puţin de şase terenuri de diverse categorii, însumând peste 20.000 de metri pătraţi, dar şi un apartament şi o casă de vacanţă, ambele în suprafaţă de câte 80 de metri pătraţi. Vasile Secară are depozite de 15.000 de euro şi 33.000 de lei în bănci, iar anul trecut, a câştigat din salariu 60.700 de lei.
 
Ioan Bălănean deţine un teren agricol de aproape o mie de metri pătraţi şi un tractor, dar şi o casă de 220 de metri pătraţi şi un autoturism Ford Focus, toate dobândite prin cumpărare. El are un credit bancar de 6.700 de euro scadent în anul 2018 şi a câştigat anul trecut din salariul de la CFR peste 37.000 de lei.
 
Directorul de achiziţii al CFR Călători, Carmen Popescu, deţine un teren agricol moştenit şi un apartament de 50 de metri pătraţi. Are în bănci depozite de peste 20.000 de euro şi a fost remunerată în 2013 de CFR cu peste 63.000 de lei.
 
Directorul economic Elena Miu deţine un teren intravilan de 178 de metri pătraţi, dar şi un apartament de 72 de metri pătraţi şi o casă de 120, toate dobândite prin cumpărare. Are un cont de 35.000 de lei în bancă, iar anul trecut a adunat din remuneraţia de la CFR peste 73.000 de lei.
 
Cât despre directorul Sucursalei CFR Călători Constanţa, Gabriel Ţăranu, acesta deţine, împreună cu soţia, un teren agricol şi altul intravilan, ambele în suprafaţă de câte o mie de metri pătraţi, dar şi o serie de imobile, cumpărate sau moştenite: două apartamente, două case, o casă de vacanţă şi un spaţiu comercial. În bancă are un cont de 103.000 lei pe numele soţiei. Tot soţia deţine 10% din SC Eurofetrans, active în valoare declarată de 160.000 de lei. Gabriel Ţăranu are un credit de 12.600 de euro, scadent în 2017. 52.000 de lei a câştigat anul trecut din salariu directorul sucursalei CFR Călători Constanţa, în timp ce soţia sa, director al SC Eurofertrans SRL, unde este şi acţionar, aproape 64.000 de lei. Soţia a mai obţinut în anul 2013 venituri din închirierea unui bun, 15.800 de lei, dar şi dividende de 118.000 de lei de la Eurofertrans.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii