Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţ IPJ Constanța pe 2014 „Infracţionalitatea în judeţul Constanţa se menţine la aceleaşi valori ca în 2013”

ro

28 Jan, 2015 00:00 1676 Marime text
O componentă importantă a muncii de poliţie din Constanţa în anul 2014 a reprezentat-o activitatea de prevenire a criminalităţii, o prioritate a Poliţiei Române, transmite Biroul de presă al IPJ Constanţa într-o sinteză a bilanţului instituţiei pe anul trecut. Astfel, în anul analizat, poliţiştii au acţionat în principal pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
 
„Din analiza indicatorilor statistici, în anul 2014, comparativ cu 2013, concluzionăm faptul că infracţionalitatea sesizată în judeţul Constanţa se menţine la aceleaşi valori. A scăzut numărul infracţiunilor stradale sesizate cu 2% şi al celor contra patrimoniului cu 3,63%, crescând numărul infracţiunilor cu urmărirea penală începută cu 133%”, se arată în sinteză.
 
De asemenea, s-au înregistrat scăderi cu 40,7% la tentativele de omor, cu 81% la vătămările corporale, cu 2,5% la furturi.
 
Infracţionalitatea în unităţile de învăţământ şi zona adiacentă acestora a înregistrat o evoluţie descendentă, fiind comise cu 30% mai puţine fapte, majoritatea în mediul urban şi în interiorul şcolilor.
 
Activitatea de constatare a structurilor de poliţie rutieră s-a materializat în înregistrarea a 796 de infracţiuni la regimul rutier, au fost aplicate 70.173 de sancţiuni contravenţionale, au fost  reţinute 4.017 de permise de conducere şi retrase 2.888 de certificate de înmatriculare, fiind dispuse 31 de măsuri preventive în dosarele penale soluţionate.
 
Principalele cauze generatoare de evenimente rutiere în judeţul Constanţa au fost traversarea neregulamentară a pietonilor - 22,36%; neacordarea de prioritate vehiculelor - 16,57%; neacordarea de prioritate pietonilor - 12,84%; nerespectarea distanţei între vehicule - 9,04%; viteza neregulamentară - 8,16%; viteza neadaptată la condiţiile de drum -  6,34%.
 
Activitatea poliţiştilor specializaţi în domeniul cercetării faptelor de natură economico-financiară s-a materializat în înregistrarea a 1.871 de dosare penale, soluţionarea a 2.884 de dosare penale, din care 147 cu R.T.U.P., 343 fiind declinate altor structuri competente, reuşindu-se şi recuperarea unui prejudiciu de 7.906.000 de lei.
 
Pe linie de arme, explozivi şi substanţe periculoase, au fost retrase 262 de permise port-armă şi 67 de certificate de deţinător. De asemenea, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au confiscat 34 de arme, din care şapte de vânătoare şi 27 de arme neletale, au întocmit 244 de dosare penale ca urmare a nerespectării regimului armelor, totodată fiind confiscate şi 1.550 de kilograme de articole pirotehnice.       
 
Poliţiştii de la investigaţii criminale au efectuat peste 20 de acţiuni pentru identificarea şi reţinerea unor persoane care comiseseră infracţiuni în alte state, 65 de persoane fiind expulzate în România, fiind cercetate şi introduse în sistemele AFIS  şi IMAGETRAK.
 
Aceiaşi poliţişti au efectuat investigaţii pentru 248 de persoane arestate în alte state, fiind puse în executare 40 de mandate europene de arestare, 36 de persoane fiind reţinute, celelalte patru fiind depistate în afara ţării, iar autorităţile competente au fost informate.
 
În acelaşi an, în ceea ce priveşte criminalitatea itinerantă, au fost soluţionate 34 de dosare penale, majoritatea privind infracţiunile de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declaraţii, înşelăciune, fapte comise pe teritoriul Italiei, Spaniei, Germaniei şi Angliei.
 
Serviciul Acţiuni Speciale a avut peste 200 de intervenţii pentru menţinerea ordinii publice şi la diferite manifestări şi a sprijinit lucrătorii de poliţie judiciară în 166 de percheziţii domiciliare sau la sediile unor persoane juridice.
 
În anul 2015, poliţiştii constănţeni vor avea ca obiective creşterea gradului de protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, a patrimoniului, realizarea siguranţei stradale şi rutiere, asigurarea climatului de legalitate în mediul de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, corupţiei, a contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii