Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Baruri transformate în cluburi private. Este permis fumatul? Ce spun autorităţile din Constanţa

ro

11 Apr, 2016 00:00 19549 Marime text
Unii proprietari de baruri din Constanţa cred că au găsit soluţia pentru ca în localurile lor să se poată fuma în voie, fără a risca să fie amendaţi. Astfel, acestea s-au transformat în asociaţie sau club, pentru ca membrii să îşi poată exercita viciul în interior şi să nu fie nevoiţi să iasă afară. Cu alte cuvinte, localul nu va mai fi un loc cu acces public, ci un club privat. Se fac cartele de membru, se semnează o adeziune prin care se ia la cunoştinţă că în interiorul clubului se fumează şi stai liniştit.
 
Aşa se practică la Player Arena, de pe bulevardul 1 Decembrie 1918 2A din municipiu, unde nu poţi comanda dacă nu ai card de membru. O domnişoară care serveşte la bar îţi dă imediat o hârtie pe care să o completezi pentru a deveni membru Player Arena. După care îţi ia comanda, îţi dă voie să fumezi şi îţi aduce nota de plată pe care trebuie să o achiţi!
 
Cât este de legală această practică este greu de spus. Aşa că am întrebat autorităţile locale.
 
„Cred că am primit o solicitare de la cineva din afară, o persoană fizică ce ne-a sesizat, şi a fost dată către Inspecţia de Prevenire. Conform legii, dacă desfăşoară activităţi de comerţ, este ilegal“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, Anca Chiriţă.
 
„Dacă se comercializează bunuri sau produse, este ilegal“, spun reprezentanţii IPJ Constanţa.
 
În forma actuală, legea interzice fumatul inclusiv în cluburile private, cu circuit închis. Potrivit prevederilor, „spaţiul public este considerat orice spaţiu accesibil publicului (de exemplu, din domeniul cultural-artistic, sănătate, învăţământ, alimentaţie publică, cluburi, baruri, cafenele etc.) sau destinat utilizării colective (de exemplu, pentru activităţi comerciale, sportive, târguri, expoziţii etc.), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces.“
 
Tot legea spune că „spaţiul public închis reprezintă orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“.
 
Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului la 7 aprilie 2016, localul funcţionează pe societatea Player Arena SRL, înfiinţată în anul 2014, cu sediul social în municipiul Constanţa, ce are ca principală activitate „baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor“. Asociatul unic şi administratorul firmei este Gabriela Loredana Stoia. Am încercat să luăm legătura cu aceasta, însă la numărul afişat pe fişa de la Registrul Comerţului a răspuns o altă persoană, care a susţinut că nu este Gabriela Loredana Stoia.
 
Potrivit vrajitorul.eu, la finele anului 2014, Player Arena SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 235.032 de lei, o pierdere netă de 1.746 de lei şi doi salariaţi.

Beer Hunter a devenit Comunitatea Rock Constanţa

Un alt local care a devenit o comunitate este Beer Hunter din municipiul Constanţa. Pe pagina lor de Facebook, fenomenul a fost anunţat încă de la începutul lunii martie, când aceştia au postat un mesaj în care transmiteau că accesul în bar se va face exclusiv membrilor.
 
„Din 15 martie, accesul în Clubul de bere se va face exclusiv membrilor. Grupul Constanţa Rock 89 a înfiinţat prima asociaţie a comunităţii pe care şi-au dorit-o. Asociaţia este una nonprofit, la care s-au alăturat toţi cei care în anii '90 au creat un curent şi un mod de viaţă. Această asociaţie, legal constituită în jurul celor care au fost şi sunt Grupul Constanţa Rock 89“, potrivit postării din data de 3 martie.
 
Pe aceeaşi pagină de Facebook se continuă cu postările care fac referire la legea antifumat. Redăm unele dintre acestea: „Aştept cu nerăbdare când se va interzice carnea de porc fiindcă colesterolul şi grăsimile dăunează grav cretinilor care vor să-ţi spună cum să îţi trăieşti viaţa“ (4 martie); „Întotdeauna se găsesc idioţi care vor să intre cu picioarele lor murdare la tine în casă“ (12 martie); „O bere merge cu o ţigară. Nu afară. Legal înăuntru.“ (18 martie); „Fumatul dăunează prostiei şi celor care vor să ţi-l interzică. Ciudat este că mulţi, foarte mulţi acceptă. Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede“ (18 martie); „Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi consumul de sare, zahăr şi grăsimi. În curând guvernul vi le va introduce fiindcă el ştie ce e bine pentru tine, iar mulţi le vor respecta fără să crâcnească.“ (20 martie).
 
În data de 26 martie, pe pagina de Facebook Beer Hunter s-a mai postat un mesaj, în care precizau faptul că ei nu sunt un club de fumători, ci un grup de oameni care se cunosc din anii 1989.
 
„Haideţi sa ne înţelegem. Nu suntem club de fumători şi nu vom fi niciodată. Nu acceptăm membri în Asociaţia noastră aşa, ca să mărim numărul frustraţilor. Nu mă interesează de cei care se duc şi se «prostituează» prin diferite baruri şi nu luăm membri noi de pe stradă. Nu ne interesează o cantitate, ci o calitate, iar cine vrea cantitate cu siguranţă vrea balast şi rahat mult. Suntem un grup care ne cunoaştem din 89. Când toţi ne înjurau şi chiar mulţi dintre voi sau părinţii voştri. Sunt şi tineri mulţi care înţeleg cum e să nu stai în genunchi şi să te umileşti. Membri noi cu caracter deosebit care învaţă că nesupunerea este modul de libertate pe care toţi şi-l doresc, dar cu manele şi patroni de ***** nu poţi merge înainte. Oricine doreşte să fie membru trebuie să aibă cel puţin o recomandare din partea actualilor membri. De restul, sincer, nici nu mă interesează. Să se umilească mai departe şi să rămână fără coloana vertebrală, aşa cum au fost până acum şi vor fi. Trebuie să înţelegem odată că sunt persoane al căror caracter este să stea în picioare, alţii în genunchi. Să meargă mai departe la barurile lor de cocalari şi să fumeze afară, că aşa vrea stăpânul şi patronul barului. Ieşi şi du-te unde ai fost şi până azi. Mulţi vor să trăiască ca în fume, viaţă de rebel, dar stau în banca lor ca un miel la tăiere. (…), patroni de baruri rock, hoţi şi băieţi de bani gata care le-a făcut tata sau au folosit prostia consumatorului, fiindcă clientul este nu prost, foarte prost. Prietenii sunt câţiva. Acum să ne înţelegem: Beer Hunter este închis. Nu mai există. Este mort şi l-am îngropat. Aici sunt adevărata mişcare Rock 89 care nu trăieşte doar în Weekend şi nici nu au fost făcuţi la apelul bocancilor. Aşa zişii rockeri de Weekend fără coloană vertebrală. Noi aici suntem Constanţa Rock 89 şi cercul este limitat celor care stau în picioare. Peste tot în orice alt loc puteţi sta în genunchi afară şi să vă fumaţi mizerabila Ţigară că aşa vrea stăpânul vostru“, se arată pe pagina de Facebook a Beer Hunter.
 
Postarea din data de 7 martie face referire la faptul că ei nu au comis nicio infracţiune şi că au utilizat legea.
 
„Pe cine deranjez? Prefect? Unii patroni? Instituţiile statului? Primărie? Se pare că pe toţi. Tic, tac, au b*****. O să îi chem pe toţi *********** la bară. Nu puteau sta în banca lor? Ce ****** ai rezolvat? Nu puteai să stai în banca ta? N-am omorât pe nimeni încă, nu am comis nicio infracţiune, ci am folosit şi eu legea în spatele căreia te ascunzi. Ai dat ordin? Ai b*****. Tic-tac îţi sună ceasul... Bombonele de tic-tac cu gust de abuz în funcţie...“, au scris reprezentanţii pe reţeaua de socializare mai sus amintită.
 
Contactaţi telefonic, reprezentanţii Asociaţiei Comunitatea Rock Constanţa au declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că la ei nu se vinde absolut nimic şi că totul se desfăşoară ca o întâlnire între prieteni la cineva acasă. În lege este precizat faptul că fumatul este permis în locuinţă sau în orice alt spaţiu în care nu se desfăşoară o activitate economică: „locuinţă, inclusiv orice spaţiu închis în care nu se desfăşoară activitate economică (nu este loc de muncă)“.
 
„La fostul bar Beer Hunter nu mai există Bier Hunter. Ca bar, s-a închis. Societatea şi-a închis punctul de lucru la Registrul Comerţului, iar spaţiul a fost preluat de o asociaţie, un ONG, care se numeşte Comunitatea Rock Constanţa. Faptul că unii dintre membrii activităţilor pe care le desfăşurăm - pentru că noi, de fapt, socializăm şi facem nişte planuri de viitor - fumează nu este nicio problemă. Noi suntem rockeri şi mai şi fumăm. Nu toţi, dar mare parte dintre noi. Aici nu se vinde nicio bere, niciun suc, nu se vinde absolut nimic. Dacă, de exemplu, eu vreau să mă întâlnesc în seara aceasta cu patru prieteni şi să bem o bere, pur şi simplu ne cumpărăm berea de unde vrem şi o bem aici, lucru pe care l-am face dacă am bea acasă. Nu desfăşurăm activitate comercială.
Din păcate, nu se poate înscrie orice constănţean, pentru că discutăm despre o asociere de persoane care au lucruri în comun. Lumea rockerilor este relativ mică în Constanţa, ne cam cunoaştem între noi şi fiecare care iubeşte muzica rock, iubeşte cultura noastră şi acceptă mentalitatea noastră este bine-venit, cu recomandarea unuia dintre membrii existenţi“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Daniel Franga, secretarul general al asociaţiei.

Legea antifumat, în vigoare

În ghidul privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, se arată că „scopul principal al interzicerii fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă şi în spaţiile publice închise este protejarea sănătăţii angajaţilor şi a cetăţenilor care se află în spaţiile publice, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun“.
 
Legea antifumat a intrat în vigoare pe 17 martie. La nici două săptămâni, senatorii vor să modifice legea. Potrivit amendamentelor, fumatul va fi permis în camere special amenajate, dar şi pe terase, eliminând interdicţia de a se fuma în spaţii care au acoperiş şi doi pereţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Catalin 25 Jan, 2017 06:33 Cunosc baruri si cluburi in care s-au facut investitii pentru fumatori. S-au amplasat sisteme de ventilatie care reduce sau elimina fumul de tigara din interiorul incintei. De ce sa nu se fumeze atat timp cat se bea cafea?