Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banca Raiffeisen, „lucrată" din interior? Procurorii constănţeni acuză favorizarea infractorului de către foşti angajaţi bancari

ro

15 May, 2012 00:00 3223 Marime text
banca-mascati.jpgPoprirea conturilor indivizilor suspectaţi de evaziune fiscală a fost dispusă la începutul lunii martie, dar în câteva zile anchetatorii constataseră că respectivul cont fusese golit

Informaţii noi în dosarul conturilor sechestrate, dar golite ale indivizilor din Cuza Vodă acuzaţi de înşelăciune şi evaziune fiscală. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au decis să o pună sub învinuire pe fosta directoare a agenţiei bancare de unde s-au ridicat banii, pentru favorizarea infractorului. Surse judiciare apropiate cazului spun că cele 170.000 de lei nu ar fi putut fi retrase din bancă fără sprijin din interior.

În luna martie 2012, agenţia Raiffeisen Bank din zona City Park Mall era scotocită de mascaţi, coordonaţi de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa. Aşa cum menţionam în ediţiile anterioare, unitatea bancară respectivă a intrat în atenţia procurorilor constănţeni după ce aceştia dispuseseră instituirea sechestrului asigurător asupra unui cont în care erau depozitaţi 170.000 de lei, aparţinând unor indivizi din Cuza Vodă, acuzaţi de înşelăciune şi evaziune fiscală, infracţiuni săvârşite prin intermediul unei firme fantome cu sediul în Dobromir. Poprirea a fost dispusă la începutul lunii martie, dar în câteva zile anchetatorii constataseră că respectivul cont fusese golit. În urma audierii angajaţilor sucursalei Raiffeisen Bank din zona City Park Mall, s-a stabilit că banii au fost retraşi din contul asupra căruia fusese dispus sechestrul şi depuşi într-un alt cont, pe numele altui titular. Ulterior acestei operaţiuni, titularul celui de-al doilea cont a retras banii, de la o altă sucursală a băncii Raiffeisen, din zona Cireşica.

Colaborare cu autorităţile

banca-functionarbanca.jpgDe la bun început, oamenii legii i-au suspectat pe angajaţii unităţii bancare de săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, iar în urma unei bune colaborări cu banca Raiffeisen, spun procurorii, a putut fi identificat un făptuitor. Acesta ar fi, potrivit surselor judiciare, fosta directoare a agenţiei bancare constănţene, fără sprijinul căreia nu ar fi fost posibilă retragerea banilor din conturile blocate. Imediat după incident, reprezentanţii Raiffeisen Bank au anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu au nicio reţinere în ceea ce priveşte cooperarea cu autorităţile. „Raiffeisen Bank respectă şi colaborează cu autorităţile statului în orice împrejurare, fără niciun fel de reţinere", spuneau reprezentanţii unităţii bancare la vremea respectivă. Mai mult, aceştia anunţau încă de pe atunci că „în cazul descinderilor de la Constanţa, banca a luat măsurile impuse de către autorităţi. Întrucât banca are o răspundere inclusiv faţă de clienţii săi, iar măsurile care afectează conturile clienţilor nu pot fi luate decât cu respectarea strictă a legii, nu înţelegem amploarea acţiunii întreprinse de către autorităţi". Totuşi, aceştia precizaseră că „băncii şi angajaţilor ei nu le-a fost prezentat niciun document cu ocazia descinderii".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii