Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:03 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Averile şi interesele Mihai Perifan, şeful OPC Constanţa, şi Damu Fudulea, inspector Antifraudă, arestaţi într-un dosar de dare de mită (documente)

ro

23 Mar, 2015 00:00 6291 Marime text
Mihai Perifan, şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CJPC), a fost arestat preventiv, sâmbătă, pentru dare de mită, în urma unui flagrant organizat vineri seara. Alături de el a fost arestat preventiv şi Damu Fudulea, inspector în cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă, detaşat ca specialist antifraudă fiscală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 
În ordonanţele de reţinere emise de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
 
„La data de 19 martie 2015, inculpatul Perifan Mihai, pe baza informaţiilor primite de la celălalt inculpat, a promis unui ofiţer de poliţie suma de 15.000 de euro, pentru ca un subordonat de-al acestuia să conducă cercetările dintr-o cauză penală pe care o instrumenta, de o asemenea manieră încât să se ajungă la o soluţie favorabilă pentru o rudă a sa şi societăţile apropiate acesteia, dându-i în aceeaşi zi suma de 14.000 de euro. La data de 20 martie 2015, în acelaşi scop, inculpatul Perifan Mihai a remis aceleiaşi persoane suma de 1.000 de euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante“, arată procurorii DNA.
 
Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis, sâmbătă, propunerea de arestare preventivă a celor doi. „Admite propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, privind pe inculpaţii Perifan Mihai şi Fudulea Damu. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Perifan Mihai şi Fudulea Damu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 21.03.2015 până la data de 19.04.2015 inclusiv. Respinge cererile formulate de inculpaţi privind luarea unei alte măsuri preventive, arest la domiciliu sau control judiciar“, se arată în minuta instanţei.
 
Potrivit surselor noastre, mandatul de arestare a celor doi a fost emis de judecătoarea Monica Laura Tănase, din Tribunalul Constanţa. Magistratul este fostul preşedinte al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) pentru alegerile locale din data de 10 iunie 2012.
 
Surse judiciare au dezvăluit, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că ruda pentru care ar fi intervenit şeful OJPC Constanţa, Mihai Perifan, ar fi fratele său, Daniel Perifan, care ar fi cercetat de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor într-un dosar de evaziune fiscală.

Daniel Perifan şi legăturile cu Costică Zelcă

După cum informa cotidianul ZIUA de Constanţa în august 2014, Daniel Perifan este cel care a pus la bătaie spaţiul din bulevardul Tomis nr. 476, noul sediu al Oficiului pentru Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, ce are o suprafaţă de 1.413 mp.
 
Daniel Perifan este ginerele lui Costică Zelcă, acesta din urmă recunoscut ca un apropiat al echipei Mazăre-Constantinescu, proprietar al unor hoteluri din Mamaia, dar şi al mai multor imobile din Constanţa.
 
Proprietarul noului sediu al Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Daniel Perifan, figura, anul trecut, ca asociat într-o singură firmă, respectiv SC Romfish Marina SRL, înfiinţată în 2011, cu o cifră de afaceri, raportată la finalul anului 2013, de 347.964 de lei, un profit net zero şi cinci salariaţi. Numele lui Perifan mai este legat şi de alte două firme, după cum arată datele de la Registrul Comerţului, respectiv SC GMD Automobile SRL şi SC Sale & Lease SRL, acestea două fiind însă radiate.
 
„Cât priveşte asocierea cu apropiaţii socrului său, Daniel Perifan nu pare să fie prea încântat de acest aspect. Într-o discuţie pe care a avut-o ieri cu fotoreporterul nostru, la noul sediu al Registrului Comerţului, Perifan a afirmat că citeşte cotidianul ZIUA de Constanţa, lăsând totodată să se înţeleagă faptul că el se dezice de echipa Mazăre, nefăcându-i plăcere să fie asociat cu aceasta“, relata, în august 2014, cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
Costică Zelcă şi SC Stop SRL figurează pe lista celor 19 inculpaţi, persoane fizice şi juridice, trimişi în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2014.
 
Potrivit DNA, în sarcina SC Stop SRL s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, în timp ce în cazul lui Costică Zelcă, administrator al societăţii amintite, s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
 
Facem precizarea că am încercat să îl contactăm pe Daniel Perifan, însă acest lucru a fost imposibil. Pe site-ul GMD Business Center figurează un număr de telefon mobil la care a răspuns o persoană care spune că nu are nicio legătură şi nu ştie cine este Daniel Perifan, iar pe numărul de telefon fix a răspuns un bărbat care, politicos, ne-a spus că domnul Daniel Perifan ne va contacta dacă are ceva de declarat.

Averile lui Perifan şi Fudulea

Cicerone Lupu, comisar-şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Galaţi, Regiunea 2 Sud-Est, ce are arondate judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi, a declarat, sâmbătă, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că Mihai Perifan va fi suspendat din funcţia de şef al CJPC Constanţa prin dispoziţie a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
 
Conform declaraţiei de avere din anul 2014, Mihai Perifan deţine, împreună cu soţia sa, Aura Perifan, care este inspector în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Constanţa, un teren intravilan de 450 de metri pătraţi, situat în Constanţa, dobândit în anul 2008 prin credit ipotecar, şi un altul de 1.000 de metri pătraţi, la Bran, cumpărat în rate, în anul 2012. De asemenea, şeful CJPC mai deţine, împreună cu fratele Daniel Perifan, un teren agricol de 4,3 hectare în comuna Mihail Kogălniceanu, primit ca donaţie de la părinţi.
 
Mihai Perifan mai are un apartament de 55 mp, cumpărat în anul 1996, şi o casă de 310 metri pătraţi, deţinută împreună cu soţia şi construită în regie proprie în anul 2012, conform declaraţiei de avere. El deţine şi un autoturism marca Volkswagen, cumpărat în anul 2003.
 
Mihai Perifan are contractate două credite bancare, de 71.250, respectiv 9.150 de euro, dar şi un împrumut de 400.000 de lei, de la o rudă, Gheorghe Perifan. În declaraţia de avere din anul 2012 însă, suma împrumutată era de doar 200.000 de lei, semn că, între timp, Mihai Perifan s-a mai îndatorat la persoana respectivă, iar banii trebuie să îi restituie până în anul 2029. În anul 2013, Mihai Perifan a declarat venituri de 27.000 de lei, din salariul de comisar al Gărzii Financiare Constanţa, el fiind numit şef la OJPC la 1 mai 2014, 32.400 de lei reprezentând salariul soţiei şi câte 504 lei, alocaţiile celor două fiice minore. Declaraţiile de avere şi de interese le puteţi vizualiza în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, la în secţiunea „Documente”.
 
Damu Fudulea, inspector superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) - Direcţia Generală Antifraudă, detaşat ca specialist antifraudă fiscală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, a fost, potrivit surselor noastre, comisar-şef de divizie în cadrul Gărzii Financiare Constanţa.
 
Expert contabil, membru inactiv al Corpului Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi, Damu Fudulea a fost comisar-şef divizie la Garda Financiară, Secţia Constanţa. Conform declaraţiei de avere din 2008, afişată pe site-ul Gărzii Financiare, acesta deţinea la momentul respectiv trei terenuri, în judeţele Călăraşi şi Braşov, şi unul la Valu lui Traian, fiind vorba despre suprafeţe intravilane sau despre alte categorii de terenuri extravilane, dacă se află în circuitul civil.
 
Dintre cele trei suprafeţe, prima, de 68,7 metri pătraţi, a fost dobândită în anul 1999, în urma unei donaţii, celelalte două, de câte 7.435 mp, respectiv 452 mp, fiind achiziţionate în anii 2005 şi 2007. Foarte interesant, terenul de 7.435 mp al comisarului-şef este tocmai în cetatea braşoveană Râşnov. De asemenea, comisarul a precizat că deţine un apartament de 137 mp, la Călăraşi, în timp ce Daniela Fudulea, soţia sa, deţine 50% din SC Mihnea SRL Constanţa.
 
În 2008, şeful de divizie a precizat că avea datorii totale de 6.000 de euro şi 9.000 de lei la bănci, scadente în 2008, 2009 şi 2010. Nu în ultimul rând, Damu Fudulea a menţionat că a realizat un venit anual de 71.423 de lei, din salariul primit de la Garda Financiară şi din „stimulente“, în timp ce soţia sa a încasat 24.765 de lei, lucrând la una dintre sucursalele BRD.
 
În noua declaraţie de avere, completată pentru anul 2009, se pare că avuţia lui Damu Fudulea a crescut: acesta şi-a adăugat la „colecţie“ un teren intravilan de 1.037 de metri pătraţi, achiziţionat împreună cu soţia, în 2008.
 
Nici datoriile nu par să fi stat pe loc: 17.000 de euro la bănci, 3.000 de lei la CEC, 1.000 de euro la Porsche Leasing pentru un Volkswagen Polo şi restanţe de 274.364 de lei la Primăria Valu lui Traian. Cât priveşte venitul anual realizat, comisarul-şef se poate lăuda cu 82.266 de lei, reprezentând salariu şi stimulente, iar soţia sa, cu aproape 27.000 de lei. Declaraţiile de avere şi de interese la care facem referire pot fi vizualizate în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
În anul 2014, Damu Fudulea declară o datorie de 200.000 de lei la Primăria Valu lui Traian şi doar 9.200 de euro credite la două bănci. În anul 2013, el a câştigat 34.562 de lei ca salariat al Gărzii Financiare Constanţa şi alţi 3.900 de lei după ce a fost transferat la Antifraudă. În acelaşi an, soţia sa a câştigat 28.399 de lei de la BRD.
 
Citeşte şi
 
Consilieri superiori la Finanţe Publice Constanţa
Marius Valeriu Toropu şi Alexandra Bolchiş, aproape liberi

 
Se măreşte „hora” şantajului lui Mircea Băsescu
Judecătoarea Monica Tănase confirmă urmărirea penală. Vizat, fiul lui Bercea Mondial

 
Magistratul Monica Laura Tănase va conduce Biroul Electoral Judeţean
Averile şi interesele judecătorilor care vor superviza alegerile locale (documente)

 
20 de zile după gratii pentru finul lui Cristel
 
Vameş, gardist, contabil, profesor şi candidat la Parlament
De unde vin inspectorii antifraudă Constanţa?

 
7.000 mp în cetate
„Gardistul" constănţean cu teren la Râşnov (documente)

 
FILE DIN AL TREILEA DOSAR AL LUI NICUŞOR CONSTANTINESCU
MOTIVUL PENTRU CARE A FOST TRIMIS ÎN JUDECATĂ COSTICĂ ZELCĂ ALĂTURI DE ŞEFUL CJC

Ti-a placut articolul?

Comentarii