Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:33 26 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au murit acum şase ani. Cine îşi mai aduce aminte de Cristian Zarafu şi de Cătălin Ispas?

ro

09 Sep, 2016 00:00 1860 Marime text
Şase ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, ultimul fiind angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“!
 
Cei doi au pierit în seara zilei de 9 septembrie 2010, în interiorului cargoului turcesc „Medy“, scufundat la patru mile marine de Capul Tuzla. În cauză, omul de afaceri Jorj Unciuleanu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, la data de 13 august 2013.
 
El a fost acuzat că, în calitate de director salvări, persoană ce coordona activitatea de scafandrerie în cadrul SC Hunter’s Company SRL, nu ar fi luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă cu privire la activitatea de scufundare desfăşurată la data de 9 septembrie 2010 de către cele două victime.
 
La începutul lunii iunie 2016, judecătorii Cristian Deliorga şi Cătălin Jigău, din Curtea de Apel Constanţa, au dispus condamnarea definitivă a lui Jorj Unciuleanu la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Mai mult, instanţa a redus daunele morale de la 70.000 la 50.000 de euro pentru fiecare parte civilă. De menţionat că lui Jorj Unciuleanu i-a fost interzis dreptul de a exercita activităţi şi servicii anexe transportului pe apă (salvări, nave, ranfluări, dezeşuări) pe o durată de cinci ani.
 
Revenind la anul 2010, pe data de 2 septembrie, nava „Medy“ s-a scufundat la patru mile marine de Capul Tuzla, având 3.247 de tone fier vechi la bord. În seara zilei de 9 septembrie 2010, Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas au fost văzuţi pentru ultima dată în viaţă, coborând în apă spre epava cargoului.
 
Pe data de 13 decembrie 2010, angajaţii firmei turceşti Aras (veniţi după fierul vechi din cargou) l-au găsit pe locotenentul Ispas, angajat al ISU „Dobrogea“, aproape de sala Maşini. La câţiva metri depărtare, pe data de 23 decembrie 2010, a fost descoperit şi Zarafu.
 
Citeşte şi 
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Jorj Unciuleanu (document)​

 
Jorj Unciuleanu, condamnat definitiv pentru moartea scafandrilor Zarafu şi Ispas (rechizitoriu)

Ti-a placut articolul?

Comentarii