Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenţie la neatenţie! Comisarul-şef Emilian Pârvu, şeful BCCO Constanţa, ne spune cum să procedăm în cazul banilor falşi

ro

26 Nov, 2015 00:00 3772 Marime text


Banii falşi încep să apară în perioada sărbătorilor. Toată lumea intră în febra cumpărăturilor, iar neatenţia la bani te poate costa mult. Totodată, cei aflaţi la muncă în străinătate trimit bani acasă şi există posibilitatea ca aceştia să fie falşi. 
 
Astfel, trebuie să vă luaţi măsuri de precauţie pentru a nu vă trezi înşelaţi, mai ales acum, în perioada sărbătorilor. În cazul în care aţi fost înşelat şi aţi intrat în posesia unei bancnote falsificate, este obligatoriu să anunţaţi Poliţia, la numărul de telefon 112, pentru că plasarea mai departe a falsului constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
 
„Dacă am suspiciuni că am intrat în posesia unei bancnote false, primul lucru pe care trebuie să îl fac este să anunţ Poliţia şi ea se ocupă mai departe“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Emilian Pârvu, comisar-şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa.
 
Specialiştii sugerează să priviţi cu mare atenţie banii pe care îi primiţi ca rest la cumpărături, să nu schimbaţi banii decât la unităţile specializate, bănci şi case de schimb valutar. Totodată, cel mai bine ar fi să utilizaţi căile legale de trimitere a valutei prin bănci, Western Union, MoneyGram, şi să evitaţi transportatorii ocazionali în străinătate.
 
„Acum vorbim de bancnotele «bine făcute» false, nu la falsuri grosolane evidente, care se văd cu ochiul liber şi nu ar trebui să creeze probleme. Valuta străină poate fi verificată la bancă. Se poate verifica existenţa elementelor de siguranţă în primul rând, a elementelor ultraviolete. Îţi trebuie aparatură necesară ca să îţi dai seama“, a mai explicat, pentru ZIUA de Constanţa, comisar-şef Emilian Pârvu.

Falsurile pot fi depistate prin privirea atentă a bancnotei

La o primă vedere, bancnotele false pot fi recunoscute întrucât acestea sunt tipărite pe hârtie, la imprimantă, nu au sideful pe cifra care indică valoarea amplasată pe revers, timbrul este foarte şters, hârtia este şifonată, lipseşte firul de siguranţă şi, în general, pe aceeaşi hârtie apar două serii diferite.
 
Cele mai multe falsuri pot fi depistate prin verificarea atentă a elementelor de siguranţă. Acestea trebuie privite în lumină, astfel încât pe marginile de sus stânga, pe faţă, şi în dreapta, pe spate, să se vadă integral valoarea numerică. De asemenea, trebuie verificată existenţa firului de siguranţă şi a ferestrei transparente.
 
Pe bancnotele mai mari, cum ar fi cea de 50 de euro, se poate verifica imaginea de pe hologramă. Aceasta trebuie să se schimbe la uşoara înclinare a hârtiei, trecând de la valoarea numerică la imaginea unei ferestre sau a unei uşi. Tot în înclinare, valoarea numerică de pe verso, din colţul stânga jos, îşi schimbă culoarea din vişiniu în verde sau maro.

Bancnotele false sunt un motiv de îngrijorare pentru BNR

Banca Naţională a României (BNR) a descoperit anul trecut un număr de peste 2.600 de bancnote în lei false, dublu faţă de nivelul din 2013.
 
Potrivit datelor din raportul anual al BNR, valoarea totală a bancnotelor neautentice descoperite anul trecut a fost de circa 250.000 de lei.
 
Cea mai falsificată bancnotă a rămas cea de 100 de lei, cu un număr de peste 1.700 de exemplare, dintre care 195 de bucăţi capturate de Poliţie. Pe locul al doilea s-a situat bancnota de 50 de lei, cu un număr de 673 de falsuri, dintre care trei bucăţi capturate de Poliţie, iar pe locul al treilea, bancnota de 200 de lei, cu un număr de 187 de falsuri, dintre care 28 capturate de Poliţie.
 
BNR nu a mai depistat direct nicio bancnotă falsă în ultimii trei ani, toate falsurile fiind descoperite în piaţă.
 
Anul trecut a crescut numărul bancnotelor euro false descoperite în circulaţie pe teritoriul României. Astfel, au fost expertizate de BNR un număr de 2.607 falsuri, în creştere cu aproape 3% faţă de anul anterior, se mai arată în raportul anual al BNR.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii