Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi, actriţa Tamara Buciuceanu-Botez împlineşte 90 de ani

ro

10 Aug, 2019 09:21 2242 Marime text
Una dintre cele mai apreciate actriţe române de teatru, film şi televiziune aparţinând Generaţiei de Aur, Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A urmat, între 1948-1951, cursurile Institutului de Teatru ''Vasile Alecsandri'' din Iaşi. În ultimul an s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1952 (clasa profesorului Ion Bălţăţeanu), notează www.cinemagia.ro, citat de agerpres.

În cei peste 65 de ani de activitate a jucat pe scenele mai multor teatre din Bucureşti, precum Teatrul Giuleşti (actualul Odeon, unde a debutat în piesa ''Marfă din Makkar''), Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional ''I.L. Caragiale'' sau Teatrul de Operetă, într-o serie de roluri, principale sau secundare, îndrăgite de public, în : ''Pălăria florentină'', ''Gaiţele'', ''Contesa Maritza'', ''Văduva veselă'', ''Lăsaţi-mă să cânt'', ''Vânzătorul de păsări'', ''Voievodul ţiganilor'', ''Sânge vienez'', ''Marco Polo'', ''My Fair Lady'', ''Nepotul'', ''Azilul de noapte'', ''Joc de pisici'', ''Titanic vals'', ''Interviu'', ''Reţeta fericirii'', ''Tartuffe'', ''Dimineaţă pierdută'', ''Somnoroasa aventură'', ''Romeo şi Julieta la început de noiembrie'', ''Scaunele'', ''Cumetrele'', ''Doctor fără voie'', ''Domnişoara Nastasia'', ''Mamouret'', "Însemnările unui necunoscut", ''Aşteptând la arlechin'', ''Divorţul de aur'', ''Aplauze... aplauze'' (invitată de onoare în spectacolul dedicat celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel, în cadrul stagiunii 2012-2013 a Teatrului de Revistă ''Constantin Tănase'').

Îndrăgita actriţă a fost celebrată la 26 iunie 2016, la Sibiu, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), pentru impresionanta sa carieră de 64 de ani, prilej cu care ''Doamna comediei româneşti" a mărturisit că se simte "extraordinar, foarte tânără, bucuroasă şi fericită" că publicul nu a uitat-o.

„Am trăit două vieţi: a mea, care peste o lună face 87 de ani şi tot a mea - 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni. (...) Şi pentru că mie nu îmi place să vorbesc mult decât când joc sau filmez pe scenă, vreau să închei aşa, ca să nu vă plictisesc: De mic copil, m-am gândit ce o să mă fac dacă mă întreabă cineva. Am să iau de la capăt ceea ce am făcut. Şi când nu veţi mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veţi întreba atunci unde o fi plecat Tamara. Vă mulţumesc că nu m-aţi uitat", a declarat Tamara Buciuceanu-Botez, la primirea premiului de excelenţă pentru întreaga carieră.

 
Preşedinţia României i-a acordat, la 23 iunie 2014, distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale". La 23 octombrie 2014, a fost decorată cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii, distincţia fiindu-i acordată de către Principesa Margareta, în numele regelui Mihai.

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame), eveniment organizat de Teatrul Metropolis, în Piaţa Timpului. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a acordat actriţei Tamara Buciuceanu-Botez Placheta Oraşului Bucureşti, aceasta primind şi o stea pe Aleea Celebritatilor, pentru întreaga sa carieră.


Sursa foto: Facebook/Tamara Buciuceanu-Botez
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii